hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 大家在日本有冇試過特登搭比較長途既地鐵線跨市行? ...
開啟左側

大家在日本有冇試過特登搭比較長途既地鐵線跨市行?

HV9990 發表於 2017-5-30 02:22 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2017-5-29 07:26
Skyliner和NEX傳說中去機場方向聲稱傍晚尾車既時間表:
http://www.keisei.co.jp/keisei/tetudou/skylin ...

Skyliner同NEX去機場的確尾車係好早,但我之前都講過仲有其他車種都可以去到成田機場架嘛
你就咁搵Skyliner同NEX當然唔會話俾你聽其他車種既時間啦
所以咪叫你善用下日本啲乘車apps囉
(其實你係咪睇唔明我之前寫既嘢呢?)

至於你講既芝山千代田站,本身附近需求就唔係大,1日得嗰千幾人搭
9點幾10點東京市區開尾車入到去11點左右,算唔算係照顧到居民既需求呢?
呢度係日本呀,唔係度度都咁大需求架
KCRC . Keep Moving
rickywk 發表於 2017-5-30 13:16 | 顯示全部樓層
上野去成田站, 只要920Yen,你張970Yen飛當然唔駛補
スクリーンショット 2017-05-30 13.16.13.png
KG1428 發表於 2017-5-30 21:22 | 顯示全部樓層
反而我自己試過
東京搭京葉線去海濱幕張
去AEON行街
行完後,再搭巴士去幕張本鄉到千葉
千葉食完後再搭成田線去成田

因為千葉,成田是小城市
大部分店舖在8:00後關門(包括SOGO)

幸運我早買左東日本三日PASS且最後一日使用
可以慳番交通費
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
Hongkonger 發表於 2017-6-2 13:35 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2017-5-30 02:22
Skyliner同NEX去機場的確尾車係好早,但我之前都講過仲有其他車種都可以去到成田機場架嘛
你就咁搵Skylin ...

啱啱搭完兩程 ACCESS 特急,雖然要就時間,不過有 app 就問題不大,
視乎你住邊到,可以比 Skyliner 同 N'EX 更便捷實惠。
Flickr Photos: Hongkonger's Collection
HV9990 發表於 2017-6-3 00:46 | 顯示全部樓層
Hongkonger 發表於 2017-6-2 13:35
啱啱搭完兩程 ACCESS 特急,雖然要就時間,不過有 app 就問題不大,
視乎你住邊到,可以比 Skyliner 同 N' ...

其實有晒時間表就好易搞,你自己預返幾點到機場咋嘛
搭平搭貴就自己選擇
ktw1391 發表於 2017-6-4 01:07 | 顯示全部樓層
乜以上依堆都算係地鐵咩
本身仲諗入嚟住睇下日本邊度有跨市地鐵
 樓主| paul2357paul 發表於 2017-6-4 01:30 | 顯示全部樓層

ktw1391 發表於 2017-6-4 01:07
乜以上依堆都算係地鐵咩
本身仲諗入嚟住睇下日本邊度有跨市地鐵

就當我可能對地鐵個term解錯都好,總知是指可以在售票機買最簡單結構既車票就可以入場搭到而又需要搭一定中長途程度既鐵路體驗。
例如skyliner、NEX張車票淨係票面上既資料已經冇咁簡單(途中亦鐵定要查飛,仲嚴格到查票員都要捉住大家跟座位坐添)。
cky 發表於 2017-6-4 01:31 來自手機 | 顯示全部樓層
咁富山地方鐵道都唔係行地底啦,不過人地簡稱都係叫地鐵
CliveTo@FB 發表於 2017-6-4 15:27 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-6-4 01:30
就當我可能對地鐵個term解錯都好,總知是指可以在售票機買最簡單結構既車票就可以入場搭到而又需要搭一定 ...

N'EX要查飛?上次搭過車掌淨係巡車一轉,記低邊個位有人坐

同埋車上寫明如果相關座位無被人劃咗,其他持票人士係可以隨便坐,只要喺有其他乘客表明劃咗嗰個位時讓座即可,所以係可以唔劃位嘅,不過人多時會有機會冇位坐
HV9990 發表於 2017-6-4 23:51 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2017-6-4 01:31
咁富山地方鐵道都唔係行地底啦,不過人地簡稱都係叫地鐵

人地"地鐵"呢個簡稱唔係"地方鐵道"既縮寫咩?
日本本身地鐵係叫"地下鉄"架喎