hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 《可持續大嶼藍圖》相關鐵路建議
開啟左側

《可持續大嶼藍圖》相關鐵路建議

樓主| ryandroid 發表於 2017-6-5 01:44 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2017-6-4 12:47
其實將嶼東線分段興建,又點睇,大致方式如下:規格:市區線制式(但最高速度為120km/h)

第一期:東涌 ...

先講你講嘅新南北綫同嶼東九龍線
而人口計同策略位置嘅話
新南北綫比嶼東九龍線九龍段有更多規劃人口
政府應該會Prefer新南北綫入東大嶼
(當然兩條綫用同一條過海隧道一齊入東大嶼都可以研究嘅)
不過照計會係新界東入去東大嶼工作嘅人會比東九龍入東大嶼多好多

第二期方案一
交椅洲至港島堅尼地城應該已經係樽頸
屯門南經東大嶼直通柴灣嘅話
堅尼地城、香港大學站、西營盤站會好難上車
南港島綫西段嘅乘客亦會受牽連
南港島綫西段大部份乘客喺香港大學站轉唔到車就會廢咗武功

第二期方案二先要解決將軍澳綫能否在添馬直通上環及上環新月台位置
缺點係南港島綫東段及西段要去東大嶼就比較轉折

hokachung 發表於 2017-6-5 23:50 | 顯示全部樓層
聽見東涌綫加站嘅建議都覺得恐怖,大家都知青馬大橋一段機鐵係有列車數目限制
即係北大嶼山一段唔能夠大幅增加載客量,加站只係由東涌站呢個乞衣兜嗱飯食
東涌站出市區越黎越慢,新站乘客有得睇無得搭咁滯,兩敗俱傷
咁仲點吸引人搬入新市鎮居住?
mak5052 發表於 2017-6-6 00:09 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-6-5 01:44
先講你講嘅新南北綫同嶼東九龍線
而人口計同策略位置嘅話
新南北綫比嶼東九龍線九龍段有更多規劃人口

嶼東線若是直通港島綫的話,我初步構想是會留早繁一部份班次由堅尼地城起載東行,初擬早繁班次表如下:
柴灣 - 屯門南 每小時 25 班(2 - 4 分班)
柴灣 - 堅尼地城 每小時 5 班 (12 分班)
另外,嶼東線的車廠,我建議設在交椅洲上,早繁加班列車出廠後到西區算是半空車(香港大學站是第三或第四站),應該可以疏導乘客

如果是嶼東線入北港島線的話,初步我會建議南港島綫西段改為經堅尼地城,接入嶼東線石塘咀站(建議在西區批發市場),即華富、香港仔乘客可以同時接駁兩線,至於上環站,我初步建議是收回林士街停車場建新站大堂,月台暗挖(如同現有車站),再用三條通道,駁入原林士月台、一號月台(可能同時建小大堂駁永安預留口)、西大堂轉換層作轉乘

樓主| ryandroid 發表於 2017-6-6 00:24 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-6-5 23:50
聽見東涌綫加站嘅建議都覺得恐怖,大家都知青馬大橋一段機鐵係有列車數目限制
即係北大嶼山一段唔能夠大幅 ...

東涌綫東涌開出列車班次還有多75%左右嘅增加空間
只要沙中綫吸返哂東鐵馬鐵尖沙咀過海客
荃灣至美孚照返用荃灣綫過海唔用東涌綫
咁東涌綫都仲有啲空間捱下嘅
所以先要早啲起多條北大嶼-東大嶼-港島鐵路土解決東涌綫過海問題
hokachung 發表於 2017-6-6 00:38 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-6-6 00:24
東涌綫東涌開出列車班次還有多75%左右嘅增加空間
只要沙中綫吸返哂東鐵馬鐵尖沙咀過海客
荃灣至美孚照返 ...

多75%有無咩前設先做到?例如北大嶼山段四軌化?
 樓主| ryandroid 發表於 2017-6-6 00:48 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2017-6-6 00:09
嶼東線若是直通港島綫的話,我初步構想是會留早繁一部份班次由堅尼地城起載東行,初擬早繁班次表如下:
柴 ...

咁呢個真係要等東大嶼個規劃係點先知東大嶼最多有成70萬人口
幾多人來往港島西
幾多人來往南昌站其實都唔知

但70萬人口仲多過將軍澳
開盡每小時30班
都真係未必夠載埋西港島綫及南港島綫西段乘客
除非強制分短途車保港島人上車機會
但會變咗東大嶼乘客或會上唔到車
喺港鐵立場嚟講
做東大嶼長途客好做過港島西
車錢可以收得多啲

另外嗰個問題或者冇咁大,不過上環去添馬可能要兜到上中環碼頭

港島人有直車去東大嶼但係有啲慢
其實另起快綫俾港島人喺會展/金鐘/香港大學站轉乘可能個個都受惠
尤其南港島綫西段仲要駁去堅尼地城站
可能會推咗好多客去哂東段去金鐘

港島其實已經好迫
應該用好啲嘅鐵路配套去令東大嶼分流港島嘅工作人口
令港島人都有快速鐵路搭
而唔係流水式鐵路

不過都係唔錯建議
可以再繼續研究
 樓主| ryandroid 發表於 2017-6-6 00:50 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-6-6 00:38
多75%有無咩前設先做到?例如北大嶼山段四軌化?

根據依家8分鐘一班變港鐵文件中所指最終4.5分鐘一班北大嶼山無須四軌化嘅情況下青馬大橋嘅最高班次4.5分鐘一班東涌綫加一班機場快綫
hokachung 發表於 2017-6-6 01:12 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-6-6 00:50
根據依家8分鐘一班變港鐵文件中所指最終4.5分鐘一班

現時東涌綫東涌-香港繁忙時間班次係4-8分鐘一班[1],並唔係固定8分鐘一班,加到4.5分鐘一班都唔會加到75%班次
所以我認為東涌綫東涌-香港加到終極班次帶黎嘅載客量升幅並唔顯著
 樓主| ryandroid 發表於 2017-6-6 01:17 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-6-6 01:12
現時東涌綫東涌-香港繁忙時間班次係4-8分鐘一班[1],並唔係固定8分鐘一班,加到4.5分鐘一班都唔會加到7 ...

香港至東涌8分鐘1班
香港至青衣8分鐘2班(1班去青衣,1班去東涌)
即係所謂4分鐘1班

將來係香港至東涌4.5分鐘1班
香港至青衣4.5分鐘2班(1班去青衣,1班去東涌)

即係最高2.25分鐘1班
但只限青衣至香港
dennis28a 發表於 2017-6-7 02:11 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-6-6 01:12
現時東涌綫東涌-香港繁忙時間班次係4-8分鐘一班[1],並唔係固定8分鐘一班,加到4.5分鐘一班都唔會加到7 ...

MTR Service Update 已經提出左,港鐵係研究過增加班次,嘗試過係某部份日子準備空載列車,但列車載客後,發現現有供電設備已經近乎極限。

現有供電設備根本無法負荷多幾列列車加密到「終極班次」。

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/11/26/24965/

惡意回復是不道德的行為。