hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 980X加強服務、680X調整班次
開啟左側

[路線消息] 980X加強服務、680X調整班次

drbean7218 發表於 2017-6-29 10:51 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2017-6-29 10:37
我係其中一個會咁做既人,
下繁灣仔和東隧塞車令到681/680X既班次唔穩定。
開左980X後,我趕時間就放棄用 ...

有些觀察唔是在尾站數客就睇到

朝早
1. 980X頭車離開烏溪沙站時要企
2. 利安/ 富寶的乘客為了有位坐要去烏溪沙總站搭980X
3. 錦英/ 新港城的乘客行去耀安搭981P

放工
1. 980X在皇后像可以上3x-4x人, 但唔肯定有幾多人在灣仔落來轉車/ 環球行早一個站等車。
2. 981P尾車變了上環及皇后街乘客的水泡, 入到富安再轉車/ 轉299x/ 在曾壁山落行返去新港城。
3. 有乘客搭981P 去沙田醫院再過對面轉車去濱景一帶。

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
ChanVito@FB + 3 精闢見解

查看全部評分

AVW28 發表於 2017-6-29 11:11 | 顯示全部樓層
penso 發表於 2017-6-29 10:48
除非你係灣仔北 (EG 88R/788轉西隧車)  其他CWB 灣仔區路面交通垃圾 變左西隧沙田線唔好做 你最後 ...

所以980X和981P咪係金鐘東開。
我諗如果將來980A、982X和985開回程,都未必會係灣仔開。

就算係灣仔北,d路況都可以玩死人。
LL3850
AVW28 發表於 2017-6-29 11:20 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2017-6-29 10:51

朝早

我估981P用黎做水泡的情況應該會持續(尤其係尾車),
因為佢回程既尾車比980X開得更晏。

不過咁,我對比哂兩線回程既開車時間,
發覺兩線前後可以差1-13分鐘不等。
估計部分班次既客量會比較唔平均(較大可能X車頂閘、P車坐唔滿)。
如果兩線夾埋係開6-8分一班既話(唔係平均個隻),咁或者理想d。
當比d乘客返到入馬鞍山先再諗辦法。
980X:1748 1800 1812 1824 1836 1848
981P:1805 1820 1835 1850

唔知兩間巴士公司有無留意到你所講既情況?

LL3850
drbean7218 發表於 2017-6-29 12:11 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2017-6-29 11:20

放工981P加班後包尾, 這是地區建議比運吉, 所以他們知乘客用981P作水泡, 運吉也有人去睇放工2條線的情況。
但巴士公司應該唔知我所講的情況, 因為這部份我都是上fb/ 平日觀察先睇到。如果真是要知, 最好揾人去做interview 先會問到。

巴士公司最多咪朝早在耀安睇980X/ 皇后街睇980X, 981P。 雖然980X頭車朝早在耀安仲上到, 但巴士公司就未必會知原來是錦龍-曾壁山的乘客唔想企, 而令到耀安仲有得上980X。

仲有朝早開車太晏及塞車, 令到返0900的乘客唔搭0735/0745就有機會遲到。

27131118 發表於 2017-6-29 13:13 | 顯示全部樓層
abcsamson 發表於 2017-6-29 02:33
已有182X
睇黎982X往沙田都係「天方夜譚」啫

就算已經有182X都係有必要有982X
始於中上環同金鐘客唔會願意陪塞紅隧同獅隧
eternalflame 發表於 2017-6-29 15:44 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-6-29 11:20

現時尾班981P的確皇后街乘客嘅水泡,因為尾班980X係好有可能頂閘飛站,所以條人龍有幾多上幾多,得返幾個死士會繼續等980X
我就試過因為尾班980X飛站而要行返去港澳碼頭坐680X,仲要個步程係趕唔到1845個班,變相遲左成個鐘先返到馬鞍山

所以7月加班後981P尾車遲980X 2分應該就係呢個原因,希望981P可以食晒啲客。如果呢班都飛站,行到過港碼都未必坐到尾班680X

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
drbean7218 + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

drbean7218 發表於 2017-6-29 16:25 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2017-6-29 15:44
現時尾班981P的確皇后街乘客嘅水泡,因為尾班980X係好有可能頂閘飛站,所以條人龍有幾多上幾多,得返幾個 ...

無錯, 你講得啱。就算980X 清唔哂, 仲有一個機會入到富安轉小巴/巴士。

我試過好多次搭981P尾車去富安再轉小巴803/808, 最後同980X尾車一齊/ 只是慢少少到富寶。

1/7 仲有幾條巴士線在富安設新的分段收費, 變了更大機會即刻轉到車走, 981P 轉小巴/ 巴士來緊總車費都是$22.3-$23.3。

icecone 發表於 2017-6-29 18:00 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2017-6-29 03:06
多人搭既980X每次加班都要減680X, 而680X相對都較多人;反而客無甘多既981P就可以用新增資源,681P又唔使減 ...

合理就應該減681
反正681又密,681 D 客又可以搭680X

當然問題係唔同公司
長遠681其實可以考慮延長去烏溪沙 (早繁過後)
drbean7218 發表於 2017-6-29 23:42 | 顯示全部樓層
icecone 發表於 2017-6-29 18:00
合理就應該減681
反正681又密,681 D 客又可以搭680X

九巴681好像減班, 因為現在早晚好像都有車要做980X/981P。

但是當日680X減了87K及680個order 唔知最終去了邊條線?
rusf101001 發表於 2017-6-30 01:30 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2017-6-29 10:51

朝早
朝早
1. 980X頭車離開烏溪沙站時要企
2. 利安/ 富寶的乘客為了有位坐要去烏溪沙總站搭980X
3. 錦英/ 新港城的乘客行去耀安搭981P
4班車加到6班車

4班車拉疏少少照做0715-0805
1.一班用來鳥溪沙一站直出馬鞍山繞道
咪鬼係馬鞍山度兜來兜去晒油

2.一班做利安特班

3.681減班開981 la