hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMBLWB 1933 APP 推岀更新版
開啟左側

KMBLWB 1933 APP 推岀更新版

Ricky403 發表於 2017-7-1 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-7-1 09:40
可唔可以出返「到達/離開」呢個顯示
成日睇住快將到達呢D假希望黎送車尾真係好黑人憎

快將到達先去追車就實送車尾啦

九巴套openmatics好就好在好易加唔同功能
但系統個處理同回應速度就……
Mueller 發表於 2017-7-1 18:15 | 顯示全部樓層
有唔少人好不滿個 "快將到達".
其實所謂既 "快將到達" 係指系統預計架巴士既到站時間同現在時間相等, 又或者系統預計架巴士已經喺1分鐘前或超過1分鐘前到站.
但係九巴Openmatics個反應真係....經常架車走左幾分鐘, 個到站時間都未消失...

如果顯示 "小時:分鐘", 再對比現在時間, 乘客就可以推測架巴士可能已經係幾分鐘前到站.

九巴應該俾用家選擇用邊一種顯示方式.

以九巴Openmatics既反應靈敏度, 我就偏向用 "小時:分鐘" 表達好過.
petcity 發表於 2017-7-1 18:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2017-7-1 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-7-1 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-7-1 10:26
快將到達先去追車就實送車尾啦

九巴套openmatics好就好在好易加唔同功能

我就睇ETA再判斷下一個站落唔落車轉車,唔得就係第二個站轉第二條線,你估我真係好想次次追車呀?
brianlhm 發表於 2017-7-1 21:15 | 顯示全部樓層
同站ETA就睇唔到一啲來回停同一個站嘅循環線 如S64, 251AB
得一個方向但實際都唔知架車係去邊
eternalflame 發表於 2017-7-1 22:43 | 顯示全部樓層

brianlhm 發表於 2017-7-1 21:15
同站ETA就睇唔到一啲來回停同一個站嘅循環線 如S64, 251AB
得一個方向但實際都唔知架車係去邊
...

以251B為例, 錦上路站係分開兩條站柱而有不同編號, 但不論係app定係網頁版都係用車站名稱顯示, 所以會出現分唔清講緊邊個方向

JC8385 發表於 2017-7-1 22:57 | 顯示全部樓層
無意中發現wifi logo有個特殊用途
今日等269C兩班快將到達
有個有wifi一個無wifi
真拖卡confirmed
peterkwan 發表於 2017-7-2 00:05 | 顯示全部樓層
其實個 app 最大問題係:

1) 每個分站 display 既 height 係一樣, 搞到有時當有 delay 既時候尐字出唔晒, 而又無辦法拉闊可以睇晒成行字, 尤其英文版較嚴重. 好似 37 出旺角方向, 好多時都唔知究竟係邊個位置 delay, 因為只出 "DEPARTURE DELAY FROM ". 要轉做中文版先知道係邊個站.
2) 昨晚話說 20:35 黃埔開果班遲左 2 分鐘開, 21:00 㩒去 中央郵局站 仍然係打 "DEPARTURE DELAY FROM WHAMPOA", 去到 21:15 先正常 (部車已經去到深水埗). 如果我係o係中央郵局站附近, 真的有 ETA 等如無 ETA.

rusf101001 發表於 2017-7-2 00:34 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2017-7-1 18:15
有唔少人好不滿個 "快將到達".
其實所謂既 "快將到達" 係指系統預計架巴士既到站時間同現在時間相等, 又或 ...
經常架車走左幾分鐘, 個到站時間都未消失...
呢個快將到達適合一d碌車既carlo

宜家等車一定禁晒前前後後既巴士站來睇
就算自己上車個站寫快將到達
禁下一個站都出快將到達就知走左車一陣
有時可以三四個站都寫快將到達

禁上幾個站確定部車係咩位置
用自己經驗估返佢幾時到算
有部分地點個ETA時間太樂觀
次次都要加返1-2分鐘先到

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 精闢見解