hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A22垃圾級服務!
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴A22垃圾級服務!

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 12:46 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2017-6-23 20:33
車就係得咁多部,NA線取代N線加班車係兩間公司嘅趨勢,睇唔出用65/82/85XX有咩問題

至於脱班,星期五下 ...

依你理論咁 63X 咪好奇?
定63x逢星期五下繁唔係去佐敦?
搬左總站?
中巴帶您 睛空萬里
LN9267 發表於 2017-6-24 13:04 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-24 10:31
如心水清, 搭 NA 線去, 回程搭 A 線焗比正價吾用得飛.

邊個會買來回飛, 然後 NA 去 A 返, 剩返半張 A  ...

可憐的是前線車長,可以預見屆時就來回票問題乘客與車長之間有爭論。
我自己不期望新城出NA來回票,甚至A+NA來回票,
但日常派車符合A線要求也做不到真的很無品。

我自己也是南區人,與師兄你等車經歷也一樣,所以只要身邊朋友提起南區新城的服務,
我也會說這些慘痛等車經歷給身邊朋友,起碼讓他們有一個心理準備。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
rusf101001 發表於 2017-6-24 13:19 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2017-6-24 13:04
可憐的是前線車長,可以預見屆時就來回票問題乘客與車長之間有爭論。
我自己不期望新城出NA來回票,甚至A ...

新城張來票限方向做乜鬼
起碼佢張野唔限乘搭方向
可以雙數人頭照用淨係搭出/入機場

936收皮935全日
tridents 發表於 2017-6-24 17:01 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 12:35
講開呢間野既垃圾服務又騎劫下先,岩岩1200-1220咁上下係中華旅樂會想去Sogo者,呢4個字裡面得一架A11同8 ...

某星期六非繁, 小弟係利東麥記等人, 出面條 96 定點 20 分班, 過鐘到 30 分都無車開, 站長先拉架 98 過 96.

又話咩全球定位電子地圖統一系統又知出面咩環境知架車係邊, 過鐘過到咁站長又吾一早拉定車, 等過鐘班客等足 30 分先拉?

又話咩關注市場佔有率, 又咩爭取更多乘客, 轉頭定點無車, 班客比你趕完又趕, 原來關注市場佔有率係有佢跌.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
ahken + 1 + 9 關注市場佔有率係有佢跌

查看全部評分

tridents 發表於 2017-6-24 17:08 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 12:46
依你理論咁 63X 咪好奇?
定63x逢星期五下繁唔係去佐敦?
搬左總站?

以前 970/X 長期無車, 班高手話佐敦塞你估新城想咩.

對家晚繁幾百班次經佐敦, 又吾見對家堆線脫到災難咁款廿三十分無車投訴多過 970/X?

因為班客針對新城囉, 吾一視同仁, 投訴新城咪班客錯囉.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 曲到圓

查看全部評分

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 17:11 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-24 17:01
某星期六非繁, 小弟係利東麥記等人, 出面條 96 定點 20 分班, 過鐘到 30 分都無車開, 站長先拉架 98 過 96 ...

營運效率狀況比中巴梗差,事事出必有因。
中巴係有不足,起碼過海車有多無少,112 102 106 116 以前繁時係青風街等30秒有車,而家唔好話內陸線,過海車一睇ETA係爛仔時段即時有車就上,無車有小巴就小巴無就落地底,詳情另文講905有站友提過。

中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 17:16 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2017-6-24 17:08

對家晚繁幾百班次經佐敦, 又吾見對家堆線脫到災難 ...

最好笑夠膽講乜乜有車又嘈無車又嘈有車開足又嘈貨不對版;
大佬呀,我俾多d錢去鋸塊和牛諗住食個環境食塊和牛,你黎塊茶記質素既牛扒,
佢係老細收到投訴會唔會話,有得你食又嘈等位又嘈漏單又嘈,而家無漏單有野你食有位你坐又嘈?

中巴帶您 睛空萬里
Mueller 發表於 2017-6-24 18:24 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-24 17:01
某星期六非繁, 小弟係利東麥記等人, 出面條 96 定點 20 分班, 過鐘到 30 分都無車開, 站長先拉架 98 過 96 ...

唔係話要幫新城講說話, 脫班無可否認抵俾人鬧.
不過好心你唔好亂咁抽水.

呢個壇已經有唔少版友講過, 亦講過無數咁多次, 城仔專營權一車隊現時唔具備實時監控功能, 亦無專營權二既實時電子地圖, 站長無一個實時系統既輔助去做車輛調動.

非巴迷有呢啲誤解我都可以諒解, 但係你都唔係第一次上呢個壇, 無乜可能唔知以上事實.

到2018年實時系統全面投入運作後, 如果城仔都係咁樣, 你先再出黎抽水啦, 抽水抽唔切.
Mueller 發表於 2017-6-24 18:27 | 顯示全部樓層

好心你補下你啲中文先, 之前有版友叫你學下中文, 你又係唔聽.
TankKingEH9697 發表於 2017-6-24 18:45 | 顯示全部樓層

970/ X 真係日日下繁南下都玩真空不學太子 + 佐敦又真係塞到企o係度

所以佐敦 西隧口要靠973救命
坦克王EH 9697