hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東區條2X夠係同地鐵平排啦,點解重係做得咁好 ...
開啟左側

東區條2X夠係同地鐵平排啦,點解重係做得咁好

da81 發表於 2017-6-24 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層

港島線太多站,站站停有排先番到skw相反2x 一上東廊10 分鐘内已經去到西灣河,而且早年2x 係新巴重點路線,車密收費平,算已經深入民心
JA5674 發表於 2017-6-24 22:34 | 顯示全部樓層

590.. 一條香隧已經香得啦...仲有繁時條告士打道呢...
稍為對香港道路 / 交通工具有認識都知啦...

之前冇地鐵都迫住搭巴士... 有左地鐵? 梗係搭地鐵啦...
正常不過...
除非你咁唔彩... 日日搭地鐵都故障姐...

九廣鐵路100周年
Ravenclaw 發表於 2017-6-24 22:52 | 顯示全部樓層
第一,同地底既價錢差距,第二,西灣河地鐵站設計比較趕客,第三,做天后銅鑼灣,除左多休閑客,仲有紅隧轉車客...

另外,東行好鬼多人西灣河轉車上耀東既人...
053h4 發表於 2017-6-24 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2017-6-24 23:35 | 顯示全部樓層
西灣河站個死人深度
加埋行上行落由老銅去西灣河 2A 都未必輸俾 MTR
2X 做埋特快打得贏港鐵根本唔出奇
反青沙撐獅隧
cx734 發表於 2017-6-24 23:42 | 顯示全部樓層

真係唔係講笑, 柴小公司唔少線仲有人等去搭, 真係為左有得坐

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

每日在長命斜等車的乘客
FBI2 發表於 2017-6-25 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2017-6-24 21:44
其實你早繁有冇黎過西灣河呢?
開6分鐘班都全部坐滿
如果你有黎過睇幾班應該都見得到

佢早繁載客率的確唔算高,但下繁和星期六日就比較誇張,點講都好,條線肯定係賺錢架啦
PS8851@182 發表於 2017-6-25 10:38 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2017-6-25 12:19 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2017-6-25 10:38
佢自己都識講啦, "全部坐滿" 咪即係6成幾7成載客率, 而上繁黎講的確唔算高
...

人地6分開得太密姐
開10分睇下太康樓上唔上到

話時話..720P得10-15分都唔多識頂閘
仲差過2X客量啦

gordon 發表於 2017-6-25 23:47 | 顯示全部樓層

其實2X點解同鐵路平排都仲係咁多客, 除了價錢平, 主要係就腳, 灣仔/銅鑼灣/天后入站後, 都要行一大段路先落到月台.

如果有搭開港島線, 東行往柴灣方向, 不妨留意下, 銅鑼灣上車的乘客中, 去邊個站最多, 心水清應該知係去北角轉將軍澳線, 其次就係去太古站(太古站剛巧銅鑼灣只可坐電車路沿線的2A, 77, 99, 相對地, 鐵路方便得多)

而5X點解港島線延至堅城之後可以少一半客, 係西區雖然入地鐵站都係要一大段路去月台(堅城除外), 但勝在班次預計得到, 而且出中環的車程都只係10分鐘內的事, 去到天后都係20分鐘內, 5X堅城去到水街都最少10分鐘啦(無錯, 我真係計住, 事關5X開20分一班好易計), 車費都係$5.3-$6.7(堅城$5.3最遠到金鐘, $6.7最遠到天后, HKU $5.3最遠到灣仔, $6.7最遠到炮台山), 收$4.4的5X其實不顯得有幾多優勢, 以前地鐵未通, 水街隨時上唔到車, 依家甚少出現呢個情況, 反而5B, 10都仲可以執下沿路的流水客, 或者西營盤一帶的乘客, 因價錢平, 不過5B都已經少咗成一半客, 係10號客量轉變不大.

頭先我北角坐18P返石塘咀, 20:03上車, 20:21已在西環一田超市了, 用咗18分鐘咋, 點解, 因為沿路的人已經坐晒地鐵
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法