hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田馬鞍山路線重組(83A , 83X , 89D)
開啟左側

沙田馬鞍山路線重組(83A , 83X , 89D)

10598C 發表於 2017-7-2 22:11 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-7-2 21:30
其實水泉澳最正路就係搵83X上去做
博康交番俾80X/89B
至於濱景問題, 建議縮89X去沙田圍, 來回經濱景

其實來回經濱景咪又係兜 大涌橋路嘅客又會嫌慢

而縮去沙田圍同去沙火又唔係差好遠 除左要嚟比里數兜濱景真係冇乜需要 而家沙火都算89X半個客倉

比83X上去做係可以 但係碩門又繼續比人無視? 咁我寧願將89B改上去水泉澳 83X拉去碩門好過(當然89C改做兜小瀝源)

88X我係唔建議佢做觀沙線 我冇提及到 雖然ban過 但係可以嘅話延伸去油塘 飛起觀塘經繞道 加密至15-20分鐘一班 專做油藍沙

至於觀沙火 不如加班延長89同開89老隧特好過啦
kmb71k 發表於 2017-7-2 22:25 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-2 22:11
其實來回經濱景咪又係兜 大涌橋路嘅客又會嫌慢

而縮去沙田圍同去沙火又唔係差好遠 除左要嚟比里數兜濱 ...

沙中有89, 後來多條88X, 89X係相對會少人坐, 一來89平, 二來快過89X, 所以沙中無89X問題根本不大
碩門邨係麻煩少少, 一係拖埋83X落水, 水泉澳<>碩門<>廣源<>大老山<>觀塘, 可能會令83X客量更好
至於88X, 而家佢做埋山炭, 根本係想間接做埋火炭至觀塘客, 所以唔建議佢飛觀塘, 想拉88X落油塘, 除非火炭至觀塘一段搵新線去取代

以上回應,是否可行?是否合適?
S3BL100 發表於 2017-7-2 22:46 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-2 21:10
第一 擺博康係方便山腳水泉澳居民 佢地要快可以搭89B/80X
第二 要做曬水泉澳 碩門 廣黃一定係咁行 定係你 ...

根本係你俾自己的框框限死,無人講過一定要一條線做晒水泉澳碩門廣源黃泥頭

再者,為左加快一班人的車程而拖慢另一班人的車程,好難講得通,尤其是碩門本身兩繁雙向都有客

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-7-2 22:48 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-7-2 22:25
沙中有89, 後來多條88X, 89X係相對會少人坐, 一來89平, 二來快過89X, 所以沙中無89X問題根本不大
碩門邨 ...

咁而家 88X 係咪全日雙向都停觀塘先?唔係的話,你有無可能叫藍田客放棄觀繞同你回程慢慢塞觀塘道返屋企?

再者,89X 沙中雖然有好多替代品,但問題係本身真係有客。
如果 89X 改走,88X 回程又唔停觀塘,你叫啟業的乘客搭咩車返屋企?

10598C 發表於 2017-7-2 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-2 22:46
根本係你俾自己的框框限死,無人講過一定要一條線做晒水泉澳碩門廣源黃泥頭

再者,為左加快一班人的車程 ...

咁講 我承認為左碩門車 冇留意小瀝源路班客慢左 咁如果係咁 一條博康↔水泉澳↔碩門↔濱景↔小瀝源路西↔老隧 89C唔經小瀝源路西 改兜廣黃 做廣黃鞍流水 跟手加班

而我唔係框框限死自己 而係因為水泉澳 碩門都冇觀塘車 唔用一條線做嘅話就要由其他線拉 但係都冇可能做到小瀝源路西同廣黃直上老隧

如果你最為果句係講83A 唔好意思 83A只係得繁忙時間 非繁忙比嘅係全新服務 係提升服務比佢地 冇得比較快與慢
10598C 發表於 2017-7-2 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-7-2 22:25
碩門邨 ...

你下半段係幫我總結一次? 我上面講曬咁濟

我講詳細啲 同埋修改少少啦

88X 瀝源↔油塘 不經觀塘 改經繞道 加密班次
89 延長至火炭站 加開繁忙時間特班經老隧
89C 不經小瀝源路西及濱景 改經廣源及黃泥頭
89D 全日不經小瀝源 新增89C及82X轉乘優惠
89A 新線 博康↔觀塘碼頭 經水泉澳 碩門 濱景 小瀝源路西
S3BL100 發表於 2017-7-2 23:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-2 23:17
咁講 我承認為左碩門車 冇留意小瀝源路班客慢左 咁如果係咁 一條博康↔水泉澳↔碩門↔濱景↔小瀝源路西↔ ...

我係話,為左加快馬鞍山出觀塘車程,要碩門濱景變慢,係講唔通

另外 89C 兜廣源黃泥頭用的時間唔見得會比兜濱景小瀝源少幾多,
但水泉澳兜濱景小瀝源多用的時間一定比起兜廣源黃泥頭多唔少,兜路都要燒油都要成本,分分鐘要出多部車

唔止係邊度有無資格嘈的問題

再者廣源唔放走 89D 的話,亦唔見得會同意就咁用 89C 代,因為 89C 唔到巿中心錦英利安

你又再一次俾自己的框框限死,就算要補位做返果每日 240 個客,除左 89C 外仲有其他想像空間

10598C 發表於 2017-7-3 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-2 23:40
我係話,為左加快馬鞍山出觀塘車程,要碩門濱景變慢,係講唔通

另外 89C 兜廣源黃泥頭用的時間唔見得會 ...

我改89C兜係因為根據九巴app 用嘅時間係少左

至於廣黃鞍 其實89C我係有加89D優惠 如果唔要89C兜廣黃 咁不如簡單啲83X全日拉去博康經水泉澳 然後82X同83X加85M 89D免費轉乘(老隧做轉車站) 89C不變 問題係碩門都係做唔到囉 要做就要架83X博康↔水泉澳↔多石↔沙田圍路↔小瀝源路↔安明街→安耀路→安群街→安睦街→安明街↔小瀝源路↔黃泥頭↔老隧 咁樣入碩門打圈

框唔框 其實又咩問題? 要切合實際就要有框架架啦
S3BL100 發表於 2017-7-3 00:24 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-3 00:02
我改89C兜係因為根據九巴app 用嘅時間係少左

至於廣黃鞍 其實89C我係有加89D優惠 如果唔要89C兜廣黃 咁 ...

搞清楚一件事先,做碩門,到底係講緊石門工業區,定係碩門邨?

其實而家 89C 行小瀝源路的定線,已經同碩門邨擦邊,步行距離絕對唔遠;
就算唔用 89C 做,用另一條線代 89C 做濱景,一樣都可以做到,
而呢條線唔係事必要併埋水泉澳同石門,
更順路而現時無直達觀塘車地區的選擇,我至少都數到三個

如果係要入碩門邨,就麻煩少少,因為邊條兜都唔順路,
一係就 89C 或替代品停完濱景後咁行
但要留意係無左小瀝源路第一城出面果兩個站,第一城得返 89X,對部份座數無咁方便,人地會有咩反應

當然,碩門邨人口仲會增加,如果堅持要入面就有得坐,
又唔想影響小瀝源路站位的話,碩門濱景獨立成線亦未必唔得,係非繁一定唔會密車咁解

但一定唔會係為左俾馬鞍山飛廣源黃泥頭,而要濱景石門加兜廣源黃泥頭囉

至於廣源黃泥頭去馬鞍山問題,人地唔同意轉乘優惠就算的話,
你 89C 轉 89D 都係唔會過到,仲要搞到 89D 因為呢個轉乘而無得飛亞公角

240 人唔值得做係一件事,但如果真係要做的話,
其中一個方法係搵 85M 兜,都只係出多一部車

搵 85M 兜都好過而家,因為 89D 無論班次定客量都多過 85M 唔少,起碼少一堆人要兜路

而且搵 85M 兜仲有其他 hidden agenda,不過就唔講咁多喇
10598C 發表於 2017-7-3 01:24 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-7-3 00:24
搞清楚一件事先,做碩門,到底係講緊石門工業區,定係碩門邨?

其實而家 89C 行小瀝源路的定線,已經同碩 ...

講緊嘅係碩門邨 如果照你咁講 係咪理應唔駛開車特登入碩門先? 係嘅話簡單啲89C唔改直接83X延長都可以 但你話冇觀塘車但又順路嘅又係邊到先? 我唯一諗到係禾輋 但係我建議延長89已經覆蓋到

而我上面都已經講左 由83X同82X做轉乘優惠轉89D或85M

如果阿公角同大水坑一帶嘅人唔介意得返慢嘅89C 89D係可以飛沙田醫院