hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 服役白版全面消失+被忽略的記錄
開啟左側

服役白版全面消失+被忽略的記錄

AD118 發表於 2017-7-6 11:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

個個人只係諗龍仔退役, 冇乜特別, 又話個款車垃圾, 唔好搞咁多嘢去道別
態度特別冷淡! 其實大家諗嘢可唔可以闊啲?

1)龍仔退代表所有白板退役,永遠見唔到九巴首代冷氣巴服務大家,可以諗起第一批服務大家嘅白巴,啟德機場巴士,丹尼士獵鷹跟住AL1之後嘅成功,量產冷氣巴普及
諗起龍仔白身亦何以諗起埋白豪白蘭, 白車白身周街服務大家
過咗今日大家都坐唔到, 見唔到佢服務乘客, 退曬之後就會變為經典

2)最後服務的巨龍系列
丹尼士巨龍從1982年服務香港到今日, 大大話都35年,點解冇人有感情?
唔好理佢引擎, 設備, 行車表現唔同,由3N到ADS, 大家都一家人巨龍系, 同一屋檐下
對住而家ADS款車身,會諗起好難得有車款服務超過30年,可以諗返起AD,3N 同S3N,應係有熟悉感覺

3)使用前置水箱的最後車款
富豪同低地台巴士水箱唔會擺係前面,所以呢個巨龍嘅特色。ADS退之後, 就見唔到有專利雙層巴士用前置水箱
carson911 發表於 2017-7-6 11:38 | 顯示全部樓層
當你見到龍仔做spare行大線
迫都迫唔到上車嘅時候
仲講唔講到同一番說話
定還是只想講四字成語?

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +3 收起 理由
GW4866 + 1 + 1 咪就係
ATSE40 + 1 + 1 啱呀
PJ5022@281A + 1 英雄所見略同
miklcct + 1 精闢見解

查看全部評分

88開線啦
deep3@italk 發表於 2017-7-6 11:41 | 顯示全部樓層
蘿蔔青菜, 各有所愛, 感情冇得勉強, 唔好將你既情感強加別人身上

kei_hk 發表於 2017-7-6 12:00 | 顯示全部樓層

3)使用前置水箱的最後車款
富豪同低地台巴士水箱唔會擺係前面,所以呢個巨龍嘅特色。ADS退之後, 就見唔到有專利雙層巴士用前置水箱

乜AV/3AV的水箱不是放車頭擋風玻璃下面咩?

低地台AD 發表於 2017-7-6 12:25 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2017-7-6 11:38
當你見到龍仔做spare行大線
迫都迫唔到上車嘅時候
仲講唔講到同一番說話

當你見到雙層短金行大線加班車
迫都迫唔到上車嘅時候
仲講唔講到同一番說話?

同樣用法,無左ADS,加上有部份路線轉用大車,有ATS/ASV將會甩後備,問題只會繼續出現落去

S~1627 發表於 2017-7-6 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
冇咩人在乎有咩所謂,香港人係咪一定要一窩蜂鐘意同一樣嘢先得?
低地台AD 發表於 2017-7-6 12:30 | 顯示全部樓層

話唔好攪道別果啲,只係人地發下UP瘋,唔需要理,呢批車係最後非低地台,人地點都有歡送
蘿蔔青菜,的確各有所愛,唔好因為幾個人發瘋UP放棄整個森林

HG6729 發表於 2017-7-6 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層
不論冷熱非低地台最唔捨得 雞 AL AV AD只係銀柱 3AV   龍仔冇乜感覺
GD2923 發表於 2017-7-6 13:13 | 顯示全部樓層
感覺好主觀, 我就無諗到廿幾三十年咁遠,
只係作為九龍新界人, 對我黎講呢個算係小小嘅時代結束
曾幾何時街上嘅巴士有白色 叫冷馬,白板,
對比通街熱狗, 白色標緻住九十年代巴士乘座環境嘅進步
以前細個等車 大熱天時嚟架白板果種喜悅, 加冷線得一兩架白板 又比你咁啱等到

另外就係九巴全低地台化
雖則而家仲有城記非專,6頭9頭等等,
但係白板車廂嘅氛圍唔一樣, 灰白冷調又係唔會搵得返

車型嚟講,  9.9M短陣三軸雙層  呢個配搭又係幾獨特嘅

至於因為 細車行大車線 而無好感, 我覺得同 白板退役 係另一回事
只係早幾年剛好大批短龍後備要周街走, 望住架頂閘飛站 我都好討厭
而短龍缺點例如缺乏空間感, 嘈, 拋 亦都不可置否
syp 發表於 2017-7-6 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-7-6 12:00
乜AV/3AV的水箱不是放車頂擋風玻璃下面咩?

乜嘢係車頂擋風玻璃?
水箱放車頂??