hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有沒有一些總站名是應該改名
開啟左側

[問題] 有沒有一些總站名是應該改名

dogdog002 發表於 2017-6-11 17:32 | 顯示全部樓層

CliveTo@FB 發表於 2017-6-11 17:24
隔離天后都要叫銅鑼灣(天后)啦

呢個就唔同講法啦

無非都係想人知部車去銅鑼灣多過天后姐

EX-TL 發表於 2017-6-11 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
威非路道既然係位於銅鑼灣, 而5X又主要服務到銅鑼灣, 唔改名係冇問題. 銅鑼灣社區中心的位置更遠, 服務的人口冇幾多係灣仔區都未駛改名住.
 樓主| ky927 發表於 2017-6-11 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層
其實新城九龍四間總站顯示應該 地區+(地方)
沙田(博康)
屯門(良景)

灣仔(會展)

當然個名係地鐵站同市中心/碼頭呢類唯一地點就無需要

其實分東南西北係辨識上都唔係太方便,譬如金鐘分東西,唔熟方向根本都唔會知係邊。橫掂都係上蓋有物業,叫做金鐘(統一中心)金鐘(力寶中心)好似辨識度高啲
ML3941 發表於 2017-6-11 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層

九龍城(盛德街)應該叫馬頭圍邨
 樓主| ky927 發表於 2017-6-11 18:40 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-6-11 17:47
威非路道既然係位於銅鑼灣, 而5X又主要服務到銅鑼灣, 唔改名係冇問題. 銅鑼灣社區中心的位置更遠, 服務的人 ...

威菲路道用天后(威菲路道)好似容易明啲。至於天后地鐵站咪索性跟地鐵站名已經搞掂。

EX-TL 發表於 2017-6-11 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-6-11 18:40
威菲路道用天后(威菲路道)好似容易明啲。至於天后地鐵站咪索性跟地鐵站名已經搞掂。

我就覺得巴士暫時都唔應該「屈服」於港鐵, 天后指嘅係天后廟道嗰邊, 現時電氣道一帶的地址仍然用緊銅鑼灣做地區名稱, 天后只係港鐵站造成市民對天后有新定義.

長沙灣 荔枝角 美孚, 九龍灣 牛頭角, 佐敦 油麻地, 太子 旺角等港鐵站, 也有類似情況出現, 巴士的佐敦因為佐敦道碼頭的變遷而轉晒用佐敦XXX, 若果此情況繼續延伸開去, 荔枝角應易名為美孚(景荔徑), 如彩福要加地區名, 就要變成九龍灣(彩福).

要唔要跟住時代轉, 就要睇投訴成唔成立, 我相信巴士公司唔會貿然去檢討站名, 除非搬站或者附近建築物明顯改變.
carson911 發表於 2017-6-11 19:03 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2017-6-11 18:40

矯枉過正
越改越唔知去邊
88開線啦
KMB-ATE1 發表於 2017-6-11 19:48 | 顯示全部樓層
中環(港澳碼頭)呢個重未改,銅鑼灣(威非路道)有咩需要改
天后呢個都話係龜鐵問題,港澳反而係龜鐵啱巴士唔啱

KXEnviro | @KX675
angusovo 發表於 2017-6-11 19:48 | 顯示全部樓層
牛頭角--> 淘大花園
HG6729 發表於 2017-6-11 20:14 來自手機 | 顯示全部樓層

美孚站-> 美孚 寶琳站->寶琳
太和站->太和
荔枝角站->長沙灣
長沙灣站->麗閣
西九龍中心->深水埗(欽州街)
筲箕灣站->筲箕灣
上環站->中環(港澳碼頭)
尖沙咀(海港城)->尖沙咀(廣東道)
尖沙咀東站->尖沙咀東(麼地道)
彩虹站->坪石