hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為配合馬鞍山路公屋計劃,建議擴闊馬鞍山路及興建巴士站 ...
開啟左側

[報刊新聞] 為配合馬鞍山路公屋計劃,建議擴闊馬鞍山路及興建巴士站

alex_yu1992 發表於 2017-7-4 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層

284 發表於 2017-7-4 15:18
如果新邨真係多客,加特班唔停亞公角街絕對可行;但正綫飛亞公角街就好難,停得新邨嗰幾棟樓點解唔停埋富 ...

咁我又奇怪地問點解要停埋富安
富安裏面本身都有43x,81c,89c
果三幢加埋成10000人住
對於87D,89D,40X都係個負擔
客多左就要加車,
咁不如加落43x,43x同89c仲好啦
如果第日個站加停681,你又建議停埋富安?
reason 發表於 2017-7-4 17:18 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2017-7-4 16:34

版友可以慳返啖氣

總之亞公角街尾站一條都唔郁得
話知馬鞍山人口升幾多兜幾耐

284 發表於 2017-7-4 17:25 來自手機 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2017-7-4 16:34

真係會加車俾43X 81C 89C先算啦,281X全日講咗咁多年都唔成事。
alex_yu1992 發表於 2017-7-4 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層

reason 發表於 2017-7-4 17:18
版友可以慳返啖氣

到最後都係攬炒
alex_yu1992 發表於 2017-7-4 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
版友可以慳返啖氣

當年個大重組係唔夠車加班先比容議員ban姐
而迦起多幾幢公屋馬鞍山果幾條線再爆啲,
最後咁點都要搵車迦,咁加比43X 81C 89C黎交換條件我覺得又正路。
89D 繁時已經3-8 ,都應該加唔倒落去。
不過呢單野2022-24年先落成,
呢炸線過倒19年沙中線通車先算。
reason 發表於 2017-7-4 19:28 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2017-7-4 19:17
當年個大重組係唔夠車加班先比容議員ban姐
而迦起多幾幢公屋馬鞍山果幾條線再爆啲,
最後咁點都要搵車迦 ...

我唔直接去答你, 用例子
佢講咗咩自己參透下
rusf101001 發表於 2017-7-4 20:19 | 顯示全部樓層

reason 發表於 2017-7-4 19:28
我唔直接去答你, 用例子答
佢講咗咩自己參透下

81C變281X全日版係去唔返窩打老道而唔係太子

43X去城隧叫三飛好難為佢?
40X,46X/P,47X

936收皮935全日
alex_yu1992 發表於 2017-7-4 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2017-7-4 19:28
我唔直接去答你, 用例子答
佢講咗咩自己參透下

其實佢講嘅野都唔成立
停個新站唔等於唔飛得得亞公角
根本果兩個新站都可以出入公路
alex_yu1992 發表於 2017-7-4 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
版友可以慳返啖氣

其實都預左老九會19年一次過大攪
將啲唔得嘅線轉兩味或者cut鬼左佢
到時根本想反都反唔倒。
PC2625 發表於 2017-7-4 22:31 | 顯示全部樓層

可能會出現以下新路線:

觀塘區: 89E
九龍城區: 85D
油尖區: 81D
旺角區: 287D
深水埗區: 286C 全日
葵青荃灣區: 44X, 45X
港島中西區: 983
港島東區: 684