hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新路線 88 站位圖
開啟左側

[路線消息] 九巴新路線 88 站位圖

DIH 發表於 2017-6-15 09:59 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-6-15 09:47
銀城街有80K去沙中一帶

反對89X縮短係富豪花園冇車去觀塘

如前面板友所言,下繁89X係可以上到坐滿,原因:
1. 89本身極旺場,有排等,亦未必有位坐
2. 龍翔道一塞車,89就快唔起,89X兜完第一城可能時間差唔多

以上也是合理的保留定線理由(以乘客角度合理,未必等於官僚認為合理),但我唔知有冇議員提出,因為相關選區係觀塘同黃大仙而唔係沙田。
TankKingEH9697 發表於 2017-6-15 09:59 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2017-6-14 23:52
沙中已經夠多線停,仲塞線入去?
應該要重組下添呀

呢樣好少事姐 89咪又係咁打蛇餅
兩個站個站都方便 一出門口就係
坦克王EH 9697
HT408 發表於 2017-6-15 10:44 來自手機 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-6-15 09:59
呢樣好少事姐 89咪又係咁打蛇餅
兩個站個站都方便 一出門口就係

88同89調轉方向喎
nelson72A 發表於 2017-6-15 10:59 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-6-15 09:47
銀城街有80K去沙中一帶

反對89X縮短係富豪花園冇車去觀塘

80K班次遠較89X疏落
另外,富豪花園客唔單止會搭89X去觀塘
亦都唔少客會搭佢轉港鐵,避開早繁大埔公路塞車倒灌沙田鄉事會路

ksmbh 發表於 2017-6-15 11:20 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2017-6-15 08:37
88返中秀唔停沙中真係唔太好,雖然沙中總站係繁忙,但停好運似乎會更易造成阻塞(站位太細,一旦條線做起就 ...

我有點懷疑是TD不批准停沙中,
如果我是九巴,
新線想做得起,
最穩妥大站是必停的,
點會自己飛起沙中呢.

始終沙中站位正
就算深圳/上水東鐵南行客轉車都有吸引力
要行遠左就始終冇咁方便.

Snoopy@FB8617 發表於 2017-6-15 11:23 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-6-14 20:28
但係對比798甚至88X 88嘅站位真係唔夠佢地吸引 寶達轉車都要過馬路(798轉105直程係隔離 88X轉17小巴刀係同 ...

咁沙市個站都有來自希爾頓、一田同好運既人去搭
依你既講法咁方便左lee堆人又係唔係吸引到佢地轉車?

差少少既站位根本影響好低
如果九九有心要做班客既唔成問題

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
10598C 發表於 2017-6-15 11:34 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-6-15 11:23
咁沙市個站都有來自希爾頓、一田同好運既人去搭依你既講法咁方便左lee堆人又係唔係吸引到佢地轉車?

差少 ...

所以話前提係98A/290/A要同88有轉乘 雖然轉98A係要過馬路 但係始終康翠冇平車轉乘組合直去沙市 所以88都有些少吸引力 但係如果連大前題嘅轉乘都冇 就根本冇吸引力 就乜都冇得傾
eric278 發表於 2017-6-15 11:40 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-6-15 11:34
所以話前提係98A/290/A要同88有轉乘 雖然轉98A係要過馬路 但係始終康翠冇平車轉乘組合直去沙市 所以88都有 ...

轉乘方面恐怕要等九巴出開線通告才知道
還看香港公交
js904 發表於 2017-6-15 11:42 | 顯示全部樓層
nelson72A 發表於 2017-6-15 10:59
80K班次遠較89X疏落
另外,富豪花園客唔單止會搭89X去觀塘
亦都唔少客會搭佢轉港鐵,避開早繁大埔公路塞車倒 ...

仲有就係80K係威記醫院線, 長者客多, 上落時間比較其他線長
銀城街一帶客去沙中, 基本上係見車就上, 沙中返一城直頭係80K/86/49X/83K 睇ETA邊架快就上邊架
80K做好少少都唔會咁
10598C 發表於 2017-6-15 11:45 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-6-15 00:17
其實條線喺南邨站位一樣古怪
一邊就停秀明+上秀,另一邊就上秀+秀暉樓
唔知係咪想盡可能方便寶達居民呢

其實所有寶林路來往秀明道嘅車都係咁 一邊係寶達→上秀→秀明 唔停秀暉 另一邊喺秀安→上秀→秀暉→寶達 因為秀明道方向停完秀暉後未必夠時間抽頭出快線