hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 路政署擬在九龍灣站B出口(北面) 加建橫過觀塘道行人天橋 ...
開啟左側

路政署擬在九龍灣站B出口(北面) 加建橫過觀塘道行人天橋

dennis28a 發表於 2017-6-5 00:27 | 顯示全部樓層

dcyw 發表於 2017-6-3 22:35
東九文化中心一樓接駁現有行人天橋,然後可於一樓:
- 經樓梯往現有觀塘道(往觀塘方向)巴士站
- 經扶手 ...

補充,建築署原則上同意起多條天橋駁去淘大,將來可以由九龍灣站直去淘大。
所以 B 出口條天橋有必要擴闊一倍。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2017-6-5 00:37 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-6-1 01:46
留意番條新天橋除佐通去九龍灣站,另一作用係提供無障礙通道往返觀塘道西行巴士站,
而升降機正正响三彩天 ...

當年研究過兩條天橋加升降機時,地鐵路軌阻礙興建升降機,而到天橋水平位時,就已經出左觀塘道,
而且地鐵路軌同大堂高度唔夠以容納升降機鋼纜,最後只能起樓梯升降台。

所以新天橋要被迫搞 L 型斜道,一樣係因為依兩個原因。
另一個問題係,就算當新橋真係咁起,唔想起斜道就頂多只會起垂直升降台。
最後同樓梯升降台無分別,驚濫用而鎖起佢。

所以一係起升降機,唔得就退而求其次起番斜道,搞得升降台一定係最後方案。
係咁高人流既九龍灣站,升降台一定死梗。
惡意回復是不道德的行為。
jpoon 發表於 2017-6-6 04:23 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-6-1 01:02
去東九文化中心, 我會覺得出入港鐵站的市民會比往來三彩的多, 所以斜道唔應該向三彩, 而且會同舊天橋樓梯口打交, 可以在非港鐵站範圍的右邊(由九龍灣站出來)整斜道, 斜道要有180度轉角, 避免大量行人貪方便, 阻礙真正有需要人士使用, 斜道旁有梯級供行人使用, 通往三彩一邊的斜道取消, 要增加行人空間, 係應該用呢度擴闊現有通道, 而唔係將斜道擺喺兩條樓梯中間, 讓各方向人流打交.

我唔知你有冇試過推車仔/用輪椅,要180度轉彎對真正使用者係非常不便嘅設計
再者,貪方便嘅行樓梯去淘大應該會近好多喎,話晒過馬路位都係響巴士站果邊
不過而家呢個設計,都唔知條斜道有幾闊,又要轉彎,分分鐘只能容納一架車
http://jpoon9394.blogspot.com/
EX-TL 發表於 2017-6-6 16:55 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2017-6-6 04:23
我唔知你有冇試過推車仔/用輪椅,要180度轉彎對真正使用者係非常不便嘅設計
再者,貪方便嘅行樓梯去淘大應 ...

如果1#幅圖係按比例, 條斜道真係會幾窄下, 位置又起得咁靚, 行人使用率一定好高, 逆向人流輪椅唔容易過.

我每個星期會帶輪椅人士去街, 自己年青力壯推又窄又彎又斜都冇問題, 但我眼見街上用電動輪椅的比例, 比起手推輪椅為高, 只要斜道轉彎位闊度和斜度符合標準, 能夠多點顧及殘障弱老者感受, 180度轉向斜道也可以輕易通過.

就圖中所示, 新橋往舊橋樓梯口的斜道如果太斜, 對手動輪椅使用者會比較危險, 原因係斜道增加衝力, 推者一不留神或扯唔住部車, 而斜道兩邊的樓梯轉角剛好有人趕路, 相撞機會自然增加, 這是我有所顧慮的地方, 故不建議斜道設在此.

若要同時增加行人流量, 此位置應該設定為平路, 而且擴闊, 使之與舊路平衡, 斜道應挨近港鐵站口, 連接觀塘道西行巴士站的升降機輪椅使用者, 用現有行人路順著人流安全駛到港鐵站口的斜道, 則相對安全.
s3n370 發表於 2017-6-7 23:24 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-6-6 04:23
再者,貪方便嘅行樓梯去淘大應 ...

其實頂樓連結的文件有講,條斜道係2米闊
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
poohpter 發表於 2017-6-10 17:08 | 顯示全部樓層
我只知道呢排A出口落地面部Lift停用,
昨日見住有位婆婆要好慢咁行樓梯落地面搭車,
跟住橋面有一對男女二人拖三喼由下邨推出來,睇怕都係坐車入機場……

借問一聲當A出口無Lift搭之時, B出口又係得樓梯,
有咩方法可以俾老人/輪椅人仕/任何有需要者橫過觀塘道東西行?
(其實德福平台行出來都已經唔掂!
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
JX9097 發表於 2017-6-10 23:21 | 顯示全部樓層

poohpter 發表於 2017-6-10 17:08
我只知道呢排A出口落地面部Lift停用,
昨日見住有位婆婆要好慢咁行樓梯落地面搭車,
跟住橋面有一對男女 ...

有需要人士可以經啟業邨天橋橫過觀塘道(誤)
EX-TL 發表於 2017-6-11 03:31 | 顯示全部樓層
須用觀塘道休憩處行人隧道或啟業邨-彩石里行人天橋.

所以, 若真的有輪椅人士遇到此情況, 電動輪椅還可以向前或向後走兩個巴士站距離過天橋/隧道, 手推嘅, 應該搭最平的11B 11D到麗晶花園, 過行人隧道到坪石邨巴士站, 再轉番5M返九龍灣站, 或11B 11D返牛下.
poohpter 發表於 2017-6-11 18:18 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-6-10 23:21
有需要人士可以經啟業邨天橋橫過觀塘道(誤)

你呢個答案,正好回答你自己#2所提出之問題:
即係有必要!
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
JX9097 發表於 2017-6-11 21:30 | 顯示全部樓層

poohpter 發表於 2017-6-11 18:18
你呢個答案,正好回答你自己#2所提出之問題:
即係有必要!

若果可以伸延到東九文化中心就可以喺天橋加升降台去解決
而唔使刻意起多一條天橋