hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士多媒體分享區 (M2) 大撞之後, 笠殼重生~ MB4614
開啟左側

大撞之後, 笠殼重生~ MB4614

hkbw 發表於 2017-6-3 23:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢兩日見到部簇新的小巴行807~~都諗緊咩車來的...

竟然..係...
上次水浪窩同部GOGO VAN撞到咁都仲整? 都12年車啦WO..

俾返張當日同一角度新聞圖片大家看看
再細睇..左邊...
竟然無轉大陸頭燈~~
再睇..
咦? 多左D野WO車尾...
再睇...
開始大概明咩事了...
車廂入面..
D座位好新淨....應該係新既..
駕駛席...
部份野係新, 有D野係二手...成個車廂內板係灰白色...
似係將同期D 私家柴仔個殼直笠過來..
即係話..除左引擎外, 成個殼都係新既...當然包括車軸都應該移植左過來..

一個月左右就出得返來.....咁樣整..其實唔會貴過買過部新咩?

未有機會搭部車..唔知係咪仲好似以前咁嘈呢?
個日見到呢張相...
點會估到部車會唔駛劏可以走返出來?
話時話..二手殼來講, 都真係算新淨...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
hokachung + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
slashkennedy 發表於 2017-6-7 01:52 | 顯示全部樓層
其實有冇諗過係同一車牌,但另一部車呢?
白色灰色件似政府用嗰啲石仔內籠
重點在司機門上面都有嗰張石油氣安全指引
真正辛苦嘅工作係要忍耐
 樓主| hkbw 發表於 2017-6-7 22:16 | 顯示全部樓層
slashkennedy 發表於 2017-6-7 01:52
其實有冇諗過係同一車牌,但另一部車呢?
白色灰色件似政府用嗰啲石仔內籠
重點在司機門上面都有嗰張石油氣 ...

個張貼紙係可以再貼上去既者..
如果我冇記錯, 張行車證唔係新簽發的..

再者...如果真係換另一部車, 就唔駛留牌啦...個牌NO.又唔係靚...

殺雞焉用牛刀?!
khl265 發表於 2017-6-13 00:33 | 顯示全部樓層

照睇尾門車牌位下面個扣,同埋車尾後眼,個殻應該係政府石仔,所以啲原廠櫈好新淨

至於你話個底盤仲係咪原本架車,只能夠講之前撞成咁,整來都哂氣
hokachung 發表於 2017-6-13 02:17 | 顯示全部樓層
khl265 發表於 2017-6-13 00:33
照睇尾門車牌位下面個扣,同埋車尾後眼,個殻應該係政府石仔,所以啲原廠櫈好新淨

至於你話個底盤仲係咪原 ...

係咪雙尾門型號先有車牌位下面個扣?
khl265 發表於 2017-6-13 20:30 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-6-13 02:17
係咪雙尾門型號先有車牌位下面個扣?

唔係
cn2661_2d32 發表於 2017-6-14 19:39 | 顯示全部樓層

khl265 發表於 2017-6-13 00:33

至於你話個底盤仲係咪原 ...

假設係笠殼 但條陣撞成咁, 如果照拖架器官捐贈車條陣過來, VIN唔對wo

其實Coaster個VIN寫係邊個位?
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
khl265 發表於 2017-6-15 22:00 | 顯示全部樓層
cn2661_2d32 發表於 2017-6-14 19:39
假設係笠殼 但條陣撞成咁, 如果照拖架器官捐贈車條陣過來, VIN唔對wo

車身就喺司機門邊有個鐵牌仔
slashkennedy 發表於 2017-6-17 01:45 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-6-7 22:16
個張貼紙係可以再貼上去既者..
如果我冇記錯, 張行車證唔係新簽發的..

其實就咁嘅,如果營運商喺好多方面文件包括牌費保險等,
都要再換車牌號碼成份文件更改,再加上營運編排等,仲多野煩,
咁直接用返一路用嘅車牌喺時間人力物力都有優勢下,
為何不可?小巴唔夠效率點搵到錢賺,唔同巴士公司慢慢搞一大輪
真正辛苦嘅工作係要忍耐
JZ3968 發表於 2017-6-17 22:16 | 顯示全部樓層

請問車尾個扣有咩用?