hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兜路加價
開啟左側

兜路加價

JC8385 發表於 2017-6-27 18:50 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-6-27 13:40
流唔流水睇定線,唔係睇可唔可以雙向分段

好似68M, 雙向分段都唔會有人用

其實30X個雙向分段嘅做法都幾值得68X 268X仿效
反正有ETA mon就即係有電,裝兩三個卡機照計唔係難事
CliveTo@FB 發表於 2017-6-27 19:10 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2017-6-27 18:50
反正有ETA mon就即係有電,裝兩三個卡機照計唔係難事 ...

如果真係實施雙向分段,喺車站設置拍卡機比喺車上設置為好,第一可以防止乘客唔落車但係拍卡逃票,第二啲乘客落咗車自己慢慢拍,唔會影響車程
053h4 發表於 2017-6-27 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
lsc04d11 發表於 2017-6-27 19:41 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2017-6-27 18:50
反正有ETA mon就即係有電,裝兩三個卡機照計唔係難事 ...

好喎,咁九巴淨係擺元朗廣場及YOHO MALL特惠站得喇,等D人改去百佳/fusion買餸,想去街市?行遠d喇。
kitarolo 發表於 2017-6-27 20:19 | 顯示全部樓層

拉得太遠去分段問題,
簡單嚟講如68X例子應
設計到有分段都好,都要
比輕鐵貴一截(雖然明知
輕鐵運載力有限或去唔晒
每一角落)理論上站站停嘅
鐵路運用到盡,真係到過載時
都要整賺得多嘅分段出嚟。

同樣理念也適用於市區
過海線,有時去得近搭港鐵
走上走落未必有著數,呢個
亦係過海後分段難減至區內線
水平,甚至終站前一兩個站先有
分段嘅原因,巴士公司自己都要
考慮回車時間。

講返樓主提出嘅問題,
年度檢討票價可以加,
但唔應該所有線加劃一
百分比,如果貼近里數上限
就加多啲,出界唔夠一公里
而收下一級就加少啲囉。

因為特快線同普通線
係兩套收費表,以往嘅
理念係特快線可做短途客
機會低所以容許收貴啲,但
強行將特快線玩湊夠里數而
跳落下一級(例如NA10)咁就
係特快票價而流水速度。

同埋續用NA10做例子,
停國泰城可能便利後勤區
轉車,咁唔通話願付60甚至
70蚊時就可以要求NA10不停
國泰城嗎(差價又唔夠搭的士)
兜路湊夠里數係樣衰,但又要睇
埋中途站嘅使用率。
lwb701 發表於 2017-6-27 21:14 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-6-27 13:21
落車拍卡有咩唔可行?例如北京新加坡咪落車門加拍卡機

香港市民質素未夠咁咪唔可行囉。
之前西隧口後閘上車班友,自動自覺拍返卡都唔肯啦,
唔好全部都懶外地人,香港人大把自私為錢乜都敢做呀。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
3ASV174 發表於 2017-6-27 22:05 | 顯示全部樓層

兜路收貴經典一定係開線時既九巴 693,
去尚德兜到去寶林轉個大圈但明明無站,然後廣明苑對面爛地作晒狀擺個無人會用既站將兜路合理化,咁就收貴 $2.5。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ccicoltd 發表於 2017-6-28 00:09 | 顯示全部樓層

85 沒有減價,真正延長減價的只有 1。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
rusf101001 發表於 2017-6-28 00:17 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2017-6-28 00:09
85 沒有減價,真正延長減價的只有 1。

純粹1號係收豪華冷氣巴收費
即係當年九巴2XX系列
而1同5A合併自然要變返普通路線收費

936收皮935全日
3ASV174 發表於 2017-6-28 00:21 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-6-28 00:17
純料1號係收豪華冷氣巴收費
即係當年九巴2XX系列
而1同5A合併自然要變返普通路線收費

1 號原價同對面岸公司比的話,普通路線相約里數都唔止呢個錢。
如要討論,請先自貼差餉單一次