hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為配合馬鞍山路公屋計劃,建議擴闊馬鞍山路及興建巴士站 ...
開啟左側

[報刊新聞] 為配合馬鞍山路公屋計劃,建議擴闊馬鞍山路及興建巴士站

kmb71k 發表於 2017-7-4 23:00 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2017-7-4 15:50
唔該大水坑站快快趣趣向北擴建大堂同加建出口,插定旗防止巴士繼續坐大,恆安站都要向南擴建大堂同加建出口 ...

好笑
想搭巴士點都會走去搭巴士
想搭火車就算火車站有幾遠, 啲人都會步行過去搭囉
唔係你話加幾個出入口, 啲人就只會乖乖走去搭火車而唔搭巴士囉

以上回應,是否可行?是否合適?
AVW28 發表於 2017-7-5 09:08 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-7-4 17:25
真係會加車俾43X 81C 89C先算啦,281X全日講咗咁多年都唔成事。

281X全日唔到,係因為當年九巴諗縮數諗得太盡!
有乜理由為左收多$2,要用30分一班既81C做哂成個城河東?
有乜理由為左慳車,要81C/87D/281X夾埋用23架車?

89C既,九巴似係想陰乾多d,而家非繁和假日開咩班次?
欣安邨入伙後都係加密早繁特班。

我諗馬鞍山路d房屋起左後,81C和89C既前景仍然唔樂觀,尤其通左沙中線後。

OT:其實自2011年起既RDP,巴士公司和運輸署已經開始回應沙中線帶來的衝擊。
今日已實施既例子有81M+88M合併做281M(不過都唔玩得好耐)、85C-->85X、81C早晨九龍方向拆線、87A--->287X(係唔知關唔關事)、982X和985開辦等等。
我估計出年開始,會推d受影響巴士線既建議。
LL3850
vicky0521 發表於 2017-7-5 09:56 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-7-5 09:08
281X全日唔到,係因為當年九巴諗縮數諗得太盡!
有乜理由為左收多$2,要用30分一班既81C做哂成個城河東? ...

當年的方案當然係ban,當時未有287X,但81C 就變成20分一班仲要唔開假日,感覺係成個河東假日無車去佐敦尖沙咀。

如果而家重提方案,有了更平的287X去佐敦,81C 改經青沙(河東版280X),281X 全日唔係無可能。
Kaix 發表於 2017-7-5 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-7-4 23:00
好笑
想搭巴士點都會走去搭巴士
想搭火車就算火車站有幾遠, 啲人都會步行過去搭囉

如果真係好似你咁講,點解大部分鐵路站頭尾都要有出入口?點解有d車站甚至花巨資起幾條長長幾百米的出入口通道?咪就係要吸客囉

大把人會因為鐵路站出入口唔就腳而搭巴士,你估市民一係巴迷一係鐵迷?佢地邊樣就腳就搭邊樣,事實證明進入月台時間越長就越多人搭巴士

好奇怪巴迷成日都講XX地方行去鐵路站遠所以對巴士需求大d,但當有人建議鐵路站加出口擴大服務範圍,減少居民行去月台所需時間時,又有巴迷走出黎話想搭巴士點都會走去搭巴士,想搭鐵路幾遠都會行去搭,所以冇需要起新出入口,巴迷當然唔想鐵路站多個出口,巴士點都會少左客
hkbw 發表於 2017-7-5 12:27 | 顯示全部樓層
我就覺得反而方便左重推不經亞公角街的線路大重組...

又衰D講句...就算夾硬經亞公角...唔見得仲有咩位俾富安班大帝搭....
殺雞焉用牛刀?!
hk20020062 發表於 2017-7-5 14:42 | 顯示全部樓層

南行巴士站於欣安邨對面,而且馬鞍山路入恆德街支路入口拉遠咗
北行就位於西沙路橋底
兩者都有足夠空間無視亞公角街
reason 發表於 2017-7-5 16:32 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2017-7-5 12:27
我就覺得反而方便左重推不經亞公角街的線路大重組...

又衰D講句...就算夾硬經亞公角...唔見得仲有咩位俾富 ...

未計馬鞍山路公屋/欣安二期
淨係烏溪沙新增人口都肯定唔止四萬
真係如你所講 飛亞公角條件只會愈嚟愈成熟
我唔反對配合人口增長加車重組
只係個別山頭強行代表民意 自私離地 見識狹隘 歪理連篇
論調實在令人歎為觀止

曲直難分

iseen 發表於 2017-7-5 19:36 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2017-7-5 14:42
南行巴士站於欣安邨對面,而且馬鞍山路入恆德街支路入口拉遠咗
北行就位於西沙路橋底
兩者都有足夠空間無視 ...

其實西沙路近大水坑站恆信街上面有位起巴士站既話, 應該serve 到富安兼飛阿公角街
alex_yu1992 發表於 2017-7-5 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2017-7-5 19:36
其實西沙路近大水坑站恆信街上面有位起巴士站既話, 應該serve 到富安兼飛阿公角街
...

富安行去果度起碼都要行15mins
alex_yu1992 發表於 2017-7-5 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2017-7-5 10:21
如果真係好似你咁講,點解大部分鐵路站頭尾都要有出入口?點解有d車站甚至花巨資起幾條長長幾百米的出入 ...

姐係咁馬鐵出市區都真係無so
(非繁時間馬鞍山市中心計)
85M 出黃大仙20mins  vs 馬鐵 33mins
89D 出觀塘 30-35mins vs 馬鐵 43mins
681 灣仔 25mins 中環40mins  vs 馬鐵 灣仔/中環 48mins
除左油尖旺馬鐵係快之外,
其他區都比巴士慢一節而且又貴仲要起碼轉兩轉車。
大水坑同恒安站呢兩個站行又行得遠,
但巴士站又鬼咁近加埋巴士又快過馬鐵,
呢單野唔係話起多再個出入口就解決倒。
我都想佢每個站個大堂都起返大啲,
得大圍,車公廟,烏溪沙個大堂係for 8卡,
其他站就要由頭行到尾先落倒大堂,
完全都唔user friendly 。
第日沙中起好好多地方嘅車程都係同而迦打個和(過海仲要係紅磡迫幾班車)
個人黎講係區內同出尖咀先會搭佢。