hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 首試系列 Part 2: 第一次... 香港航空 (多圖 ...
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] 首試系列 Part 2: 第一次... 香港航空 (多圖)

cruisesnet 發表於 2017-6-16 16:19 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2017-6-16 15:40
如果拎我回程架 A330 同 CX 去比,呢個我真係好同意,
架 A330 入面個 PTV 其實個界面起我眼中都已經唔係 ...

PTV lag 機吾係HX專利,
自己去Secret page睇下,
reset兩三次吾得就派duty free voucher 了事
JF1261 發表於 2017-6-21 20:19 | 顯示全部樓層
lokwah2a 發表於 2017-6-15 15:08
講到 HX 咁好, 其實都是價錢問題吧

如果用飛行時段比較, HX 輸了

飛行時段HX 有幾差呀?要早機去有早機去
要夜機返有夜機返
要紅眼機有紅眼機

價錢當然係考慮因素之一
大佬,2千幾蚊比到咁嘅服務緊係完全滿意啦
隔離另一間炒燶油公司貴一倍,但服務就....
連拎張blanket 都冇,紅眼日本機派輕食
佢淨返唯一優點係安全,hx 老實講仲未經得起時間考驗
cruisesnet 發表於 2017-6-21 23:12 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-6-21 20:19
要夜機返有夜機返
要紅眼機有紅眼機

佢地無唸過付出既premium去坐國泰, 果d錢吾係去左service quality,
而係只係用左來埧炒燶油個 乙水

DIH 發表於 2017-6-22 09:35 | 顯示全部樓層

JF1261 發表於 2017-6-21 20:19
要夜機返有夜機返
要紅眼機有紅眼機

「佢淨返唯一優點係安全,hx 老實講仲未經得起時間考驗」

暫時以我所知 HX 也沒有甚麼大事故,連埋 UO,我遇過的機師多為南美或南歐籍,至少都應該係全球招聘而唔係退役空軍,駕駛技巧我覺得好過華航。反之 CX 已不止一次在號稱最安全的 777 發生事故,幸好有驚無險。

利申:我只在 2015 年開始搭 HX/UO,2013 年重組前的 reputation 的確唔係幾好。
JF1261 發表於 2017-6-23 00:58 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-6-22 09:35
「佢淨返唯一優點係安全,hx 老實講仲未經得起時間考驗」

暫時以我所知 HX 也沒有甚麼大事故,連埋 UO, ...

咁HX 先10年歴史,同埋佢都係近幾年先開始發圍,始終比人心目中都係太年輕
雖然我都覺得HX 係安全,講真,其實睇返佢母公司海航都係無大事故發生過
講維修 A330 又係搵haeco/佢地自己團隊做
A320 就CASL, 同港龍一樣

不過講真,HX 比人感覺都係有陣中國風,早排傳話re-branding
如果好似UO 做到咁香港化嘅話比人感覺會好好多
仲有唔好再搵成龍做代言

利申:坐UO 多,HX 淨係坐過台港線
手持一套hx 日本線機票,終於可以試真d HX 嘅services
DIH 發表於 2017-6-23 13:53 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-6-23 00:58
咁HX 先10年歴史,同埋佢都係近幾年先開始發圍,始終比人心目中都係太年輕
雖然我都覺得HX 係安全,講真 ...

唔講唔知原來 HX 日本套票減咗價,
三張$6600,五張$10000,之前好似三張共$10000架喎,
我記得我計過逐次買重抵所以先無買之嘛。
一張$2000/$2200,可以不斷自製 long weekend 去!
可惜我年頭已經去了兩次旅行,請假唔易。

如果佢放寬做全日本一套(或另開一套),每次任選目的地及容許 open jaw 就重正。
cityflyer@8000 發表於 2017-8-12 12:52 | 顯示全部樓層

死圖喎師兄
 樓主| AVD1 發表於 2017-8-16 12:51 | 顯示全部樓層

Photobucket 最近唔比用嵌入方式去第三方網站搞到出哂事。我遲少少會將佢地搬去 Flicker 的了
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2017-8-17 09:48 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2017-8-16 12:51
Photobucket 最近唔比用嵌入方式去第三方網站搞到出哂事。我遲少少會將佢地搬去 Flicker 的了  ...

既然都係要搞,最穩陣就直情upload上italk,但唔知你有冇在其他地方發表要link圖。
 樓主| AVD1 發表於 2017-8-20 15:18 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-8-17 09:48
既然都係要搞,最穩陣就直情upload上italk,但唔知你有冇在其他地方發表要link圖。  ...

其實就有嘅,不過唔緊要啦。
岩岩就試左放上黎 iTalk,發覺原來而家個速度係比以前快左。

岩岩整埋 CX A350 個 Post
LJ7006 = MF5119 = AVD1