hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及 ...
開啟左側

秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及安達臣招標路線)

樓主| EX-TL 發表於 2017-7-17 01:32 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-16 20:31
我相信康翠應該會揀98P多於95P 雖然兩者用時應該差唔多 但係98P走線好睇過95P
順得哥情失嫂意啦 其實而 ...

93K已經落實入宏照道, 但其實同時14X也會改經海濱道.

若然93K改去尖沙咀, 秀茂坪客唔會用93K去尖沙咀(經觀塘道迴旋處, 搭13X 213X行山好過), 海濱客會用14X經啟福道出尖沙咀, 九龍灣只有常悅道一帶會用93K出尖沙咀, 因為臨華街一帶會出啟祥道叫四飛, 包括閣下建議的93K, 仲有28 213X及繁時13X, 將北去尖沙咀係直達, 係行啟德隧道+東九龍走廊, 但係入隧道之前咁樣行, 我唔排除有人會搭出尖沙咀, 但我唔覺得會多.

仲有, 而家係講緊九龍灣-尖沙咀, 尖沙咀居住人口低, 代表客路窄, 做大西北鐵路客本身14X 215X做緊, 93K由將軍澳行山出嚟, 經完觀塘道迴旋處咩班次都冇晒, 仲要入九龍灣, 跟手循環返轉頭, 咁樣嘅定線問題太大, 影響班次不在話下, 更難為師傅們, 而家起碼有個旺角東做總站.

而家市區流水用緊$8.9/$7.2去做, 我覺得九龍灣-尖沙咀用93K做唔返咁多客, 相反方向由九龍灣去秀茂坪 將北都一樣, 所以我一直認為93K改入九龍灣唔應該係而家去做, 等多十年九龍灣商貿區發展成熟先改都未遲.

以現時九巴重組路向都係留貴線削平線, 93K改經宏照道似米已成炊, 用偉業街天橋出入太子道東食流水客, 慢慢陰14 15 26等平價線似乎更合九巴胃納.
10598C 發表於 2017-7-17 08:12 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-17 01:32
93K已經落實入宏照道, 但其實同時14X也會改經海濱道.

若然93K改去尖沙咀, 秀茂坪客唔會用93K去尖沙咀(經 ...

其實93K我相信係有潛力做大嘅 始終定線其實唔係真係好慢 例如觀塘去油麻地佐敦搭93K其實唔慢得過搭1A等線 只係怕塞車 可惜93K收費太貴 班次又疏

其實九巴有心做山上將尖 可以考慮93K直程飛走觀塘 秀暉直上繞道 落橋後跟297兜一兜九商 之後再出尖沙咀循環 其實做20分鐘一班嘅話 理應7架車都夠

剩低嘅車就比返98A 達觀客因為樓主建議嘅13M系重組 有更多選擇往觀塘轉乘 亦有更快往觀塘嘅選擇 所以可能可以頂返住93K繁時達觀客
expertuser2004 發表於 2017-7-17 20:42 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-16 19:51
將廠冇車 點加比98A?最基本嘅問題都解決唔到就唔好做啦
我睇完你呢篇之後只覺得一句 麻煩覆人覆清楚啲  ...

點解要加比 98A, 做返 93K 搵多些水魚錢不好? ($5.2 vs $7.2 分別), 之前 6-9 分鐘一班巴士公司又是做到
之後是 CUT 左比 290 系同組仲有 98C, 93A (總數是22架過左 290 系, 依家多左 B/X, 都是共享路線)
(最下面有 98A 之前的時間表改動表), 要覆人要清楚一目了然, 做好歷史數據庫收集是不錯的一个選擇

可 order 其他車做, 98A 本身都有比人柯打, 對上一次 93K CUT 一車 98A 有加返車行, 依家總數是 15 卡
早上會有架短掍柯打一轉行山(日日不同車牌), 架車不是掛牌車黎

更何況條 K 線十條貓命幾次也取消不到, 要數特快只剩山上落官塘 13M 特快同 213 新線
重組完沒車情況下不能加班 vs 車廠沒車出結果其實沒分別
車廠沒車點是理由黎?  

順便說說我對 RPP 改 93K 看法, 不喜請插
首先我對 93K 改入九龍灣商貿區沒意見(我返工岩用), 基本用 98A 聯合 93K 的乘客不少也是入偉業街或海濱道返工的, 除左返工放工之外, 只剩假日去海濱公園 or 去官塘教車學丸 or 去碼頭搭船 or 最後去成業街/駱駝漆買野的人, 93K 要入商貿區, 只有三個辦法一是繞道直落麗城公園出, 二是官塘回旋處塞入去碼頭出, 最後就是用勵業街出海濱道公園(15A 走線), 但速度真是夠晒慢比官塘道直行更差, 慢+兜真是搵你去搭, 而且只得第二路線選擇做到最多人, 星期六下午假日入去食吉, 加上沿線有大量替代選擇下必定加速路線死亡(原因一), 而且九龍灣另一邊有 297 同 111,106,89B 專線快速上山同過隧道(原因二), 若改完後變循環線真是搵乘客人命較飛一轉要超過二粒鐘比我就不敢搭佢(原因三), 最後呢條線不到 KITEC 同 MEGABOX 假日客倉是運吉的敗筆, 九龍灣商貿區沒住客大部份時間客量也沒保證, 就算官塘道沒左 93K, 仍有 215X, 11X, 15 可以用.

以下 98A 班次的轉變:
2009年12月20日前班次:
星期一至五:
05:40 - 23:30        6-9
23:30 - 00:45        10-15
星期六:
05:40 - 23:30        7-9
假日:
05:40 - 06:44        9-10
06:44 - 23:30        7-9

2009年12月20日後至2016年2月26日班次:
星期一至五:
0540-0045: 6-10
星期六:
0540-0045: 7-10
假日:
0540-0045: 7-10

2016年2月26日後至今
星期一至五:
05:40-06:20         10
06:20-08:20         8
08:20-10:00         10
10:00-17:00         12
17:00-18:50         11
18:50-23:38         12
23:38-00:30         13
00:45
星期六:
05:40-13:00         10
13:00-16:00         12
16:00-17:00         10
17:00-18:20         8
18:20-21:00         10
21:00-23:00         12
23:00-00:45         15
假日:
05:40、05:55
06:10-09:10         12
09:10-14:00         10
14:00-16:00         12
16:00-22:00         10
22:00-23:00         12
23:00-00:45         15
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2017-7-17 21:38 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-7-17 20:42
點解要加比 98A, 做返 93K 搵多些水魚錢不好? ($5.2 vs $7.2 分別), 之前 6-9 分鐘一班巴士公司又是做到
...

唔明點解你要支持巴士公司恃住乘客上唔到98A焗搭93K而收貴啲
到時候康翠依然得93K呢條不倫不類嘅線 仲有慢到嘔嘅95 仲有疏車嘅98A 同埋兩繁共三班嘅98P

咁點解唔重組路線令康翠有更多服務?用車冇多過喎

再講 唔明98A係16年同09年減車同290有咩關係 前者就係290開辦之後先減 後者就直程早過290開接近六年 唔通啲車擺係廠六年?

而且 將廠用車緊張係你講架喎 而家都啱啱好 點做新服務?

同埋 係6.1 vs 7.2囉

至於RPP建議嘅93K 佢係經MegaBox同KITEC囉 西行係觀塘道後跟15A到宏照道 之後右轉上偉業街天橋落啟業 入去都唔緊要 最弊係塞偉業街天橋 基本上倒走曬所有去土瓜灣嘅將達客

另外 去駱駝漆一帶已經可以搭93A去 我建議93D落繞道後入一入宏照道九商係做返一部分93K係RPP嘅建議

同埋想問213何來快?行秀明道再落協和街同牛頭角道喎
expertuser2004 發表於 2017-7-18 21:36 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-17 21:38
唔明點解你要支持巴士公司恃住乘客上唔到98A焗搭93K而收貴啲
到時候康翠依然得93K呢條不倫不類嘅線 仲有 ...
同埋想問213何來快?行秀明道再落協和街同牛頭角道喎
跟 34S 直落不停就已快好多, 213 用來取代 13D 的必定會經過醫院, 燈陣多快極有限(相反曉光街燈陣有機會同步, 上秀落和樂村能 5 分鐘左右到達)
如有 13P 同保留 13M + 有 93A 情況下, 213 仲要看停邊个站先有最快接駁, 好似 1A 上去全部都停當然慢

至於RPP建議嘅93K 佢係經MegaBox同KITEC囉 西行係觀塘道後跟15A到宏照道 之後右轉上偉業街天橋落啟業 入去都唔緊要 最弊係塞偉業街天橋 基本上倒走曬所有去土瓜灣嘅將達客

另外 去駱駝漆一帶已經可以搭93A去 我建議93D落繞道後入一入宏照道九商係做返一部分93K係RPP嘅建議
93K RPP 建議只會經 MEGABOX 不到 KITEC (由MEGABOX 行去 KITEC, 最快都要 10-15 分鐘), 按照 RPP 建議路線圖係由太平洋經宏照道右轉 = 經九龍灣運動場返上偉業街橋出, 即回程肯定會同 297 同 106,111,89B 專線 MEGABOX 匯合同站再兜出官塘, 有時候太快不一定會夠客(如流水客), 更何況呢條線仲有官塘道返寶翠獨市位, 以及土瓜灣返上山的獨市位, 改線沒難度當然要射返個波比運吉解決, 不過我相信 93K 要落繞道特快的話, 肯定最少會加價到 $9, 極端情況同 98C / 290 系同價, 快的代價要乘客比, 如 106, 111, 89B 專線落繞道但不超過 $8, 不知樓主點看法.
再講 唔明98A係16年同09年減車同290有咩關係 前者就係290開辦之後先減 後者就直程早過290開接近六年 唔通啲車擺係廠六年?

而且 將廠用車緊張係你講架喎 而家都啱啱好 點做新服務?
D 車係 98A, 98C, 93A 減車用黎開 290 系, 樓主不知道?
將廠就算 0 班車, 計返山上路線用車量總和, 就可知有幾多資源, 適不適合做大改動, 改動建議可用方法都很多下
架車擺廠擺到退役都不關乘客事, 係巴士公司行政問題, 再者我就真不信巴士廠沒 BACKUP
不過要留意山上線同山下線不可一起計, 比人剷到飛起

到時候康翠依然得93K呢條不倫不類嘅線 仲有慢到嘔嘅95 仲有疏車嘅98A 同埋兩繁共三班嘅98P

咁點解唔重組路線令康翠有更多服務?用車冇多過喎
人地有 213M/213S/93M/13S 四條平行特快直落藍田站平過佢, 呢4條都去不到先會用 98A / 93K, 不通叫人坐條平不坐條貴的? 是說不通的, 95 不到官塘不能作詳細說明, 我住左上面咁耐一次 95 都沒坐過, 98P 只有單吊回程上山並沒雙吊來回, 不知道可點比較, 依家有 290 系可任轉所有新界線已有很大進步, 除非用隧道行山的話難免要同達秀安客做拍當, 抽1架車出黎應不會大問題, 有時候要換下模式去看路線是不錯 (如: 澳門 / 日本 ... etc)

5504~NK3640 發表於 2017-7-18 21:56 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-7-18 21:36
跟 34S 直落不停就已快好多, 213 用來取代 13D 的必定會經過醫院, 燈陣多快極有限(相反曉光街燈陣有機會 ...

有兩點唔太同意你的講法:
1. 290系其中十幾部車既資源,係係天跌落黎既,當時既98系及93A只係貢獻左1-2部掛牌車出黎。
2. 快線還快線,流水線還流水線,無可能咁貪心快線可以做晒兩種客的。又,快線有其吸引之處,觀乎山上既交通狀況,開快線取代慢線係合理的。
10598C 發表於 2017-7-18 22:03 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-7-18 21:36
跟 34S 直落不停就已快好多, 213 用來取代 13D 的必定會經過醫院, 燈陣多快極有限(相反曉光街燈陣有機會 ...

講到離曬題 又1999 鬼睇得明你up乜

我只係想講 我建議係用93K嘅資源 拆開嚟比98A同93D 康翠達觀比返98A做 加密班次 另外再開寶琳↺尖沙咀嘅特快線 收9.9 經康翠 寶達 繞道 九商 尖沙咀循環

然後達土就改11X拉上去寶達/安達(睇邊個有位) 回程跟15X走法 但係直達觀塘創記之城先開始停站 唔駛加車
expertuser2004 發表於 2017-7-20 20:15 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2017-7-18 21:56
有兩點唔太同意你的講法:
1. 290系其中十幾部車既資源,係係天跌落黎既,當時既98系及93A只係貢獻左1-2部 ...

2. 是參考沙田區的區內線 + 對外快線接駁改良而成, 既然別人也有不錯的區域快線(如 83K, 299X 之類), 什麼官塘山上不能有更快更平的接駁線?
如是用澳門巴士模式去對比, 得4-5條線去同一目的地真是小事一舂
有左 290 系 + 214 後, 覺得特快線有可能同時做晒兩種客的, 阻力只有巴士公司不統一區內收費做成

1. 加埋都有幾部, 一條計二架都最少 6架, 不過個人覺得肯定不止咁少, 天跌落黎有限度, 6-15 vs 9-15 開足一日留返比人計算數
更何況仲有共享車源呢種方法玩, 根本有幾多資源都抵消返晒(難聽少少2條線是自己食自己)
老實一點將軍澳山上線同安寶線分開玩, 個人覺得更有趣味性, 但事實資源上似乎不易做

expertuser2004 發表於 2017-7-20 20:15 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-18 22:03
講到離曬題 又1999 鬼睇得明你up乜

我只係想講 我建議係用93K嘅資源 拆開嚟比98A同93D 康翠達觀比返98A ...

已被說穿了不好玩的, 就是用 93K (93D) 直接加價
老實康翠尖快線(跑山), 個人也不太看好, 本身已有 98P, 13X + 213X 加上路線客源窄仲要係全循環線, 塞加士居道是有隱憂
估到樓主會搵 11X, 建議樓主另文討論

另外寶達 / 上秀都沒位, 安達大把位

10598C 發表於 2017-7-21 09:08 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-7-20 20:15
已被說穿了不好玩的, 就是用 93K (93D) 直接加價
老實康翠尖快線(跑山), 個人也不太看好, 本身已有 98P,  ...

真係唔明點解咁執著係93K加價 明明係成條93K取消 除左九商之外 93D客源根本同93K唔同

講加價 將尖九巴不嬲都係收9.9架啦 都係貴左1蚊啫 當係觀繞特快落九商都合理啦 而家將將觀比返98A做曬 對於搭開93K嘅寶達客嚟講直程係減價囉