hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 606系全日分拆建議
開啟左側

606系全日分拆建議

27131118 發表於 2017-6-6 22:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景
鑑於606線於港島區的行車路線相當迂迴(需繞經耀東邨),於港島區需時大約45分鐘才能抵達東區海底隧道,加上606線服務時間有限及班次疏落,以致客源流失至港鐵,客量一直不高,而且受到觀塘至柴灣紅色公共小巴以直接路線,搶去本路線不少客源,坪石及彩雲一帶往柴灣的使用率更只得約4%。因此有地區人士一直要求簡化本路線的行車路線。另一方面,自從606線於早上繁忙時間分拆為606A及606X線後,客量有所改善。

建議
606X線提升至每日全日服務,更改線號為605,行車路線維持不變;
606線與606A線合併,線號沿用606,來往彩雲(豐盛街)至耀東邨;
606線往彩雲(豐盛街)方向於抵達觀塘官立小學分站後改行牛頭角道、振華道、牛頭角巴士總站、佐敦谷北道、彩霞道及觀塘道後返回原有路線
取消常悅道及臨華街分站,改停牛頭角下邨(牛頭角道)、牛頭角巴士總站、彩頤居、彩盈邨盈安樓及啟業邨分站。

服務時間及班次
小西灣方向
星期一至六
0630-1730:20 min
1730-1900:15 min
1900-2200:20 min

星期日及公眾假期
0610-2210:20 min

九龍灣方向
星期一至六
0610-0710:20 min
0710-0840:15 min
0840-2210:20 min
星期日及公眾假期
0610-2210:20 min

耀東方向
星期一至六
0610-0910:20 min
0910-1740:30 min
1740-1940:20 min
1940-2210:30 min
星期日及公眾假期
0610-2210:30 min

彩雲方向
星期一至六
0630-0930:20 min
0930-1730:30 min
1730-1930:20 min
1930-2200:30 min

星期日及公眾假期
0630-2200:30 min

用車
605線:九巴4部、城巴4部
606線:九巴4部、城巴4部
(維持不變)

好處
為四彩居民提供更方便的過海巴士服務
為來往九龍東及柴灣、小西灣一帶的人士提供更直接、快捷的過海巴士服務

以上,歡迎提出意見

7767 發表於 2017-6-7 14:49 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-6-7 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層

606唔做九龍灣工業區無得傾(尤其繁時)

仲有606非繁時30分一班沿線有支持既空間?
ADS191 發表於 2017-6-8 13:57 | 顯示全部樓層

可取既地方係將606X轉全日 (只屬本人喜好)
不過606一直做九龍灣工業區既繁時分流工作,如果調咗606出去兜牛頭角,要考慮埋究竟606X負唔負擔到 (正常黎講都係唔樂觀ga la)
brianso198 發表於 2017-6-8 19:31 | 顯示全部樓層
ADS191 發表於 2017-6-8 13:57
可取既地方係將606X轉全日 (只屬本人喜好)
不過606一直做九龍灣工業區既繁時分流工作,如果調咗606出去兜牛 ...

本身下繁606九龍灣係可以由吉車上到變企人都試過,
根本606繁忙時間係有需要行返九龍灣工業區...
even其他時間Megabox果個站落車人數亦唔見得低...

所以606唔行九龍灣工業區無得傾,一定反對.

再講我唔覺得606A朝早出港島客量好突出...
連606A朝早都有班車固定行單層仲要無事既話我唔覺得用606做呢D客有作為...

606X分分鐘仲值得做,
不過應該牛頭角道之後轉返入工業區做返原本九龍灣果批客,
不過對整體行車時間有影響之餘仲可能因為咁而要加車做...

同埋下繁本身條路唔穩定就算兩線開20分鐘一班都好有可能要加車...

樓主| 27131118 發表於 2017-6-9 19:07 | 顯示全部樓層
如果將606X線延長去啟業應該都係唔錯既解決辦法

P.S. 以上建議車費維持不變
brianso198 發表於 2017-6-9 20:25 | 顯示全部樓層

27131118 發表於 2017-6-9 19:07
如果將606X線延長去啟業應該都係唔錯既解決辦法

講到明,
606唔做九龍灣工業區既話無值得支持既空間.

唔好同我推所謂轉乘,
呢堆客叫佢轉乘同倒哂客落地鐵係無分別...

樓主| 27131118 發表於 2017-6-11 19:43 | 顯示全部樓層
聽取眾多師兄嘅意見之後
現決定修訂建議606全日雙向經九龍灣工業區
九龍區停站同現606線

另加設與28B嘅八達通免費轉乘優惠

brianso198 發表於 2017-6-11 22:20 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2017-6-11 19:43
聽取眾多師兄嘅意見之後
現決定修訂建議606全日雙向經九龍灣工業區
九龍區停站同現606線

朝早照用現時分法無問題...
(即係返港島行彩盈牛頭角,去九龍行九龍灣工業區)

但其他時間行彩盈牛頭角既話就諗都唔好諗,
606客倉係九龍灣而唔係觀塘牛頭角,
以606行車時間同班次同地鐵直接鬥根本輸硬...

只不過,
而家606A/X分完家之後運輸署收過地區人士意見有問題...
(雖然我唔明點解做重組前唔出聲)

asv2 發表於 2017-6-12 11:57 | 顯示全部樓層

其實 606 既問題,港島段既問題一定大過九龍段

繁時九龍段 606 係夠做,因為九龍灣商業大廈大多唔近地鐵
同埋港島東去九龍東搭地鐵係好麻煩要轉線兩次
所以九龍段就算要郁
個人反而建議係盡量行牛頭角道避塞車
即係停玉蓮臺而唔出去觀塘道逼
同埋盡量同柴觀同站吸客
或者唔郁都唔係大問題

反而港島段就真係兜到傻要執

反建議,一部定位做平日特快,
常怡道*,牛頭角道,康寧道,物華街,協和街,
觀塘道,觀塘站,觀塘道,
鯉魚門道,藍田站,鯉魚門道,東隧後跟 694,
尾站繼續藍灣半島

*星期六日及公眾假期,
改行常怡道,宏照道,啟祥道,牛頭角道
(即加停淘大並擦邊吸納德福)

另一架就定位執雞,
直行觀塘道去彩雲邨(時間容許就去到埋順利邨)
港島段就跟 606A
如果資源容許,甚至可以做一條繁時超特快,
港島照跟 694,行觀繞去九龍灣

簡單講就係北角鰂魚涌地鐵有優勢就唔做直接競爭
主力加快港島線東段既客源
又未至於搶死晒柴觀以免造成地區人士反對