hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從720解釋新巴點解咁惹人反感
開啟左側

[經歷分享/報告] 從720解釋新巴點解咁惹人反感

neoplan720p 發表於 2017-7-2 15:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

作為一個曾經欣賞過新城進取作風(如531大重組的18P、789全日),而同時經常批評老九玩大包圍班次(當年最經典263M、73A呢堆頹線的21-28分鐘班次)及兜路兜到傻的定線的板友,
黎到2017的下半年,相信大家已經見證到呢幾年兩間公司完全變哂樣。

雖然對老九在路線重組的力度方面,我仍然覺得係唔足夠(例如到今日74X非繁依舊要用多8-10分鐘去兜新蒲崗同鑽石山;42A依然係一線走天涯等等),但大家應該都見到呢間公司係比以前做多左野去吸客。
相反,新城呢?就完全變哂質,不斷俾人話係柴小、垃圾,唔係無原因的。

今日我唔會去講西區、南區線,因為一定有人會用有新鐵路落成,客量大跌,所以兩間公司無心做呢個借口去辯護。
我會用720呢條線,去解釋點解呢幾年越走越多人討厭新城。

作為曾經的線皇(高峰期算係緊次於8P、2X、2A的港島線),
如果大家有細心留意,720係呢幾年的客量,其實係跌左唔少。
以平日朝早10點幾為例,以前的720,可以係企人出去灣仔;而家呢?隨時得50、60人出去,叫做岩岩好坐滿窗口位。
而夜晚(8點打後)返筲箕灣,亦都隨時係得40、50人,比以前的60、70係明顯少左。

客量少左,不外乎兩個原因:
一、新的競爭對手 / 競爭對手吸引力提升
二、本身需求減少

但呢個原因都唔可以係720呢個個案解釋得到。
一、港島北沿線並無新鐵路落成,而港島線的車程亦無縮短到。
相反近幾年港島線越黎越逼,而720係無加價的情況下,應該會吸引左先岩。
二、需求少左?但睇返朝早720、720P上繁出中環的情況,我又唔覺得客量有咩減少到。
客量減少得最勁的,係非繁(或者叫介乎繁時與非繁)的時段內。

或者有人會問,係咪18X搶左部分客呀?
都痴線的,18X載緊空,搶條毛?

問題就黎啦,點解720打從2013年開始,客量會跌得咁勁?
好。簡。單。
要怪就怪當年新巴為左死都要開18X,結果搞到成個東區的2、18、720成堆線錯哂。
係超。錯。

非繁無左720A,720要兜返海富,仲要無加過班,結果去中環的車程增加左,候車時間又無減少到,
咁就當然趕客啦。
最錯係下繁無左720A,灣北要等720返筲箕灣真係等到想死。
到爆哂煲之後,新巴先識加返灣北短棍落去清客。
但對唔住,客趕走左,就唔會再返黎。

至於班次方面,以前非繁係幾穩定地10分鐘一班,好易等,如果去灣仔仲可以同720A一齊叫兩飛,
但2013年打後,無左720A之餘,720仲要非繁經常脫班,成日都12-15分鐘先有一架車。
以前720吸到客,係因為你落得地鐵站月台,你已經上左720,咁行東廊唔停站,就好自然可以快過地鐵到達目的地。
但而家720等耐左,變相坐地鐵又穩陣左,咁客仔就自然會揀個可靠的選擇啦。

黎到2017年,
18X依然載空。
新巴想用呢條線去搶錢,但結果係犧牲左2、18同720。
如果今日18仲健在,
我相信北角 <-> 上環呢段客,唔會去左地鐵,應該仲會留返係18系(只要你諗下上繁北角、炮台站幾難上到地鐵就知);
即係話,新巴想用18X去賺多點錢,但結果係倒蝕。

咁我地就不禁去問,
新巴為左開8H去搶錢,
到頭來係咪又會犧牲左2A同82呢?

眾所周知,2A同82都會因為8H,而各減3部車。
問題係,再減落去,真係搞得掂咩?
而家未有8H,2A同82的已經經常脫班。
2A要多謝灣北路面狀況,而82就因為開左82X後,而搞到少左車行,變相106而家做埋港島流水。

8H收得貴過2A同82,
但乘客係無坐遠左。
例如你而家坐82由柴灣去太古,俾緊$4.1,唔係俾$5.1,right?
咁有人會話,8H去到東院嘛!
但我想問,本身坐開82的人,係去東院架咩?
根本就唔係。
即係話,開左8H,82原有的乘客,一係俾貴少少坐8H,一係就等耐少少82。
公平咩?

2A就仲搞笑。
一、8H係唔入怡和街,但而家2A最大客倉就係怡和街;
二、8H究竟入唔入耀東,都仲係未知之數。入的話,變相由柴灣出去太古,就更無理由坐又貴又慢的8H,只會死等82;如果唔入,咁佢有咩原因抽2A車?都唔做耀東,又唔入CWB,有咩資格從2A抽車?

最後,講多少少,
新巴係咪真係好有心去做8H?
當然唔係啦,否則都唔會9點先開頭車啦。
9點頭車係咩概念?
就係10點幾先去到東院囉,但已經過哂第一輪睇症的時間啦。

點解新巴要咁做?
咪就係上繁堆車派哂去有錢賺的路線(如101、682等等)到嘛,
到左非繁,本身堆車行2A、82都無乜肉食,
咪開條8H,當係滿足下你地班區議員同老人家囉。

然後班保皇狗,見到條8H,就即刻開心到爆,
又唔諗下對2A、82原有乘客有咩影響。

就係保皇狗 + 垃圾巴士公司,先會造成今日港島區垃圾巴士服務的局面。

~完~

評分

參與人數 27aPower +28 HugeC +292 收起 理由
s031096 + 1 + 10 can't agree more
GLTwoFiveEight + 1 + 10 大師級作品
ATENU135 + 7 英雄所見略同
leungfan + 1 + 10 英雄所見略同
ClementWan + 1 + 10 精闢見解
marcolam205 + 1 + 10 英雄所見略同
CRH5 + 1 + 10 Cannot agree more
ahken + 1 + 10 精闢見解
tridents + 1 + 10 貼錢買難受
telford5d + 1 + 10 精闢見解
hokachung + 2 + 20 精闢見解
lom5290 + 1 + 10 精闢見解
S3BL100 + 1 + 10 精闢見解
da89 + 1 + 10 英雄所見略同
lwb701 + 1 + 10 本人對於閣下對柴小之憤慨深表同情.
pklaw + 1 + 10 保皇狗才不會坐、市民受害唔關佢事.
NERC450 + 1 + 10 英雄所見略同
allen_814 + 1 + 10 狠狠地刮創褲衛兵一巴
ATSE40 + 1 + 10 大師級作品
darrelclever + 1 + 10 精闢見解
KMBAP1 + 5 給你一個like
HN745 + 1 + 10 大師級作品
BVB + 1 + 10 大師級作品 精闢見解
ATEU15 + 1 + 10 大師級作品
wongholeung123 + 1 + 10 精闢見解
rusf101001 + 1 + 10 柴小自殺記錄
carson911 + 3 + 30 內容仔細,有深入分析,好文

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
053h4 發表於 2017-7-2 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2017-7-2 17:08 | 顯示全部樓層
班保皇狗當年成功爭取18X勁開心, 周圍領功, 依家18X吉車遊街又重組唔到真係多謝哂

最近一次18X重組, 新巴同當局建議星期一至五下繁往北角方向跟返18咁行, 都可能會吸引返下繁由上環去北角既客, 好過依家載空氣

點解區議會反對?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 真心唔明點解咁都過唔到

查看全部評分

Charon1999 發表於 2017-7-2 17:14 | 顯示全部樓層

首先條8H係某保皇議員施壓而開
話人之前查清楚D資料好D

當然啦,18嗰part我同意嘅
kcy888 發表於 2017-7-2 17:17 | 顯示全部樓層
2018年有實時報站的話,18X都會有番啲客,而家我喺北角上車見到有18P都會上左先。
Charon1999 發表於 2017-7-2 17:25 | 顯示全部樓層
補多句
其實本來有提出過拉81兜入東院取代8H
仍然係保皇議員反對
而18X當年入柴小嗰個勉強保命方法亦是被保皇議員反對
又要人開線,又要人們不減車
係咪你買車比新記?
一係叫下你哋D親朋好友下次咪投保皇黨
否則冇辨法解決到依個死局

以條18X為例
唔cut就得罪2/2A/720堆客
Cut線就得罪議員同18X僅餘嘅客,而流失的客源又不會回來
咁Cut黎把鬼 ??

除非好似九巴70咁蝕到議員冇籍口留
又或者好似796B咁用到798交換
否則18X都仍然冇可能cut
而且更煩的是18X非繁又真係有人坐吹佢唔脹...

miklcct 發表於 2017-7-2 17:54 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2017-7-2 17:25
補多句
其實本來有提出過拉81兜入東院取代8H
仍然係保皇議員反對

不如就將18X繁忙時間停開,留返非繁忙時間有限度服務
進智公交
cky 發表於 2017-7-2 18:02 來自手機 | 顯示全部樓層
8H 只係由禮儀廉周街掛 banner,但掛了成年一棟都冇,相反泛民的徐子見早陣有做過調查,詢問抽車對 2A 有幾大影響,並指東區泛民會深入研究 8H 開辦如何令其他路線的影響減到最少
RobynnNKendyFan 發表於 2017-7-2 18:08 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2017-7-2 17:08
班保皇狗當年成功爭取18X勁開心, 周圍領功, 依家18X吉車遊街又重組唔到真係多謝哂

最近一次18X重組, 新巴 ...

反對 18X 最新版本好似係咪中西區?
不過你話如果成條 18X 變最新版本果隻係咪冇問題呢我又唔係完全冇擔心.....
假日我係見過 18X 頂閘
不過當然你都可以話現有乘客可以搭到最新版本 18X
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2017-7-2 18:18 | 顯示全部樓層

回返樓主你一下先......
最新 RPP 版本嘅 18X 我又唔覺得幾搶錢.......
今次起碼都叫做識加返個 $5.2 分段
其實某程度上都係借屍還魂
反青沙撐獅隧