hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 垃圾運輸署/城巴幫 930 又想倒客
開啟左側

垃圾運輸署/城巴幫 930 又想倒客

JU2541 發表於 2017-7-8 01:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先唔講點解城巴咁重視環宇班有錢客, 延長 930X 去銅記
相反 930 荃灣, 新區, 葵興芳一直都想去銅鑼灣
不論城巴同運輸署都唔肯同唔比

再講, 930/930A 搬站灣碼運輸署就唔比佢響修頓設站,因為怕得罪銅荃
違反交通生態,但幾年後搞屎棍九巴 934A 回程,運輸署二話不說就批左
最重要係 934A 比 930A/X 更似銅荃

依家就大細超唔肯將 930 搬去銅鑼灣
運輸署仲響區議會指點出, 如要延長,必須將灣仔方向改經上角街先作考慮
乜叫考慮?龍門任你搬, 最後可以係唔肯

又話上角街係葵涌村既中心,所以要經但明明依家咁行就係成條邨既中心
即葵涌邨總站附近及一帶大窩口道
搬完上角街除左略過個廢柴街工辦事處之外,全部行衰哂
將葵涌邨既站由三個變做得返兩個叫方便居民咩?

條上角街又紅的, 多部學童校巴, 仲有有 6 條巴士/小巴, 路線包括新界 89A, 89B, 89P, 佐荃紅小, 九巴 33A, 34
繁時 34 上客已經搞到 33A 冇位上
繁時就朝朝打哂交
不論日夜大部份時間人車爭路
個站已經放唔到咁多人同車....成班垃圾議員又比佢過

依家 43 減班減到同 930 一樣咁疏, 並且唔會同時出現
313 上落客一向較快同唔阻住巴士
930 依家埋站係冇人阻
但上角街永遠有車阻埋站,其他車又多過依家

呢個垃圾運輸署一意孤行死都要搬站
仲有....兩位負責葵涌邨既街工區議員並沒有諮詢當區居民
比我就一人一信炸爆相關部門/區議會阻止決定

呢個城巴除左識倒客真係冇野叻
依家多車剩就認真返少少做 930 系
但又會身癢走去倒客

利申:搬站對本人前往上車路程影響不大

城巴對 930 一向大細超
當年 930 多客要加班就唔加.....瘋狂甩班甩左成年.....走哂好多葵興芳熟客
但另一方面 .... 962 系同一時間就連續幾班窗邊都可以得半滿
夜晚皇后街要等九個字都上唔到車....永安中心永遠留後
西隧要硬入
係呢年車多先有加班車中途載
但重點係唔係時時有....

人一九,腦便殘
三巴合一 發表於 2017-7-8 01:26 | 顯示全部樓層
MT695 發表於 2017-7-8 01:42 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-7-8 01:26
其實運輸署一直都針對緊荃葵青,
但原因要詳細研究,

40轉特快係應該喎
以前再快都起碼要半粒鐘先可以由美孚到九龍灣
而家4個字內ok
客量都多左好多

補唔補償石峽尾荃灣巴士服務係另一回事

GW4866 發表於 2017-7-8 02:12 | 顯示全部樓層

三巴合一 發表於 2017-7-8 01:26
其實運輸署一直都針對緊荃葵青,
但原因要詳細研究,

1)290改路你講緊將軍澳裡面定秀明道?
3)到時東西線一通車都唔使開啦
5)家陣67M有縮到咩?
6)楊屋道咁近西鐵去搭西鐵都得啦,果頭有邊個會搭欖隧線?
10)幾時用過青衣資源開290?
11)人地有shuttle bus出葵芳,仲使乜開條線入去
非返放工時間都無乜需要整部車入去
12)35S,238S都無乜人搭,取消有咩問題?

其他不作評論
打開門,行出去,去遠啲!
三巴合一 發表於 2017-7-8 02:48 來自手機 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-7-8 02:55 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-7-8 06:53 | 顯示全部樓層

930X搬去銅鑼灣係擺在哪裡?

摩頓台總站已經冇位容納多一條路線
南韓金仔 發表於 2017-7-8 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2017-7-8 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-7-8 06:53
930X搬去銅鑼灣係擺在哪裡?

摩頓台總站已經冇位容納多一條路線

之前72A 592減過班,應該夠塞多條930X入去
kingprowm 發表於 2017-7-8 09:23 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-7-8 02:12
1)290改路你講緊將軍澳裡面定秀明道?
3)到時東西線一通車都唔使開啦
5)家陣67M有縮到咩?

290 有咁多車開線,的確係2013-2015年間青衣很多線減車出來開,唔通單靠 692 果四部車開到咩