hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 荃灣區議員建議興建屯九鐵路
開啟左側

荃灣區議員建議興建屯九鐵路

Man@MFHK 發表於 2017-5-30 09:59 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2017-5-29 01:53
其實都幾複雜...
以下想法並未充份考慮工程難度。

我覺得,荃屯係荃灣應該落戶大窩口同荃灣西,串埋呢兩個站順便打通晒西鐵線同荃灣線俾人可以係荃灣區內直接轉線同做區內接駁一舉多得,而且理論上係大窩口地底加建既難道應該比搞荃灣站低。
Volvo B8L
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-30 17:13 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-5-30 00:52
政府依家鐵路基建嘅取態係小修小補
尤其洪水橋會起十一號幹線
鐵路滿足唔到需求就踢鐵路客搭巴士

如果鐵路唔夠載肯重用巴士既當然唔係問題但而家鐵路有鐵路爆
巴士有巴士繼續限制車隊數目

我會話問題係出於政府短視
啱既西鐵變成東西線後再加到上八卡下
最終極運載力宣稱比起而家多六成
不過同時間新界西北人口預計會高四成
而且港鐵網絡擴大下使用鐵路既比率只會提升
北環線直頭預左一堆人塞落東西線出城
六成既新增運載率其實好快就會消化晒

去到二零三零或者唔會爆廠既
到時先再傾再討論唔係唔得
但我只會講太遲囉

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-30 17:16 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2017-5-30 09:47
東大嶼含有中港融合既政治因素,將來定位做珠三角橋頭堡,大灣區既新cbd
高鐵,三跑,港珠澳大橋成事速度 ...

當洪水橋有相類似既定位下
東大嶼要填人工島又要搞起梅窩
會唔會只不過係未來房屋供應既水份建議呢?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Kit2030 發表於 2017-5-30 17:43 | 顯示全部樓層

基本上對於原本佢嘅建議,我加多咗些少修改,歡迎大家討論。
因為我唔係太熟悉深井段嘅人口分佈,所以依個回應都主要集中喺市區。

首先,屯荃鐵路原本建議路線到達荃灣區後就會連接荃灣西鐵路站,不過我覺得如果連接去荃灣西嘅話,令到由港島或九龍嘅乘客都會集中曬喺美孚站轉西鐵路或西鐵線,令到美孚站就好似三線轉乘既金鐘站咁,一樣咁擠迫。所以我建議延伸荃灣線到沙咀道同青山公路荃灣段嘅交界, 並同新起嘅鐵路喺依度設站轉乘, 而設計就好似中環站咁。不過如果真係要設站,就要延伸荃灣綫,成本可能較高,而且影響到荃灣線現有嘅鐵路服務。

使用荃灣綫(荔景至荃灣角站)往西北嘅乘客就可以選擇喺美孚站轉乘西鐵線前往錦上路至天水圍一帶,而喺新起嘅柴灣角站轉乘新線前往屯門、兆康站,避免乘客集中咗喺美孚站轉車。
而且新站可以好似尖沙咀同尖東站咁興建地底行人隧道接通新站同荃灣西站,加強路線連接度, 方便乘客轉乘不同嘅路線。

當離開柴灣角站後,就沿沙咀道繼續前行往葵盛西邨地底,並且喺此處設站服務喺山上邊嘅多條屋邨居民。而葵盛邨站可以嘗試好似何文田站咁,設立一個十字型嘅車站以預留連接 其他路線嘅條件(例如有人提議嘅由沙田經石蔭石籬等到葵涌嘅路線建議)。

p1 tww.PNG

當列車離開咗葵盛邨站之後,就選擇喺荔枝角站嘅附近設站。就好似之前咁,講如果路線過份集中喺美孚嘅話,會有好多嘅人流造成擠迫, 所以如果可行嘅可以喺荔枝角站進行轉乘,方便由深水埗至長沙灣站嘅乘客經由荔枝角站或美孚站前行往新界西北。

p2 lck.PNG

喺荔枝角站之後新路線就好似建議咁前往南昌站。南昌站作為東西線同東涌線嘅轉乘站,如果加埋新路線嘅連接,就可以方便港島 (需要等待北港島綫完成後以增強路線轉乘效益) 同埋西鐵線紅磡站至柯士甸站沿途嘅乘客喺南昌站選擇前往乘搭新線前往屯門、兆康站或者西鐵線前往錦上路至天水圍站。

當列車過咗南昌站之後,就會前往旺角站。旺角站作為九龍區入面最繁忙嘅車站一直只有兩條路線可以選擇,所以去九龍西嘅乘客只可以依靠荃灣線,而往九龍東嘅乘客就只可以依靠觀塘線。但就好似上次觀塘線電纜故障事件咁,當觀塘線部分路段停駛後就令到乘客冇辦法從其他路線簡單咁前往九龍東。所以我就建議新路線設站於旺角並繼續延伸去九龍東,已 建造一條平行路線接通九龍東西避免好似上次試過咁一到故障就令到大批嘅乘客需要轉搭其他交通工具, 而係可以使用新路線繼續佢嘅路程。
p3 nac n.png

當新路線到達旺角站後,將會有南北兩段路線 嘅方案。
北面路線方案(黃色線):
喺旺角站之後新路線就會去到九龍城,並喺九龍寨城公園附近設站,然後就會繼續前行去到鑽石山站連接建議中嘅東九龍線。呢個方案就會令到鑽石山站成為三線轉乘站,方便乘客經由東西線前往新界東北或者轉乘觀塘線。
不過呢個方案需要再次更動鑽石山站嘅車站結構,而且仲同現有嘅觀塘線以及東西線結構成一個『X』狀,所以建造上同乘客轉乘方面會有些小複雜。
南邊路線方案(橙色線):
當列車經過旺角站之後會沿著新路線繼續前往 興建中嘅東西線啟德站,並且可以轉乘計劃中嘅啟德單軌鐵路。呢個方案去到啟德站之後可建造一個平衡嘅車站唔似鑽石山站咁要興建一個『X』狀嘅車站,而且乘客可以經過計劃中嘅單軌鐵路前往九龍灣至觀塘一帶。
不過呢個方案就令到乘客比較難以轉乘觀塘線,而且使用單軌鐵路轉乘需時,令到呢條新路線未能符合市民嘅期望方便連接現有嘅觀塘線。

p4 koc n.png

最後淨返嘅路線就簡單咁講番啦,新路線經過鑽石山或啟德站之後就會繼續前往彩雲、順天、秀茂坪、馬游塘一帶設站,最後喺寶豐路地底附近設站連接將軍澳線嘅寶琳站,避免好似上次將軍澳線嚴重癱瘓嘅事件咁,習慣使用鐵路嘅乘客就冇其他替代嘅鐵路路線可以離開將軍澳區。

p5 chh n.png

p6 poa n.png

睇到依度,終於全篇長文完啦,浪費咗大家咁多時間添。唔知大家睇完之後有乜嘢意見呢?歡迎討論!

下面幅圖片唔係嘅,所以大家可以忽略佢。
p3 nac.PNG
tonytsang_hk 發表於 2017-5-30 22:07 | 顯示全部樓層
Kit2030 發表於 2017-5-30 17:43
基本上對於原本佢嘅建議,我加多咗些少修改,歡迎大家討論。因為我唔係太熟悉深井段嘅人口分佈,所以依個回 ...

鑽石山後其實可以經九龍灣商業區到觀塘
山上段交番比未來東九龍線去處理
dcyw 發表於 2017-5-30 22:33 | 顯示全部樓層
Kit2030 發表於 2017-5-30 17:43
基本上對於原本佢嘅建議,我加多咗些少修改,歡迎大家討論。因為我唔係太熟悉深井段嘅人口分佈,所以依個回 ...

假設如圖所示延長荃灣線,第一個疑問是能否這麼短距離便能夠潛入足夠深度
以避過鄰近大廈的地基及大涌道暗渠。

eternalflame 發表於 2017-5-30 23:18 | 顯示全部樓層

田二少個計劃似乎高估左分流屯門區乘客嘅作用,我反而擔心新路線帶黎新客源,令市區嘅接續路線(荃灣線、東涌線)更加擠迫。如果隔硬拉佢入大圍,本身南北、東西兩線已經達唔到分流作用,再加多批新西客轉車過海,無疑係雪上加霜。
Kit2030 發表於 2017-5-30 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2017-5-30 22:07
...

因為果個區域已發展同交通繁忙,以及有正規劃中既單軌鐵路,所以要等待規劃完成先能作有關該區既交通發展意見,以配合該區發展。
Kit2030 發表於 2017-5-30 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2017-5-30 22:07
...
而且東九龍線只到鑽石山不能方便分流東九客出旺角呢啲商業區。
ryandroid 發表於 2017-5-30 23:52 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-30 17:13
如果鐵路唔夠載肯重用巴士既當然唔係問題但而家鐵路有鐵路爆
巴士有巴士繼續限制車隊數目

咁北環綫可以要求政府擱置先嘅
始終新田、牛潭尾有排都未發展
古洞、上水、粉嶺搭北環綫最多都係去荃灣西、美孚、南昌呢幾個站
去油尖旺、深水埗、過海始終搭返東鐵綫最快、最直接
北環綫其實只係驚東鐵綫爆煲時分咁啲客去北環綫
暫時十幾年都未咁快有實際需求

出鐵路發展策略2014時政府係話會起北環綫但2016年出嘅香港2030+入面
政府話起第二條南北鐵路
連接新界北、新界東、九龍西
並預留伸延至東大嶼
呢個實際效益大過北環綫
有助舒緩大埔公路沙田段嘅路面擠塞

所以如果係好擔心北環綫會塞爆西鐵綫
咁不如提倡下第二南北鐵路取代北環綫工程
新界西居民唔使驚西鐵咁快迫爆
新界東居民搭鐵又更加方便