hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦295X翠林↔大埔頭及89E油塘↔泥涌及重組蒲埔線 ...
開啟左側

建議開辦295X翠林↔大埔頭及89E油塘↔泥涌及重組蒲埔線

10598C 發表於 2017-6-24 00:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

更新:
27/6 295X不再途徑白石角 由新增272A及272K轉乘優惠取代 新增74D早上班次 提早分段收費及提供即日來回優惠 以及微調89E班次

1. 為方便康翠、順利、太和居民使用大老山隧道轉車站往來新界及九龍及方便市民於假日往來馬料水及大埔墟站前往新界郊區 建議開辦295X 翠林↔大埔頭

往大埔頭

翠林總站
康盛花園總站
康盛花園
馬游塘村
寶達邨
秀程樓
秀康樓
順天
順安邨
利業樓
利恆樓
順利消防局
白虹樓
彩虹鐵路站
紅萼樓
四美街
大老山隧道
大學鐵路站
廣福邨
大埔墟鐵路站
大埔墟街市
寶鄉街
寶鄉橋
安祥路
大埔中心總站
安慈路
太和廣場
大埔頭總站

往翠林

大埔頭總站
太和鐵路站
大埔政府合署
平安里
大埔中心總站
安祥路
廣福道
運頭角里
大埔墟鐵路站
廣福邨
大學鐵路站
大老山隧道
牛池灣村
白虹樓
基順學校
順利消防局
利恆樓
順利消防局
利康樓
安逸樓
天韻樓
秀康樓
秀程樓
寶達邨
安達臣道
馬游塘村
茅湖仔
康盛花園
翠林總站

全程收費: $11.0
分段收費:
寶達邨往大埔頭: $10.1
大學鐵路站往大埔頭: $6.1
廣福邨往大埔頭: $5.1
牛池灣村往翠林: $6.1
安達臣道往翠林: $5.1

班次:
繁忙時間15分鐘一班
非繁忙時間20分鐘一班

轉乘優惠:
九巴大老山轉乘優惠:

往九龍方向:
由此線轉乘其他九巴大老山隧道路線可享免費轉乘(893/373/673除外)
由其他線轉乘此線 則選兩程中全程車費較高者

往大埔方向:
由此線轉乘其他線 選兩程中全程車費較高者
由其他線轉乘此線 兩程合共10.1(893/373/673除外)

其他轉乘優惠:
295X↔64K, 71A, 71K, 74D, 74K, 74X, 75K, 91, 91M, 264R, 272A, 272K, 274X, 275R, 296M可享$4.2優惠

除此以外 274X提升為全日雙向服務 與74X提供聯合班次

274X改為太和↔觀塘碼頭 由現有路線延長 加1車

74X維持繞經新蒲崗 與295X共同服務新蒲崗↔大埔

74D新增早上繁忙時間班次 0730開出一班往九龍坑 於0730及0800開出兩班太和起載往觀塘之班次

同時74D往九龍坑之$6.3分段收費提早至水上活動中心開始 並增設即日來回優惠: 即日來回太和至水上活動中心之間之車站 兩程共收$12.6

2. 為方便藍田碧雲乘客往來大老山隧道轉車站及烏溪沙乘客來往九龍 建議開辦89E油塘↔泥涌

往泥涌

油塘總站
高怡邨
高俊苑
金栢閣
龍栢閣
康雅苑
德康樓
德敬樓
興田
*創記之城
*定富街
*九龍灣鐵路站
大老山隧道
耀安邨
曾璧山中學
海栢花園
雅典居
利安邨
烏溪沙鐵路站
耀沙路
馬鞍山路
樟木頭帝琴灣
泥涌總站

往油塘

泥涌總站
西澳
樟木頭帝琴灣
耀沙路
馬鞍山路
烏溪沙鐵路站
利安邨
富寶花園
馬鞍山市中心
曾璧山中學
耀謙樓
大老山隧道
#九龍灣鐵路站
#創記之城
#觀塘市中心
興田
藍田公園
德樂樓
德隆樓
廣靖樓
廣田商場
高俊苑
高怡邨
油塘總站

#之車站只限上午使用
*之車站只限下午使用

全程收費: $9.9
分段收費:
大老山隧道往泥涌: $7.4
耀安邨往泥涌: $4.3
過大老山隧道後往油塘: $4.5

班次:
繁忙時間15分鐘一班
非繁忙時間20分鐘一班

轉乘優惠:
大老山隧道轉乘優惠:
與295X相同

其他優惠:
89E↔16M $4.2優惠

歡迎理性討論及指正

bennyho1004 發表於 2017-6-25 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層
油塘都係拉88x 做好過啦。至於翠華林一帶一係用bbi/798開多條分支做。。
 樓主| 10598C 發表於 2017-6-25 15:01 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-6-25 13:24
油塘都係拉88x 做好過啦。至於翠華林一帶一係用bbi/798開多條分支做。。

第一 88X再拉去油塘太慢

第二 798系係去沙田 而且冇九巴大老山隧道線轉乘優惠 完
leungky0528 發表於 2017-6-25 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層

其實依度條295X攬哂大埔三個區X唔起,有少少注定係條流水線
要X嘅,科學園 大埔中心 大埔頭一帶好可惜只能三揀二
bennyho1004 發表於 2017-6-26 00:10 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-6-25 22:42
其實依度條295X攬哂大埔三個區X唔起,有少少注定係條流水線
要X嘅,科學園 大埔中心 大埔頭一帶好可惜只能 ...

科學園要做就拉埋89C落水重組,
即89D飛黃泥頭+亞公角街,89C飛石門,新線就白石角開經石門上大老山.
74D就取消吧
kmb71k 發表於 2017-6-26 01:05 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-6-26 00:10
即89D飛黃泥頭+亞公角街,89C飛石門,新線就白石角開經石門上大老山.
74D就 ...

又嚟推起你呢個垃圾建議
都唔知已經第幾次
第一城就搭晒89X唔會搭你
白石角非繁客量唔多
所以你條廢線基本上剩係得濱景有肉食
你覺得條線咁都會做得起?
仲有你成日要白石角科學園兜埋濱景先至上公路
拖慢晒白石角科學園既車程
尤其繁時, 啲人搭272S上大老山轉車仲好過啦
仲同你兜濱景咁過癮?
另外仲有會有一定數目既人會搭74D往來大埔同科學園
你唔可以剝削埋佢地囉

相信你條白石角濱景線客量會慘烈過74D囉

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 10598C 發表於 2017-6-26 01:19 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2017-6-26 00:10
74D就 ...

唔該唔好自動忽略村屋居民好唔好? 74D服務緊嘅九龍坑果邊得74D一架去觀塘嘅全日線 而且你突然叫白石角開兜埋石門先走 本身白石角做尾站然後零補償? 唔該深思熟慮各方利益先做決定啦 再講 唔同石門班客硬食大埔價? Ban
 樓主| 10598C 發表於 2017-6-26 01:26 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-6-25 22:42
要X嘅,科學園 大埔中心 大埔頭一帶好可惜只能 ...

我設計嘅目的都有少少流水成分 而且其實入一入科學園果邊又唔係真係多好多時間 所以都可以接受嘅
YY487 發表於 2017-6-26 10:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
YY487 發表於 2017-6-26 11:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽