hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 首試系列 Part 2: 第一次... 香港航空 (多圖 ...
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] 首試系列 Part 2: 第一次... 香港航空 (多圖)

cruisesnet 發表於 2017-6-14 21:16 | 顯示全部樓層

CliveTo@FB 發表於 2017-6-14 19:17
始終有人因為感情、習慣等因素選擇CX instead of HX嘅

例如我有家人非常抗拒HX,即使HX飛YVR係HKD6000而 ...

得罪講句, 因為感情、習慣而要去比多一倍錢既真係傻傻地.

想起有一次新加坡3人行, 其中一位死都要坐因航,
結果我地分開飛, 我同個fd 坐TZ (回程redeye仲要upgrade左去 ScootBiz),
我地兩個機票錢加埋都吾夠因航張機票貴

Aeon802 發表於 2017-6-14 21:48 | 顯示全部樓層
因航又未去到嚴重搵笨情況。
新興亞洲航空cabin crew 不夠因航專業
KG1428 發表於 2017-6-14 22:29 | 顯示全部樓層
HX服務好好

自己搭過唔少次HX
AVOD好用過CX

行李方面
一落機,入境後
行李即刻有得取,CX,CI要等下
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
CliveTo@FB 發表於 2017-6-14 23:54 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2017-6-14 21:16
得罪講句, 因為感情、習慣而要去比多一倍錢既真係傻傻地.

想起有一次新加坡3人行, 其中一位死都要坐因航 ...

咁好多人荷包充裕就唔好咁勞氣啦

我都有同果位家人講,你比萬三坐CX夠買張HX嘅business,不過佢都係堅持坐CX,我都冇法

Btw,你提到「飛330班次既日本線航班上, HX完勝左CX好耐LA」,我想問如果CX用777你覺得點?小弟未坐過HX,冇辦法comment,但係舊年年尾去咗次東京,因為開公數嘅關係,坐咗次CX777,對CX有啲idea
cruisesnet 發表於 2017-6-15 00:29 | 顯示全部樓層
CliveTo@FB 發表於 2017-6-14 23:54

我都有同果位家人講,你比萬三坐CX夠買張HX嘅business,不過佢都係堅 ...
Btw,你提到「飛330班次既日本線航班上, HX完勝左CX好耐LA」,我想問如果CX用777你覺得點?小弟未坐過HX,冇辦法comment,但係舊年年尾去咗次東京,因為開公數嘅關係,坐咗次CX777,對CX有啲idea
我意思係HX用330飛既航班(主要係320無PTV)對比CX日本線 (777/330/350) , 吾係特定針對CX 330.

AL_29 發表於 2017-6-15 08:54 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2017-6-14 22:29
HX服務好好

自己搭過唔少次HX

唔同意

而家CX唯一令我留戀既就係佢個AVOD,感覺上多野睇同新過HX好多
如果坐中HX幾部舊332,即係用wifi黎收睇節目果幾架就仲大獲,堆港產片同外國片outdate到....

利申:坐過十次廚叉既332,333以上而未坐過堆320
lokwah2a 發表於 2017-6-15 15:08 | 顯示全部樓層

勾魂使者 發表於 2017-6-15 18:48 | 顯示全部樓層
lokwah2a 發表於 2017-6-15 15:08
講到 HX 咁好, 其實都是價錢問題吧

如果用飛行時段比較, HX 輸了

香港好多人咩都唔理 只要夠平 架機唔跌落黎就得
 樓主| AVD1 發表於 2017-6-16 15:40 | 顯示全部樓層
AL_29 發表於 2017-6-15 08:54
唔同意

而家CX唯一令我留戀既就係佢個AVOD,感覺上多野睇同新過HX好多

如果拎我回程架 A330 同 CX 去比,呢個我真係好同意,
架 A330 入面個 PTV 其實個界面起我眼中都已經唔係好 user friendly,最大問題係有時會 lag 機 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2017-6-16 15:45 | 顯示全部樓層

CliveTo@FB 發表於 2017-6-14 23:54

我都有同果位家人講,你比萬三坐CX夠買張HX嘅business,不過佢都係堅 ...

當 CX 做 fanfare 或者搞 promotion 個陣,而家個價真係會貼近 HX 嘅時候,
起呢個情況之下,兩間相比 CX 其實都仲有可取地方。

但係個問題係,假如 CX 做正價個陣,HX 個 offer 真係同佢差九條街,
咁就真係 …… (點解國泰個業積咁差,除左期油之外,呢個就係佢地所講嘅結構性問題)……

LJ7006 = MF5119 = AVD1