hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 《可持續大嶼藍圖》相關鐵路建議
開啟左側

《可持續大嶼藍圖》相關鐵路建議

樓主| ryandroid 發表於 2017-6-14 16:02 | 顯示全部樓層

honwai1983 發表於 2017-6-12 19:34
提升供電系統不難, 但九龍至香港站AEL + TCL 混雜最大問題,
有沒有方法完全分開 (AEL + TCL 九龍至香港站)  ...

唔係冇嘅
只要將另外起一條過海隧道俾機鐵就可以了
東涌綫及機場快綫有獨立過海隧道過海
即係東涌線用返舊隧道在中環碼頭西邊上岸
機場快綫在中環碼頭東邊上岸

其實政府要發展九龍東同東大嶼做CBD嘅話
機場快綫應該捨棄青衣
改為博覽館>機場>東涌東>東大嶼>香港>九龍>啟德
香港>九龍就係要在中環碼頭東邊過海
咁東涌綫就不再受機場快綫影響
兼且可以進一步加班

東涌綫一定可以有加班空間
係睇政府同港鐵做唔做咁JE

20160424 發表於 2017-6-14 16:10 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-6-14 16:02
唔係冇嘅
只要將另外起一條過海隧道俾機鐵就可以了
東涌綫及機場快綫有獨立過海隧道過海

好主意! 借勢搬走機場快線行新路,順便解決埋東涌線班次問題
 樓主| ryandroid 發表於 2017-6-14 16:54 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2017-6-14 13:21
另一篇明報報導,若睇初步圖,政府係以新界西北為起點,新鐵路以東涌東為總站機會較低
明報新聞

張圖個「西部經濟走廊」係出自《香港2030+規劃》份咨詢文件
Conceptual Spatial Framework chi.jpg

當然政府如果想一條過都得嘅
不過問題係政府呢個「西部經濟走廊」其實只係講緊經濟規劃概念
只包括元朗南、洪水橋、屯門、北大嶼山
按道理新鐵路應該由洪水橋開始
但洪水橋至屯門南都已經有西鐵
所以「新界西北-大嶼山-都會區運輸走廊」由一開始就不是獨立一條鐵路
除非政府諗住洪水橋至屯門南會在西鐵以外另起一條獨立鐵路
否則「新界西北-大嶼山-都會區運輸走廊」其實只係一個概念而非獨立項目

所以問題在於新鐵路會由屯門南起步直達港島西獨立興建
定係分拆興建
而東大嶼規劃落成的規模之大
一次過獨立起多條大型鐵路項目及公路大橋及隧道會非常困難

所以我才建議
「新界西北-大嶼山-都會區運輸走廊」
會分拆為洪水橋-東涌東的西鐵綫及東涌東-東大嶼-香港大學站-金鐘站的東鐵段
東大嶼填海之前只需將西鐵伸延至東涌東及東鐵伸延至香港大學站
無須等待東大嶼填海之後才建屯門南-東涌東段
政府如果將屯門南-東涌東段預先獨立興建
新鐵路由於要在屯門南站建多一層月台
元天屯、洪水橋、東涌以至北區乘客都要再轉多程車
成本效益及不上西鐵綫直達東涌東

如果政府落實「西部經濟走廊」
更應該以西鐵將元朗、天水圍、洪水橋、屯門、東涌東連貫起來一體化
以支援新界西北及北大嶼之物流、運輸及航空業之通勤需要

加上政府考慮再建屯荃鐵路的話
北大嶼-東大嶼新鐵路冇必要再由屯門區起步

沙中綫由最開初到今日都出現好多個版本
沙中綫最後都分拆為兩條鐵路延綫

「新界西北-大嶼山-都會區運輸走廊」分拆為兩段
甚至如我所講的西鐵延綫及東鐵延綫
亦不是沒有可能

如果東涌居民會經東大嶼去港島
屯門居民經屯荃鐵路至荃灣葵涌
咁屯門居民無論用屯門鐵路經荃灣西轉西鐵出九龍
用西鐵延綫經東涌東轉東涌綫出九龍香港
用西鐵延綫經東涌東轉東鐵延綫出東大嶼、港島
其實都會比今日迫西鐵嘅情況好好多
所以 「新界西北-大嶼山-都會區運輸走廊」獨立營運並不見得比分拆營運會有更大價值而需要犧牲較多的成本效益
Lantau Railway 2030s.JPG
20160424 發表於 2017-6-14 19:35 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2017-6-14 16:54
張圖個「西部經濟走廊」係出自《香港2030+規劃》份咨詢文件

較早前政府講既說話(紅字)似係有緣機的。。。你所講既獨立運作並非無可能,此文出既當日,好多人估呢條會係咩鐵路,有人話屯荃屯九,
但明顯唔會同西鐵及輕鐵並行,反而起多條由洪水橋直落屯門經東涌東大嶼直去港島先係最似樣
再者人口超過一百萬既新界西北先係主角,田北辰一直"爭取"緊,佢唔會接受條鐵路要轉車先去到港島
而站政府立場,呢條鐵路最終總站唔會係洪水橋,而係前海,一開始發展東大嶼就係以作為珠三角橋頭堡出發
前海<>香港機場<>東大嶼<>中環,四個命脈連成一線先係重點(概念圖個箭咀由前海篤去洪水橋隱若有答案)
2017/06/08 (週四) 12:01上午

研建新「重鐵」 改善輕鐵西鐵服務

政府公布的「公共交通策略研究」報告亦有提出有關鐵路的建議。當局提到會研究在新界興建與西鐵及輕鐵並行的新「重鐵」鐵路綫,應付繼續增加的人口,也會改善輕鐵服務。
本港現時共有11條「重型鐵路」路綫,每日接載約470萬人次。報告指,不論西鐵或輕鐵都愈來愈擠迫,候車時間延長,政府長遠研究是否興建新「重鐵」,直接接駁市區,與西鐵及輕鐵並行
重組路綫調整燈號
另外,報告又提出改善輕鐵服務,短期內會增購十輛輕鐵,也會研究重組路綫,調整交通燈號和燈位設計等,將會諮詢區議會的意見;長遠亦會研究改善輕鐵的運作模式。另政府亦會配合長遠規劃遠景,推展跨越2030年的鐵路及主要幹道基建策略性研究,範圍涵蓋大嶼山、新界西北、新界北等地區。
屯門區區議員葉文斌向傳媒指出,西鐵現時已經負荷不來,需要有鐵路直接接駁屯門及市區。立法會鐵路事宜小組委員會主席田北辰亦指面對居住人口不斷增加,市民難以接駁再轉乘西鐵。

樓主| ryandroid 發表於 2017-6-15 03:33 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2017-6-14 19:35
較早前政府講既說話(紅字)似係有緣機的。。。你所講既獨立運作並非無可能,此文出既當日,好多人估呢條 ...

我明白你意思
呢個真係要等咨詢先知
但屯門區入面起多條南北向嘅嘅話
我偏向估係將屯荃沙鐵路/屯荃九鐵路向北伸延到屯門西北以至洪水橋多啲

洪水橋經屯門落北大嶼嘅話
可以係洪水橋>寶田>屯門>屯門南>香港口岸>東涌東>....
洪水橋經屯門出荃灣西嘅話
可以係洪水橋>寶田>屯門>三聖>掃管芴>青龍頭/深井>荃灣西>....

要考慮嘅係新鐵路獨立營運嘅話
屯門南站/屯門站要額外要預多個月台位接駁荃屯鐵路
但屯門站冇位容納第三個架空或地底月台
即係屯門南站要多一層(地底機會大啲)月台三綫轉乘
但屯門站一帶及以北嘅居民出九龍仍然會靠西鐵
可能大大削弱屯荃鐵路嘅效益及乘客量
屯門站、屯門南站同時做兩線轉乘及三綫轉乘嘅話
轉乘站及屯荃鐵路嘅成本效益會相對較低
紅磡站咁繁忙都只係搞兩綫轉乘
但屯門區人流少咁多
政府未必會大灑金錢喺屯門區搞三綫轉乘咁複雜

所以我估係屯荃鐵路會係以「寶田>屯門>三聖>掃管芴>青龍頭/深井>荃灣西>....」方案落成屯門西鐵平行鐵路
有需要就伸延埋洪水橋但要改一改洪水橋個規劃大綱(暫時好似冇預位起多個月台及轉乘通道)
西鐵就伸延至東涌東
屯門區只有兩條鐵路綫但覆蓋偏佈整個屯門
包括屯門西北(寶田)、屯門北(兆康)、屯門中(屯門)、屯門南、屯門東南(三聖)
為處中心的屯門站做兩線轉乘
為屯荃鐵路帶來具較高的成本效益
分流屯門西鐵乘客亦更明顯

沙田承擔北區/大埔/沙田三區未來人口一百六十萬人口
大部份居民都集中喺沙田南向出市區
但政府喺沙田有四條隧道合共9綫公路(獅隧2綫+大隧2綫+城隧2綫+青沙公路3綫)出市區嘅情況下
都係依家先要考慮規劃沙田搞起第三條鐵路南向出市區

而將有一百三十萬人口嘅新界西北喺將來有合共有11綫公路嘅情況之下
包括屯門公路(3綫:屯門至荃灣)、三號幹綫(3綫:青朗公路+汀九橋至青衣)、十一號幹綫(3綫:藍地-大欖涌隧道+青龍大橋至東大嶼)、屯門-赤鱲角公路(2綫:屯門至北大嶼)四條跨區公路
再加屯門西繞道、屯門東繞道區內繞道
無論鐵路還是公路皆分散至不同方向出市區
避免如新界東般集中哂喺粉嶺公路、吐露港公路、大埔公路沙田段出現塞車癱瘓嘅問題
屯門區未來道路規劃比起北區/大埔/沙田好好多

至於前海/洪水橋問題
政府之前喺「我們未來的鐵路」主力係港深機場鐵路
其次係跨境支綫及本地支綫
但冇提過洪水橋要直達港島鐵路
當然唔排除政府改變主意
但將來洪水橋其實可能只不過係高級版上水
多咗啲酒店、辦公室
到底搞唔搞得成真係好睇前海發展成點

而港島去洪水橋商業區
可以經東涌綫經南昌轉西鐵
或者經東涌綫經東涌東轉西鐵(如果西鐵伸延至東涌東)
或者經東鐵(如果東鐵伸延至東涌東)經東涌東轉西鐵(如果西鐵伸延至東涌東)
其實都係好順路
只係轉一程多三四分鐘
港島人/洪水橋商業區是否需要有一條鐵路直接來往兩區似乎有所疑問
始終洪水橋商業發展係睇前海
而唔係睇有冇鐵路直達港島
洪水橋有冇鐵路直達港島還是比較次要

現階段對於政府意向大家只能靠估
只能等政府進一步公佈消息或進行咨詢

以及自己研究下洪水橋及屯門
喺西鐵、屯荃鐵路、赤鱲角鐵路三條綫嘅走綫、站位及轉乘
如何互相配合才能達到最佳成本效益及吸納更多路面交通工具使用者
20160424 發表於 2017-6-15 13:54 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-6-15 03:33
我明白你意思
呢個真係要等咨詢先知

屯九只係議員同政府整出黎既煙幕製造話題,屯荃岩岩BAN左有幾耐?
仔細諗下青山公路沿海地型同受影響對象就知無可能會起
屯門有新鐵路皆因受惠於東大嶼,對上一次擱置西部外走廊都係因為十號碼頭計劃搞唔成,今次又返兜
政府唔會咁好心起條帶動唔到經濟活動主力服務民生既鐵路,二揀一下,政府實揀屯嶼,一家便宜兩家著
cruisesnet 發表於 2017-6-15 16:33 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2017-6-15 03:33
我明白你意思
呢個真係要等咨詢先知

屯門站係有第三月台預留位的,
只要係屯門南站延線設計時做埋預留,
好容易就可以接駁建議中既新線
(吾一定要獨立軌道, 屯門<->屯門南一段其實係可以share)
 樓主| ryandroid 發表於 2017-6-15 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2017-6-15 13:54
屯九只係議員同政府整出黎既煙幕製造話題,屯荃岩岩BAN左有幾耐?
仔細諗下青山公路沿海地型同受影響對象 ...

屯荃被Ban 係冇急切需要,再加政府一早講明高架就搏俾人Ban

鐵路發展策略2014 嗰陣同依家唔同
嗰時洪水橋仲未咨詢完
屯門西北又未改劃多幅公屋地

一直到最近都有人鬧屯門西北新公屋規畫冇鐵路配套
政府依家可能為咗屯門西北新公屋補鑊
就放風話會起第二條屯門區平行鐵路

如果起屯荃鐵路,好大機會係屯門東至荃灣西都係全地底,唔會架空

問題係在於
政府會認為屯門人出荃葵青、沙田、九龍就業多啲定出北大嶼、東大嶼、港島就業多啲?
屯門至東大嶼的巴士或鐵路車費都係未知之數
但都影響將來屯門區居民選擇去東大嶼就業定荃葵青、九龍沙田
東大嶼海都未填、洪水橋地都未收就要規畫定鐵路
尤其東大嶼要2030年先會開始起樓
洪水橋>寶田>屯門>屯門南>香港口岸>東涌東>東大嶼>港島西 呢個全綫方案通車起碼都要最快2040年落成

但如果分階段起洪水橋>寶田>屯門>屯門南>香港口岸>東涌東呢個一期方案先
成本效益遠遠及不上只需要將西鐵伸延至東涌東起多兩個站
尤其屯門赤鱲角連接路到2040年後都唔會飽和
一期方案無論財務上同立法會通過撥款嘅難度都有困難

就算學馬鐵搞四軌先但都係慳咗少少起大堂月台錢
東涌東同香港口岸站好大機會係地底
要一早整定8卡結構

但當年獨立起四卡馬鐵係因為沙田區無論區內定隧道都已經嚴重擠塞
所以馬鐵先有機會盡早上馬

但洪水橋新發展區要2038年先全面落成
洪水橋站周邊發展最早都要2034年先會全面落成
咁嘅話一期方案包埋駁洪水橋都要最快2035年先落成

但新界西北2030前就已經有合共11條線嘅跨區公路(包括十一號幹線)
政府起1期方案要有6車站、1車廠
但路面未飽和時成本效益就大大降低
就算政府有心推一期方案
我估一期方案都要3百億(包括超長跨海鐵路加兩個地底月台)
比屯荃沙鐵路/屯荃九鐵路低至少一半
但立法會拎撥款都有頗有難度
尤其係貴過馬鞍山綫但少客過佢就仲大鑊
所以如果堅持洪水橋經東大嶼直達方案
要有心理準備係2035 年屯門區先有新鐵路

相反如果西鐵伸延至東涌東
咁落成時間就可以2027年前落成
造價只需一百多億
加多6列八卡列車就可以營運

屯荃沙鐵路/屯荃九鐵路如果真係起都可以2030年前落成
2035年先伸延返上去洪水橋都得
就算屯荃沙鐵路/屯荃九鐵路要8百億
但立法會通過撥款嘅難度都會輕鬆好多
尤其屯門居民、區議員、立法會議員要二揀一
都會揀對佢哋嚟講最實際嘅屯荃沙鐵路/屯荃九鐵路
而非對佢哋嚟講係空中樓閣嘅東大嶼

所以現階段唔排除政府分拆營運新界西北-大嶼山-都會區運輸走廊兼起屯荃沙/屯荃九鐵路

政府都可能計過數先放風
東大嶼2030年前會落成十一號幹線
政府要起東大嶼鐵路真係2040先有
十一號幹線路面未見飽和都唔會咁早起鐵路嘥錢

而2019-2035年之間嘅鐵路工程空檔期入面
得屯荃沙鐵路/屯荃九鐵路、新界北至九龍西鐵路叫大型啲
北環綫、北港島綫、南港島綫西段、屯門至東涌東鐵路、東九龍綫都係中小型工程
基建工程人手、機械過剩
又無需急趕完工期
成本必會有所下降

咁倒不如趁2035年之前起好屯荃沙鐵路/屯荃九鐵路
一了百了
話唔定到時造價跌返落去五、六百億
咁唔趁呢個機會起屯荃沙鐵路/屯荃九鐵路就嘥哂

所以屯門區起屯荃鐵路先可以早啲舒緩屯門公路及西鐵嘅擠迫情況
新界西北-大嶼山-都會區運輸走廊要獨立營運就會遲多十年先解決到屯門跨區交通問題
20160424 發表於 2017-6-15 21:54 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-6-15 20:55
屯荃被Ban 係冇急切需要,再加政府一早講明高架就搏俾人Ban

鐵路發展策略2014 嗰陣同依家唔同

你要搞清楚屯門居民係無權話事,唔到你揀,屯門居民出葵青多定港島多唔係政府考慮重點
我主要係由政治環境,政府角度去推測將來可能既鐵路發展
而家政府想發展東大嶼促進中港融合,拉近港島同大陸距離,而屯門居民剛好受惠,就係咁簡單
政府最近開始拉埋新界西北交通黎講,並非真正關心當中問題,只係借呢樣做保護罩/擋箭牌,令備受爭議既東大嶼撥款研究同落實過程可以更加順利
政府可以選擇起晒屯荃同屯嶼,如果要先起一樣/2個只能活一個,咁既情況一定係起屯嶼
仲有搞清楚而家d工程造價先,淨係起個屯門南站已經預要55億,100億無可能過海去埋東涌
2014年評估過屯荃鐵路已經要一千億(架空),屯荃沙而家應該都要二千億左右,2030三千億走唔甩
之不過政府要起,錢唔係問題,高鐵多多錢倒盡佢都會起,立法會拉布?舉手當贊成搞掂!政府唔想起,一拖再拖好似沙中線咁拖足幾十年
我絕對相信,屯嶼係前者,屯荃就係後者

樓主| ryandroid 發表於 2017-6-15 23:11 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2017-6-15 21:54
你要搞清楚屯門居民係無權話事,唔到你揀,我主要係由政治環境,政府角度去喘測將來可能既鐵路發展
政府 ...

獨立一個屯門南站就梗係貴啲仲可能要預埋啲咩預留位先咁貴
但一次過起就簡單得多

所以西鐵一次過起到去東涌東係百幾億都唔出奇
最多咪200億

但咁都要200億嘅話
洪水橋至東涌東獨立成綫就更加要400億啦
屯門人加立法會一定反對
當年十號幹綫都係議員反對先擱置
唔係政府想起就起

我信屯嶼先過屯荃
問題係獨立營運定分拆營運
我偏向係西鐵伸延去東涌東

鐵路策略2014指屯荃鐵路造價係650億
但因為要收地又多站先咁貴

高鐵隧道長過荃屯沙/荃屯九
最貴就係西九龍車站
都係8百幾億
所以轉地底 兼CUT 站係慳到錢
加上建築成本回落
所以荃屯鐵路600億加荃沙鐵路/荃九鐵路200億
800億亦是合理預計
一千億內都尚且講得通
二三千億真係未免係靠嚇= =

在政治環境、政治角度睇
高鐵係全國規劃先死谷爛谷都要起咗先同趕2017 廿周年回歸呢個Deadline
但最後失敗

喺沙中綫發展好明顯睇到政府取向係
「公路未飽和就唔會急住起」
呢個係政府規劃鐵路最基本方針

洪水橋只係同前海融合嘅一部份

政府想LINK前海+洪水橋都不用洪水橋直達港島
十一號幹綫已經滿足到交通需求
如果落實港深西部快速軌道跨境支綫(前海洪水橋鐵路)
洪水橋直達港島鐵路嘅意義先會明顯

但係俾政府揀嘅話
主菜始終係港深機場鐵路
港深機場合作對抗廣洲白雲機場先係政府重點
香港企業、專業服務業上深圳前海發展係主力
而洪水橋只係港深合作嘅配角

四五十年前發展嘅沙田成為新界東重鎮
今日發展嘅洪水橋都係想成新為新界西北重鎮
但唔代表政府一定要洪水橋有鐵路直達港島
發展洪水橋同有鐵路直達港島係兩件事

政府揀東鐵過海唔係想沙田市中心同港島有直接聯系
而係東鐵人口多過馬鐵