hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 垃圾運輸署/城巴幫 930 又想倒客
開啟左側

垃圾運輸署/城巴幫 930 又想倒客

238X 發表於 2017-7-9 00:28 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-7-8 23:39
夠喇你

明明當日荃葵係大力支持 40 飛起九龍城改行龍翔道的,咁都可以話係針對荃葵,顛倒事實,真係笑大 ...

佢肯定想話荃葵人被政客騎劫之類
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| JU2541 發表於 2017-7-9 00:29 | 顯示全部樓層
吴棋源@FB 發表於 2017-7-8 16:52
其實上角街站位係方便過大窩口道,除咗居屋啲人行遠咗,但係個站對其他葵涌邨人係方便咗,整體利多於弊 ...

中唔中心, 行唔行得遠可以好主觀
但我就同你講現實數據

假設全部葵涌村過海一定 930
依家響上角街, 好似所謂特工要過天橋先上到 930 有 5 幢
但因為會搬左去行上角街要之後行多一條馬路/一組馬路既就有 6 幢
連埋葵馥苑就有 8 幢

我唔同大家拗近電梯塔會唔會轉坐 930
雖然好多機會唔會
佢地一有慣性搭開就唔的會轉....就好似依家 33A 咁
而依家 930 響茵葵樓站上客數目係唔多 (當真係有上角街人行去 930)

數據話你聽因為一個乜乜癢就搬站絕對影響依家絕大部份人
版友可否就以上實質資料解釋下....乜叫"其他葵涌人方便左"係點樣推論?
"利多於弊" 又點黎?

人一九,腦便殘
ML3941 發表於 2017-7-9 00:50 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2017-7-9 00:29
但我就同你講現實數據

明明上角街兩旁有十幢樓,大窩口道兩旁得六幢

竟然有人話行外圍係核心 內圍唔係核心
真係仲精彩過黎天王d金句
另外葵馥苑去秋葵樓上落車都唔係好遠O者
搬站最多咪得茵葵樓最大影響
依家要你行多幾步都唔得?

其實你繼續嘈都無乜用,個站搬到去隔兩條街
最後你咪又身體好誠實行去巴士站搭930

kl9327 發表於 2017-7-9 01:01 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2017-7-9 00:29
但我就同你講現實數據

電梯塔果邊五幢一定係上角街方便綠葵翠葵果四幢其實兩邊都差唔多咋喎
行上角街咪可以經商場上返平台
春夏秋葵更加唔關事
不嬲佢地係公園都落左車
最後咪得茵葵係遠左

busnrail_fans 發表於 2017-7-9 02:07 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-7-8 02:55
1)我講緊秀明道,運輸署無啦啦兜入去,惡意拖了290開辦時間接近2年。
5)運輸署叫過67M縮線,只係區議 ...

6)以班區佬處理N373問題嘅思維,應該係北區自己爭取開欖隧版278X/荃灣版279X至啱,做乜要郁人地隔離區嘅巴士線啫
不過之後又會有意見認為279X與荃葵M車嘅轉乘非常夠做,如果要去來往楊屋道嗰頭就搭返278X啦,好地地做乜要亂郁278/9X啫......
然後就不斷喺上述兩者或類似嘅對立上係咁無限Loop......
GW4866 發表於 2017-7-9 02:56 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2017-7-8 09:23
290 有咁多車開線,的確係2013-2015年間青衣很多線減車出來開,唔通單靠 692 果四部車開到咩
...

年年周街都會有cut車架啦,得你青衣先會減車咩
而你d cut車係需求下降平常cut車囉
都唔知點解你係都要將青衣減出黎既車直接扯上關係
290開線同期有無cut過青衣車先
又,其間42C間唔中都有加下車你扮睇唔到?
948加強咗服務又見唔到?

另外,秀明道問題邊有拖咗兩年咁耐?
打開門,行出去,去遠啲!
三巴合一 發表於 2017-7-9 06:18 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-7-9 07:18 來自手機 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-7-9 06:18
夠喇,荃葵要既係40飛走美孚,
飛走美孚先真正對荃葵有幫助。
唔好問我美孚搭乜,扮正義好人,

40飛美孚,深水埗、黃大仙和觀塘三區一定反枱

而家有油荃線招緊標,等埋油荃線再重組都未遲
天空之神 發表於 2017-7-9 09:15 | 顯示全部樓層
其實大家用腳投左票,點解 930 最密 6 分減到今時今日咁樣先,拆線 930AX 就係因為 930 定線太唔開胃趕客,拆線減班是常識了吧,無咁多客就唔好攬咁多車,左兜右兜慢地鐵一大截,仲要同地鐵本身客源重疊先係倒客之道

葵涌上車貴又貴過龜,尾站又未必快得過龜
咁既趕客之道,點做反而拆線專心做荃灣好過啦

至於銅鑼灣,其實好多區都無車直達銅鑼灣架啦,關咩事
區區都要車都無可能啦

.
YY487 發表於 2017-7-9 11:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽