hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及 ...
開啟左側

秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及安達臣招標路線)

樓主| EX-TL 發表於 2017-7-16 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-7-16 15:17
其實本人說安達臣道是指安達安泰村, 而不是石礦場條小路, 呢段是容許 9 吨車行走, 5.5 尾板車上去沒問題,  ...

呢堆回覆又係九唔搭八, 你無睇錯, 係「又係」!

安達臣道你咁認真回, 用處係邊, 根本人地識分安秀道同安達臣道.

再講, 拉晒四線上安達臣, 秀茂坪少左好多直車搭, 難道要強迫班客行去電梯塔過行人天橋先搭到車, 樓下有車好地地都要夾走.

我係樓主, 但我邊度有重組213D的意思, 同17增設轉乘優惠令你諗到好多嘢?

仲有, 資源當然係用番晒落重組後的路線上, 我仲打劫埋28S俾秀茂坪做特快之餘, 又兼顧到功樂道返學客.
expertuser2004 發表於 2017-7-16 15:53 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-16 14:14
1. 11C特班入上秀總站

- 參見7.

2. 建議中的213係由13D改成, 要整有難度.
213 不是用來替代 13D 嗎? 若牛頭角道同時有 13P 行走, 加个 BBI 方便轉車也可以, 因這線並不是同98A一樣直行官塘道
牛頭角道任何一个位也可轉新界線呢.

9. - 而家回程由九龍灣站返秀茂坪要$5.8, 設定為$5.1已經平左超過一成, 想$4.3簡直冇可能.
- 13A時段可參考7., 在物華街落車, 13A時段後有13B, 再接住有13M, 也可以搭小巴.
有沒可能 $4.3 個人沒意見, 不過呢個組合是否只限定巴士轉巴士?

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2017-7-16 15:58 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-7-16 15:17
其實本人說安達臣道是指安達安泰村, 而不是石礦場條小路, 呢段是容許 9 吨車行走, 5.5 尾板車上去沒問題,  ...

安達安泰條路叫安秀道叫啱路名同站名先啦 唔係嘅話冇人睇得明你講咩 仲有呢 安秀道如果多客上落 唔見得行“安達臣道”有幾快囉安達安泰駛唔駛十八區嘅線都上曬去 290到時候慢左 秀順直程冇左290A
 樓主| EX-TL 發表於 2017-7-16 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-7-16 15:53
2. 建議中的213係由13D改成, 要整有難度.
213 不是用來替代 13D 嗎? 若牛頭角道同時有 13P 行走, 加个 BB ...

213係代替13D, 現時13D只與九龍西2A 6D設轉乘優惠, 213極其量也只會俾2A 6D優惠, 新界路線轉乘想平有13A 13B 13C, 其他有11C 290 290A.

但板友們如有睇晒全文, 應該會見到13P與98C 296C設有免費互轉, 牛頭角道也有2P直達九龍西, 213俾九龍西轉乘優惠意義何在?!

9. 你的思維比較後現代, 恕小弟猜不透問題重點.
10598C 發表於 2017-7-16 16:58 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-16 14:14
1. 11C特班入上秀總站

- 參見7.

就住秀茂坪周邊路線建議比啲回應先 其他遲啲再覆

95如果維持全日單向繞經彩虹道比較好嘅話 咁一係開幾班95P上繁特快線 過彩虹站之後上太子道天橋直達伯爵街 收費可以貴過而家95

始終而家康翠秀上繁出油尖旺真係好慢(98C除外) 93K遲啲仲要拉入九龍灣商貿區 咁做一來可以疏導到98C客量 某程度上九巴亦都賺多左 康翠秀(特別係秀茂坪)有更快直出油尖旺嘅車(唔計98C)
expertuser2004 發表於 2017-7-16 17:36 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-16 16:08
213係代替13D, 現時13D只與九龍西2A 6D設轉乘優惠, 213極其量也只會俾2A 6D優惠, 新界路線轉乘想平有13A  ...

213 可跟 13M 加返同一組轉乘, 只加新界線, 原因二個
因 13P 同 2A / 6D 一樣可去到九龍西(假設總站不變), 無需要加九龍西的轉乘, 山上可搭 98C 同 214 直出
另一個原因比安達安泰有其他平價轉車選擇, 其實可用 214 轉但好貴, 只有 $4.2 回贈而且不一定有位坐要罰企

我提意加轉乘原因不是想跟路線風, 而是希望有新玩法可特快轉特快 + 有獨一無二轉車方式
而不是八十年代古老式, 特快轉慢車/等30分鐘都沒車的線

參考 98A + 13M 同 214 轉乘組合
214←→2F,3C, 3M, 6D, 10, 15A, 21, 29M, 38, 40, 42C, 61X, 62X, 69C, 74A, 75X, 80, 80P, 84M, 85S, 85X, 89, 89B, 91, 91M, 91P, 92, 211, 258D, 258P, 258S, 259D, 268C, 269C, 290, 290A, 290B, 290X

98A←→1A, 3D, 11B, 11C, 11D, 14, 15, 15X, 16, 16M, 17, 38, 40, 42C, 62X, 69C, 74C, 74D, 74E, 74P, 74X, 80, 80P, 80X, 83A, 83X, 88X, 89, 89B, 89C, 89D, 89X, 89P, 91M, 213M, 213S, 215P, 215X, 258D, 258P, 258S, 259D, 268C, 269C, 274X, 277E, 277P, 277X, 296M, 298E

13M←→38, 40, 42C, 62X, 69C, 74C, 74D, 74E, 74P, 74X, 80, 80P, 80X, 83A, 83X, 89, 89B, 89C, 89D, 89X, 89P, 258D, 258P, 258S, 259D, 268C, 269C, 274X, 277E, 277P, 277X
13M←→613 一程免費
相信樓主已心中有數了吧?

9. 你的思維比較後現代, 恕小弟猜不透問題重點.
如有其他直線快車比 213 平, 那是不是應該要減價? 估計 213 定收費會介乎 $5.1-$5.8 之間, 唔好意思啦, 價錢上已輸了, 樓主會知道原因
完全不符合區內線定票價要相同這點
expertuser2004 發表於 2017-7-16 17:39 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-16 15:58
安達安泰條路叫安秀道叫啱路名同站名先啦 唔係嘅話冇人睇得明你講咩 仲有呢 安秀道如果多客上落 唔見得 ...

我知道是叫安秀道, 上得呢度應需要有更強勁的理解能力, 包括樓主
我想修正一下, 除左 93K, 95, 290, 290A 外, 再加埋 98C, 不是開玩笑, 原因五線也順路可直出
來緊安泰都會入伙, 最終所有經安秀道的路線都會兜入去先出返黎, 不再直行安秀道, 基本有沒慢左心中有數不用說太明既, 不須太亮緊 "安達臣道" 快慢, 我知既

安達安泰駛唔駛十八區嘅線都上曬去
- 是唔洗, 有214同 88 大部份位已 COVER 到, 要做的是用埋 BBI 一線通晒十八區, 不過仲有位是去不到
例: 赤柱, 中西環, 邊境關口, 等東九龍線通車先再諗, 仲有最快八年 (我唔知有沒咁長命) .....

290 以我所知比議員建議過秀茂坪道加站, 咁不知算不算慢左
290A 秀明道全段去彩虹雖然改不到, 但有 95 平行線, 免費轉乘, 時間是同樣可就到, 不過 95 要夠密車先可以
290+290A 未達到最密單位數字班次, 95 頂得順?

同埋 93K 2017-2018 RPP 中建議改入九龍灣商貿區要等區議會資詢, 運吉先會再決定改不改, 聽聞反對聲音也不少, 未必改到入去

expertuser2004 發表於 2017-7-16 17:43 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-16 15:42
呢堆回覆又係九唔搭八, 你無睇錯, 係「又係」!

安達臣道你咁認真回, 用處係邊, 根本人地識分安秀道同安 ...

因為我看到 8樓所說
似乎冇一樣嘢可行
諗不到樓主所指是什麼東西, 本人還要等版友回應完才知道有什麼大問題, 所以本人已由頭到尾重新看過建議
本篇重點: (不涉及將荃及安達臣招標路線), 所以無290/290A/213D/213X份
當然 213D 是無份, 但取消 13D 樓主可要解決共用車源的問題哦, 13P 加車可不容易哦, 不好「又係」搞定篇建議, 感覺樓主好似漏左D野

以我理解 213 同樣是由安達/安泰經官塘, 牛頭角道到彩霞彩盈, 同 89A 專線差不多, 差別只是去不到彩霞彩盈 + 去不到官塘
假若 13P 改上牛頭角道同時又有 213 接駁線, 不見得秀茂坪少左好多直車搭, 而是多左車, 本人也無說過不同意牛頭角道並存 13P + 213
要數只有 13D 一條線
淘大上秀茂坪/寶達有 13X, 213X, 13P, 213, 89A 快速專線, 秀旺紅小, 秀佐紅小
淘大上安達/安泰有 213X, 213, 89A 快速專線
安達安泰去牛頭角道有 213
點解又要兼顧到功樂道返學客? 根本去秀茂坪/安達安泰的路線無任何一條行功樂道, 二來很不順路
雖然樓主建議取消 28S, 但同 213 沒太大關系, 加上全日只有二班車, 資源當然係用番晒落重組後的路線上

10598C 發表於 2017-7-16 18:07 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-7-16 17:39
我知道是叫安秀道, 上得呢度應需要有更強勁的理解能力, 包括樓主
我想修正一下, 除左 93K, 95, 290, 290A ...

唔好癲啦 而家安泰安達大致上已足經夠 仲要拉其他線上去? 串你18區嘅線拉上去你又咁認真搭 290 290A 95 93K仲有98C拉上去嘅影響同問題又唔諗

290係班垃圾議員要求加站 將軍澳一定反對 一定冇可能實行 290A主要係服務秀順 為咗一個安達臣就搞到290唔單止倒走班將軍澳客 290A亦都唔再吸引 明明樓下有條直達長途線就比你拉走 就算你鍾意 九巴都唔會同你倒米

93K 95 98C仲好笑 而家最前者做緊去觀塘客同土瓜灣客 呢個還好 95就做緊康翠秀旺(包埋流水) 叫人搭“平行”嘅95落去彩虹轉290A但係又將290A拉上去 自相矛盾吖大哥 98C就仲癲 明明做緊特快 比你搞到不倫不類 唯一特快嘅觀繞就飛走埋 發夢算啦你
 樓主| EX-TL 發表於 2017-7-16 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-16 16:58
就住秀茂坪周邊路線建議比啲回應先 其他遲啲再覆

95如果維持全日單向繞經彩虹道比較好嘅話 咁一係開幾班 ...

建議內的13P做到同樣功能, 213D亦可, 康翠要快係搭98C, 佐敦 尖沙咀可以搭13X 213X 98P.