hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田馬鞍山路線重組(83A , 83X , 89D)
開啟左側

沙田馬鞍山路線重組(83A , 83X , 89D)

ATE258 發表於 2017-6-26 22:45 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-6-26 20:34
好難搞, 89D 上廣黃時段大部份是單位數字, 反而 83X 大部份時間先最密三條1班, 仲要不到藍田
叫人去轉 =  ...

其實我意思係指如果樓主條285開10-20分鐘一班會唔會實際啲?因為類似嘅情況我諗起83K同65A,以前我喺嗰邊返學我記得兩線都係隔住咁到站(比例係兩至三架65A:一架83K);即係話,可能兩架808就嚟一架285,會唔會好啲?
用車方面,而家沙廠有成16架AVC擺喺廠度做士啤,擺曬呢堆車去行絶對夠用有突
九巴286C線已擴展至全日服務,由馬鞍山、第
YY487 發表於 2017-6-26 22:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
expertuser2004 發表於 2017-6-28 21:43 | 顯示全部樓層
ATE258 發表於 2017-6-26 22:45
其實我意思係指如果樓主條285開10-20分鐘一班會唔會實際啲?因為類似嘅情況我諗起83K同65A,以前我喺嗰邊 ...

樓主是指聯合班次嗎?
即用 285 + 808 小巴, 取消 89D ? 那 285 要去到馬鞍山才行, 其實用條 99 改上去就可以, 不過一定不屈機
而且不需要開新編號, 因對外快線比區內線一定收得貴

個人意見, 其實 808 小巴長期都不密車, 是不是居民牙力不夠呢,  既然有 240 人
小巴加車一定有可能, 10 分鐘一班 vs 5分鐘二班 / 1分鐘一班, 威力差好遠
何解會要求到改巴士?

話外題, 垃圾會今日通過左小巴加到 19 個位方案, 等 7月7日刊憲後就即時有效
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2017-6-28 21:46 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2017-6-26 21:24
83X全日對比89D, 車費係平左,而且就算延長去水泉澳,有位座既機會一定大過89D,唔係無好處 ...

89D 好屈錢過 83X, 九東上全部正價沒分段, 83X 出九東只得一個優勢就是平行車費, 快又未必既, 等車的時間其實夠 89D 行完隧道返到九東
83X 要兜的話更突顯路線 "慢" 的失敗
所以缺點幾乎全部齊晒, 89D 有位坐, 好少要罰企, 試過幾次(假日飛廣黃, 平日下繁飛廣黃), 坐 89D 出九東, 都不駛企上隧道

3AD 未退役前有行 89D / 89P, D 座位非常好用, 如 12.8m 有返 3+2 局, 感覺空間王不是開玩笑的

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
av335 發表於 2017-6-29 22:54 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-6-28 21:43
樓主是指聯合班次嗎?
即用 285 + 808 小巴, 取消 89D ? 那 285 要去到馬鞍山才行, 其實用條 99 改上去就可 ...

營辦商將808一部份車安排行錦英來回新港城/海柏短棍,正線就班次唔夠
hellomato 發表於 2017-7-2 12:37 | 顯示全部樓層

讚成83X全日換89D飛廣源、黃泥頭(其實都拖了頗長時間)但建議觀塘區總站保留在觀塘碼頭,並且保留83A。可以考慮上繁增設2-3班由黃泥頭開出的特別班次(即現時83X走線)現在就差一條小瀝源往返馬鞍山市中心的路線。建議路線如下:
287 泥涌——黃泥頭(循環線)
基礎路線由泥涌出發,繞經烏溪沙站和迎海,然後取道西沙路、馬鞍山路,從牛皮沙街、廣善街進入黃泥頭,然後從小瀝源路上大老山公路折返。
服務目標為小瀝源往返馬鞍山的通勤客,以及迎海全日接駁烏溪沙站。
可視乎需求繞經頌安、欣安、亞公角街(沙田醫院)、威爾斯醫院、沙田第一城等地,方便馬鞍山居民快速前往威爾斯醫院求診。
地圖:https://goo.gl/maps/7BJ95EDRWMz
全程收費 $6.4
泥涌往返烏溪沙站雙向分段 $3.8
預計全線使用5-6輛12米單層巴士(AVC、ASC、BDE),維持15-20分鐘班次應該夠做。

我是一部小小MMC~~~~
10598C 發表於 2017-7-2 19:12 | 顯示全部樓層

些少建議
89D 全日飛廣黃 減2車
89C 唔經沙田醫院至老隧收費站之間嘅車站 改經廣黃 加89D免費轉乘來往烏溪沙
89A 新線 博康↔觀塘碼頭 經水泉澳 碩門 濱景 廣黃 繁時由碩門開
83A 改由博康開
83X 取消

廣黃改由89C兜嘅理由係89C行嘅路冇89D咁遠(恆安vs烏溪沙) 而且89C兜廣黃係快過兜濱景同小瀝源路西(根據九巴app)

89C同89A都一齊兜小瀝源係因為補足89D嘅半車海班次 聯合大概10分鐘一班
如果唔由89C延長 可以改由99拉去黃泥頭 加少少車比89C 阿公角唔介意疏少少同冇得叫兩飛嘅話89D過耀安上公路 跟住照開89A 非繁班次10-15
***********************************************其實我有諗過其實可以用89D飛起廣黃 開上述建議嘅89A 然後加轉乘89A↔89D 係老隧做轉乘站(過對面搭車) 反正小瀝源好近老隧收費站

kmb71k 發表於 2017-7-2 20:16 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-2 19:12
89A 新線 博康↔觀塘碼頭 經水泉澳 碩門 濱景 廣黃 繁時由碩門開

博康水泉澳要兜個大圈先至入隧道
你搭埋我份

以上回應,是否可行?是否合適?
10598C 發表於 2017-7-2 21:10 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-7-2 20:16
博康水泉澳要兜個大圈先至入隧道
你搭埋我份

第一 擺博康係方便山腳水泉澳居民 佢地要快可以搭89B/80X
第二 要做曬水泉澳 碩門 廣黃一定係咁行 定係你覺得行沙田路直接啲? 定係你對呢條做三個屋邨嘅走線有其他順路嘅建議?

第三 水泉澳而家得繁時83A 非繁要轉車 如果非繁有直達一定好過冇 唔通89A因為要一條順路嘅走線而縮去碩門 令水泉澳冇非繁服務?

定係你想89B拉去水泉澳?

kmb71k 發表於 2017-7-2 21:30 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-2 21:10
第一 擺博康係方便山腳水泉澳居民 佢地要快可以搭89B/80X
第二 要做曬水泉澳 碩門 廣黃一定係咁行 定係你 ...

其實水泉澳最正路就係搵83X上去做
博康交番俾80X/89B
至於濱景問題, 建議縮89X去沙田圍, 來回經濱景
沙中就搵88X/89去做, 反正沙中落觀塘, 搭89快過89X
嫌88X疏可以加強到二十分鐘一班

以上回應,是否可行?是否合適?