hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新路線 88 站位圖
開啟左側

[路線消息] 九巴新路線 88 站位圖

gu9434@24 發表於 2017-6-15 00:14 | 顯示全部樓層

PZ8988 發表於 2017-6-14 22:02
坐其他大老山隧道線再轉車啦

詳細版: 88>89x/89c/89d/83x/80x

其實已經好過坐架兜到_既89x
JX9097 發表於 2017-6-15 00:17 | 顯示全部樓層
其實條線喺南邨站位一樣古怪
一邊就停秀明+上秀,另一邊就上秀+秀暉樓
唔知係咪想盡可能方便寶達居民呢
(因為寶達坐lift去秀暉樓會吸引過去"寶達邨"上車)
ML3941 發表於 2017-6-15 00:18 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2017-6-14 23:52
沙中已經夠多線停,仲塞線入去?
應該要重組下添呀

不如擺出面的士站
Kei_8333 發表於 2017-6-15 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層

88沙田入將軍澳 如果有轉乘290 白虹樓轉車 其實入將軍澳都方便
kaiyip24 發表於 2017-6-15 08:37 | 顯示全部樓層
88返中秀唔停沙中真係唔太好,雖然沙中總站係繁忙,但停好運似乎會更易造成阻塞(站位太細,一旦條線做起就會有更多人),現在有點本末倒置。

沙中呢個策略大站唔停,可能係九巴睇準條線有某程度上獨市,我擺到遠一遠你都係會去搭(反正88X/89X錢都係入我袋,唔通你會搭798咩?),
定怕打擊89?但我認為88咁搞可能弊多於利,經過靚位但又唔停。

呢種搬走就腳上車分站去遷就「塞車」的邏輯近年愈見流行,但係竟然會更多人受落,巴士要有效吸客其中就係上車夠就腳,唔係咁多乘客咁神心遠一遠都行去搭巴士。

至於89X搬離沙火,我建議提議的板友自己去觀察在沙火上89X的人數,特別是下繁,雖然有88X,但89X好多時都可以一出總站已坐滿,未計沙中返啟業
的「少眾」同埋直車變轉車的「大眾」,除非88X減價兼加密到原本89X水平,否則89X搬離沙火並不可取。
AVW28 發表於 2017-6-15 09:02 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-6-14 17:43
唔停沙中停好運係咪怕入去塞車Btw,可能搶咁一批嫌88X疏同貴的客,當然要知佢存在先得,停寶達等於扼殺左康 ...

如果係一個去開沙田既秀茂坪/安達臣人,我諗佢地唔會介意行多幾步。
始終沙中一帶都有天橋連接各大商場和巴士站。
只要一段時間就會等乘客適應和習慣。
不要忘記89都是去程不入沙中總站,當然人地開左4X年,d人都習慣哂。
呢班88既客會係去沙田返工和行街多,北上就難講d。

至於係咪搶到88X既客,我個人有保留。
先唔講同唔同站既問題,
始終兩線係觀塘區既服務範圍唔同,
一個做藍田山上,一個做秀茂坪和安達臣,
點睇都風馬牛不相及。

雖然係可以用大老山既轉乘,但有直車到既地方又點會想轉車呀?
除非趕時間要又咁岩走左班車,同時該路線係疏車既。

講真,話唔定88去九龍方向沙中兩站,都帶來較可觀既客量,尤其係一田做大特價既時候。
停好運中心既好處,可以做小小瀝源客。至於真正既返工/行街客,我諗識搭應該都係希爾頓中心上。
plus:
希爾頓中心/ 帝都酒店站:可以去到新城市三期、希爾頓中心、偉華中心
好運中心/沙田大會堂:可以去沙田廣場、沙田中心、好運中心
至於新城市一期和中央廣場就兩個站相若。

LL3850
lwb701 發表於 2017-6-15 09:07 | 顯示全部樓層

89X沙火上感覺上慢過89,但事實係下繁打後,
好多人寧願係沙火總站上89X有位坐,
都唔想係大會堂/帝都排長龍排89,一來好大機會要企二來分分鐘上唔到車
以前如果真係想坐89,真係會由新城市行過瀝源總站坐。
88出沙市走線同88X一樣係特快走線,價錢分別就係$7.5 VS $10.7,
九龍灣客想平唯有坐返89X兜第一城

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
js904 發表於 2017-6-15 09:24 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-6-14 21:05
89X極其量只弋縮短至沙田圍。

當年反對89X縮短主因並非圓州角至沙中短途客,而是富豪花園冇車去觀塘

89X銀城街一帶好多客坐去沙火, 唔會咁易俾89X縮短
AVW28 發表於 2017-6-15 09:32 | 顯示全部樓層
其實88、88X、89和89X所做既目標客源完全唔同。
88:沙田沿線至彩雲、安達臣和秀茂坪(唔經觀塘道)
88X:沙田沿線至藍田山上、火炭來往觀塘(單向性)(單向經觀塘道,上、下午走線唔同)
89:沙田沿線來往黃大仙至觀塘,其中得佢來往沙中至黃大仙
89X:第一城至觀塘沿線,觀塘線黎講得佢去到威爾斯醫院
(按:80X和88X唔係做唔到,而係係沙田圍新村站落車行兩個街口,顯得無咁就腳,但去專科大樓有用)

當中89和89X係有相同客源,關係有點似87A和87B咁。
當89X要經第一城先去彩虹既時候,
89何嘗唔係要行黃大仙呢?

LL3850
HR1377 發表於 2017-6-15 09:47 來自手機 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2017-6-15 09:24
89X銀城街一帶好多客坐去沙火, 唔會咁易俾89X縮短

銀城街有80K去沙中一帶

反對89X縮短係富豪花園冇車去觀塘