hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及 ...
開啟左側

秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及安達臣招標路線)

10598C 發表於 2017-7-27 23:32 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-7-27 17:42
我指的不適合是話, 官塘道一段成條上山線沒左, 並不是指有沒 "觀塘流水" 呢點
同埋改左之後不見得班次會 ...

雖然有你九成嘅文字我都睇唔明 我已經絞盡腦汁去諗 麻煩你再補充一啲解釋

首先 你話做唔到一段觀塘道 我諗你應該講緊嚟緊將軍澳山一條去全段觀塘道(即近翠屏道觀塘站巴士站至近坪石邨麗晶花園嘅一帶)(唔係嘅話麻煩你解釋清楚少少)

我想講呢 將山人而家去呢啲地方其實係叫緊兩飛 包括93K同98A轉其他車 基本上係嚟咩搭咩 特別係連搭98A轉車都平過搭93K一程過

比如我自己去德福 如果見ETA寫住98A仲有一兩分鐘嚟到嘅話更加一定等佢轉3D 兩程夾埋平過93K超過兩蚊 即使去觀塘道沿路都可以轉17 11B 11D呢啲線 夾埋至少平過93K一蚊以上 而3D 17呢兩條線更加係半車海線嚟 性價比一定高過93K

至於RPP回程 我個人認為93K即使唔停牛頭角站都唔會令98A爆煲

好簡單 而家牛頭角站都上唔滿客 係去到觀塘市中心先開始留後 加上牛頭角站又唔多人上7.2嘅93K 去到觀市先幫手疏導唔見得好大問題 相反好似其他版友咁講 幫93K加單向甚至雙向嘅轉乘優惠可能仲實際 又或者95M加雙向BBI又得

而講到我自己嘅建議 即係93D+98A 98A可以最少加四車 到時候假若98A部分班次/全日改埋落下通道(留迴旋處特別班) 同時將部分上繁班次改為寶琳/欣明苑↺牛頭角站嘅短棍 繁時班次分分鐘可以拉上5分鐘一班 甚至更短都得 而下繁可以開更多牛頭角站短棍返將軍澳(寶琳/坑口)
expertuser2004 發表於 2017-8-2 23:04 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-27 23:32
雖然有你九成嘅文字我都睇唔明 我已經絞盡腦汁去諗 麻煩你再補充一啲解釋

首先 你話做唔到一段觀塘道 我 ...
首先 你話做唔到一段觀塘道 我諗你應該講緊嚟緊將軍澳山一條去全段觀塘道(即近翠屏道觀塘站巴士站至近坪石邨麗晶花園嘅一帶)(唔係嘅話麻煩你解釋清楚少少)
而講到我自己嘅建議 即係93D+98A 98A可以最少加四車 到時候假若98A部分班次/全日改埋落下通道(留迴旋處特別班) 同時將部分上繁班次改為寶琳/欣明苑↺牛頭角站嘅短棍 繁時班次分分鐘可以拉上5分鐘一班 甚至更短都得 而下繁可以開更多牛頭角站短棍返將軍澳(寶琳/坑口)
啟業村 - 九龍灣站 - 官塘市中心全段, 以及創紀之城五期至麗晶花園一段, 至寶林北路(即98系)停靠的所有車站
RPP 並沒解決中途站沒車問題除非加 BBI, 幾乎可肯定會影響到最快個條 98A, 加四部車並不能恢復至全日 6-9MIN 的班次
同埋呢 98A 是有短車特見, 跟本條線是不適合用細車行 peakhour 清客, 得出結論返放工時間點解需要二條線做
好老實依家山上線 98A, 是不少時間都是行 15 分鐘最疏班次, 本人非常質疑沒資源情況下, 點全日密車分拆二條, 條 93K(93D) 呢?!
仲有現實是少人會用官塘鐵路站去轉 98A, 全部新界線都不停呢個站, 加回旋處短車幫助有限(大部份客都集中頭四個站, 同埋泳池 / 警署站)
放工時間 98A 大車過左頭二個大站, 乘客已搶走近 50-75% 座位, 用 13M 特快加回程只須 2 架大車就做到(由正線做返), 不需要增加資源解決

我想講呢 將山人而家去呢啲地方其實係叫緊兩飛 包括93K同98A轉其他車 基本上係嚟咩搭咩 特別係連搭98A轉車都平過搭93K一程過
比如我自己去德福 如果見ETA寫住98A仲有一兩分鐘嚟到嘅話更加一定等佢轉3D 兩程夾埋平過93K超過兩蚊 即使去觀塘道沿路都可以轉17 11B 11D呢啲線 夾埋至少平過93K一蚊以上 而3D 17呢兩條線更加係半車海線嚟 性價比一定高過93K
其實不見平左幾多, 最好轉的就是 98A > 3D / 11D, 前者密車最平, 後者疏車最平
值不值個二毫子 = 高性價比 93K vs 98A + BBI, 我覺得不值用一蚊去晒轉車時間, 更何況得二毫子?
要去九龍灣站(觀塘道)快同穩定不一定要巴士, 213M/S + 港鐵是不二之選, 試過早上等 98A, 來左六架213M/S 都沒一架 98A/93K, 仲要走埋架13M 特快
93K = $7.2 ~ 8.9, 98A = $5.2 ~ $6.1
$5.2 + $5.1 - $4.2 = $6.1 [貴過 98A, 平過 93K]
$6.1 + $5.1 - $4.2 = $7 [平過 93K 二毫]

好簡單 而家牛頭角站都上唔滿客 係去到觀塘市中心先開始留後 加上牛頭角站又唔多人上7.2嘅93K 去到觀市先幫手疏導唔見得好大問題 相反好似其他版友咁講 幫93K加單向甚至雙向嘅轉乘優惠可能仲實際 又或者95M加雙向BBI又得
除左 95M 改到特快而又做到醫院, 否則加雙向 BBI 不見得太多人搭, 仲有 30 分鐘咁神聖的班次, 雙向分段 98C 依家都不減上山分段, 不見得 93K 會咁易減到
加上仲可殺埋流水價貴客, 非繁忙同假日 98A 應付到, 但返放工就未必做到, 面對$的現實
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2017-8-3 00:06 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-8-2 23:04
啟業村 - 九龍灣站 - 官塘市中心全段, 以及創紀之城五期至麗晶花園一段, 至寶林北路(即98系)停靠的所有車 ...

唉大姐 我講緊兩件事 你就溝埋一齊講 咁就梗系雞同鴨講啦...
第一件事 係RPP裡面嘅93K 我只係話 93K而家大部分路段 對於將軍澳山嘅人嚟講冇人會搭93K 係因為98A轉3D仲平過搭93K嘅9蚊 你就講寶達班人... 醒下啦好冇 就算計寶達班人 佢地仲有13M特可以搭落去一毫子轉車 路段一樣 一樣係平過93K嘅7.2兩蚊

第二件事 就係我自己嘅建議 就係取消93K 用93K嘅資源 開93D同加密98A 93D係寶琳開 過寶達後行繞道落九商去尖沙咀循環 然後98A開全日短棍寶琳↺牛頭角站 同時將大部分班次改行觀塘道下通道以避開迴旋處 而唔係你所講嘅去迴旋處循環...

麻煩你兩件事分開嚟講啦好冇...

至於98A收5.2係點嚟架 幾時加左個5.2分段比佢?

放工時間又唔係返工 唔見得如果加左轉乘優惠嘅95M吸引力會低 相反會高左唔少 況且而家95M又唔係特登兜嚟兜去 觀塘區站位又靚 完全唔覺得差 同埋而家95M大部分時間都係開20分鐘一班 你又講左去邊?轉乘優惠又寫得咁詳細 但係資料又唔睇清楚先

你依然係果個問題 我係從乘客便利度出發 盡量可以平衡車費同搭車嘅時間 你就企曬係巴士公司角度 死都要反對93K/95M等嘅路線增設轉乘優惠 逼使市民搭貴車 講得嚴重啲就係同市民對立
expertuser2004 發表於 2017-8-3 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層

del
expertuser2004 發表於 2017-8-3 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-3 00:06
唉大姐 我講緊兩件事 你就溝埋一齊講 咁就梗系雞同鴨講啦...
第一件事 係RPP裡面嘅93K 我只係話 93K而家 ...

98A 落牛頭角是沒任何分段收費, 只有安達臣站返坑口有$5.1 分段, 係寶達上車二架差價$1, 其實ETA 己看到个分段價錢, 計埋轉乘只得 $0.2 - $1

寶達村站本來就係寶林北路到, 點唔關98A事呢?
秀暉樓站同寶達村站是收費相同, 轉乘組合是要計晒二條線, 用一條轉車方法無助平衡客量, 重點是可1-2架車玩晒班客, 93K 98A 點改跟本都比 13M 快特春天, 95M 返放工時間是15-25分鐘一班, 其實 ETA 又是有得看, 係不動到寶翠坑線情況下如改善到安秀寶線, 歡迎另文

還有本人留意到樓主建議中的 93D 似乎有其他重要考慮, 係其實回覆到看到, 非單一只影響到 98A, 只重組 93K 一條是不可能有足夠資源幫另一條大幅加班, 所以先請樓主另文討論

如一條線有齊所有 bbi, 但維一一條 30-35min 樓主選擇等唔等? 轉乘優惠同架車快唔快沒關系, 更何況又不一定要setup bbi, 浪費轉車時間 = 全程耐左, 我才沒有咁得閒從巴士公司角度去考慮?

依家通左轉車站, 有中途分流, 有快慢直達bbi, 應要諗下有沒全新方法重組, 或二村 parter 做, 個人考慮以澳門巴士模式 + JR 方式分開搞重組, 更適合山上三權分立的巴士線, 本身官塘區同西貢區關系己經不是好好.
10598C 發表於 2017-8-3 19:18 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-8-3 18:09
98A 落牛頭角是沒任何分段收費, 只有安達臣站返坑口有$5.1 分段, 係寶達上車二架差價$1, 其實ETA 己看到 ...

其實你知唔知自己講緊乜?

98A安達臣返坑口5.1呢個同將觀九唔搭八嘅分段你又走去講...

我講緊98A嘅將山客 啫係康翠客 你就走去講寶達客 我夠知98A經寶達啦(btw佢係寶琳路 唔係北路) 我係講經93K收9蚊嘅路段對比果個路段嘅98A客 而93K收7.2嘅路段係對比13M特路段嘅客 無論將山客定係寶達客(前者98A 後者13M特)搭落去轉都係平過93K兩蚊 至於寶達客嫌98A貴可以搭13M特 非繁就慢啲都冇所謂所以可以唔理

至於後面 我冇一段睇得明 下下叫人另開文講咁不如唔好講 討論結束
expertuser2004 發表於 2017-8-3 20:45 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-3 19:18
其實你知唔知自己講緊乜?

98A安達臣返坑口5.1呢個同將觀九唔搭八嘅分段你又走去講...

只係樓主看不明, 由頭到尾都只說緊 98A, 93K, 13M 快特呢三條線, 硬改取消一條會破壞三條線平衡, 明白沒?
樓主連改都改不到 93K 情況下, 又動不到安秀寶線情況下, 點可能有資源幫人地大幅加班次? 區內線大混戰?
要樓主另文意思, 是因本帖建議已偏離 #1 太多, 不適合大幅度討論(如: 93D)

期待樓主有耳目一新的重組方案, 而不是三个區的路線炒埋一碟要山上客找數

點計最平二个轉乘組合點都一定會平過 93K, 寶達還寶達, 康翠還康翠, 人地有分段收費根本是二樣野黎
沒人話過 98A 同 13M 快特太貴喎

老實說山上線搞到咁煩, 係秀暉樓 / 寶達村站加設轉乘區已可解決問題, 同黃大仙轉車站一樣二邊分開走, 飛走安秀道獨立
可能仲好, 呢三條線都咁難搞不見得其他線阻力好細, 等將軍澳道轉車站通左車先考慮再改都唔遲, 反正東九龍線不是短時間內通車

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2017-8-3 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-8-3 20:45
只係樓主看不明, 由頭到尾都只說緊 98A, 93K, 13M 快特呢三條線, 硬改取消一條會破壞三條線平衡, 明白沒? ...

根本康翠同寶達如果做落觀塘嘅線 根本係密不可分 除非康翠觀改經將隧 咁既然而家將觀可以做埋寶達 冇乜理由唔做喎 而根本而家用93K資源係可以做曬將尖同加密98A 而做好將觀根本合理過逼人搭93K流水 對巴士公司嚟講 回車慢 後段又吉車遊街 咁不如改做康翠尖同開98A寶琳短棍 對乘客嚟講亦都更方便 更抵搭

至於其他嘅野唔係我睇唔明 而係你寫到1999 又離曬題 寫到九唔搭八囉......