hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴973早上繞經黃竹坑深灣,973P取消
開啟左側

[路線消息] 隧巴973早上繞經黃竹坑深灣,973P取消

E21A 發表於 2017-7-8 22:32 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-7-8 08:57
當鴨脷洲/利東去深灣咁短路程,都有轉乘計劃補番,而且D線都唔係密。
薄扶林道有幾難?
甚麼7號,40號,37A ...

再盡D用番43A個招,開條赤柱<>西環線,60分鐘一班
幾個月後再過橋抽板
不過既然上面話973蝕足咁多年,仲做到今日即係CTB都唔care啦
bestwishes706 發表於 2017-7-8 22:57 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-7-8 21:32
蝕足19年,而且係大蝕那種

咁減到30都唔算減得多,睇下九巴51 74A呢兩條大蝕線,晨早已經減到60分鐘班
JH_LE4612 發表於 2017-7-8 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2017-7-8 13:07
為改善客量,973長遠應該繞經華富,吸納華富、華貴乘客

我會覺得北行執970雞,南行執73,反而趕埋本身班客
SB6206 發表於 2017-7-8 23:08 | 顯示全部樓層

咁請問973P營運環境又如何?又是城巴的眼中釘嗎?

其實將973P併入973會有甚麼好處?難道就是省掉以往到MOR後私回OPD/STV的費用?

題外話,剛看過73/973在17號起生效的更份,部份車輛到達市區後會私往TKT休息......咁係代表城巴加了時還是減了時?
rusf101001 發表於 2017-7-8 23:26 | 顯示全部樓層

收平兩級咁濟
收足$19.1蝕少好多

936收皮935全日
wingho_cwh 發表於 2017-7-9 12:58 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-7-8 23:26
收平兩級咁濟
收足$19.1蝕少好多

師兄,條線其中一邊方向只係過左25公里唔夠1公里 (仲要係兜東頭灣道得出來既結果),收到$19.1有點兒那個喎。。
再者,如果收到$19.1 (08年過海線加價前為$18.2),薄扶林沿線同香港仔仲邊會有乘客想搭呢? 條線唔好話2017,分分鐘2003都捱唔過啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
rusf101001 發表於 2017-7-9 13:33 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2017-7-9 12:58
師兄,條線其中一邊方向只係過左25公里唔夠1公里 (仲要係兜東頭灣道得出來既結果),收到$19.1有點兒那個喎 ...

至少都要收$16
雙向分段
尖沙咀

海洋公園$11.1
淺水灣$13.4

936收皮935全日
Choi 發表於 2017-7-9 14:04 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-7-9 13:33
至少都要收$16
雙向分段
尖沙咀

呢條綫如果係哥爾夫球場/西隧口上,已經比970貴兩個幾,但趕時間沒有辦法,除非搭904去到寶翠園電梯上去。
一開西港島綫已經少了一班轉車學生客,開埋南綫更少了一班黃竹坑/赤柱客。我覺得973比171營運環境更嚴峻。
新造的人、如鷹展翅上騰。
marcolam205 發表於 2017-7-9 14:14 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2017-7-8 22:57
咁減到30都唔算減得多,睇下九巴51 74A呢兩條大蝕線,晨早已經減到60分鐘班 ...

唔算減得多?

1000-1500,1800 呢幾個時段由20減到30喎
我地落...落鵝頸橋打小...小人
FBI2 發表於 2017-7-9 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層

marcolam205 發表於 2017-7-9 14:14
唔算減得多?

1000-1500,1800 呢幾個時段由20減到30喎

973平日非繁開30真係嘈唔落,因為真係載空,但假日唔該加特車173R幫赤柱淺水灣清客過海。