hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴駁港島小巴擬推優惠
開啟左側

[報刊新聞] 九巴駁港島小巴擬推優惠

Choi 發表於 2017-6-27 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層

玩到咁大,唔爭在同山頂纜車搞優惠,乘坐獨營過海線一律半價搭上山頂,仲可以訓練腳骨力,由力寶行上去
penso 發表於 2017-6-27 18:59 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-6-27 18:26
咁小巴個cost大好多, 電車不論長短$2.3, 小巴條條唔同價, 同埋無一條係$2.3落樓

不過個人黎講我覺得呢D轉 ...

都有GE  轉電車來說 例如屯市/屯轉(960,961 VS 962X) 去西區  睇下D 人鐘意車密定平車費 仲有例如108 轉69X 去數碼港 快捷方便(補充107P 不足), 108 轉40 (間接打擊973 尖東客量)
今次戰略意義好大   因為D 人可能會轉變乘車習慣

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 英雄所見略同

查看全部評分

DM17 發表於 2017-6-27 19:12 | 顯示全部樓層
冇咁兩條線,換免費轉電車同減一蚊雞轉小巴
某位電車路沿線朋友仲唔開定香檳感謝九巴皇恩浩蕩?
距離黃橙公司執笠又近一大歩啦

史上空前最強大戰!
ky927 發表於 2017-6-27 19:25 | 顯示全部樓層

penso 發表於 2017-6-27 18:59
都有GE  轉電車來說 例如屯市/屯轉(960,961 VS 962X) 去西區  睇下D 人鐘意車密定平車費 仲 ...

你講得唔係無道理, 以屯門<>西區為例, 以大家都坐960/961(VS 962系), 我覺得多數人心態係情願俾多$5係西隧轉971/904 (唔駛行唔駛淋雨+直接), 都唔駛你幫我慳$2.3(但係要我過馬路同埋用多20-30分鐘)

當然, 我絕對認同真係有人會慳$2.3

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
penso + 1 留名等睇戲

查看全部評分

nwfb1601 發表於 2017-6-27 20:31 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2017-6-27 11:12
"辛錯賤"唔駛打都殘啦!
咁鐘意玩自閹,係要趕走晒班客先安樂.
佢都係返去做邨巴算啦!

而家就係連村巴都係頹做(你睇 61R 同 88R 都知咩事)。

既然新創建咁唔想做巴士0既,咁不如直接收購 uber 係香港0既業務好過啦......淨係
收錢出糧、寫靚個 app 同埋招人入線,就連車都唔使佢養,un un 腳就有錢收。

至於法律問題囉喎......以新創建成間公司都0係 HU9262 & TT9613 之友0黎講,合法
化......唔難0既。

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
HT408 發表於 2017-6-27 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層

個個講到新創建俾人打死咁,試問有幾多有獨營過海線嘅地區同時有新城過海?
記住個優惠要喺過海前上車,對唔過海嘅客作用係零
lsc04d11 發表於 2017-6-27 20:40 | 顯示全部樓層

我又有提議,既一天星唔係好搞得掂,搞個九巴轉天星優惠啦。
如果真係搶得到「不少」968客,可以用番D資源開長少少268B。或者整條X268,X252,X271等等,九龍區只停尖碼。
(當然,如果反應不太好,咩野新線都唔洗開)

既可救天星,亦可舒緩港島區交通壓力。
penso 發表於 2017-6-27 21:19 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-6-27 20:34
個個講到新創建俾人打死咁,試問有幾多有獨營過海線嘅地區同時有新城過海?
記住個優惠要喺過海前上車,對 ...

108 就係LA   啟業一路去到紅隧口(除左啟德) 都有新城聯營過海車,601 九龍方向做得唔好GE   一樣可以比電車 + 613 搶寶達上秀客
上面我提過屯門<----->西區
港島本土當然唔關今次事  不過唔好忘記MTR 呢兩年GE 新鐵路有西區南區 點樣打擊新城
仲有新城要應付小巴/電車/隧巴過海後港島分段

3ASV174 發表於 2017-6-27 21:58 | 顯示全部樓層
新創建俾 $1 轉乘就俾人插到甩肺話小恩小惠,
依家老九俾 $1 轉乘 AMS 就一地濕晒。

乜原來港島人咁無原則架?
如要討論,請先自貼差餉單一次
city_alexander 發表於 2017-6-27 22:09 | 顯示全部樓層