hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 673要等67分鐘?為可只得277x持續90分鐘飛站但277E又無 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 673要等67分鐘?為可只得277x持續90分鐘飛站但277E又無事?(#15)

Ricky403 發表於 2017-7-8 21:12 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2017-7-8 18:06
277X服務一向出名差
當年同118同期被TD用行政指令改善服務
只不過行政指令被上水人推翻

阿劉議員數嘅係1930-2100到達大老山隧道分站嘅班次,我就唔明同16-17時多人搭關咩事
.
GM 發表於 2017-7-8 22:05 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-7-8 21:12
阿劉議員數嘅係1930-2100到達大老山隧道分站嘅班次,我就唔明同16-17時多人搭關咩事
...

16-17時車疏 載客率高
就係下繁飛站、開出班次較規定少
於是九巴私下CUT16-17時的班次去救火的後果
常備TCU 出行唔洗怕
GM 發表於 2017-7-8 23:08 | 顯示全部樓層
Ads29 發表於 2017-7-8 20:48
回樓上: 想知行政指令比上水人推翻喺咩一回事?

TD當年打算在區域性重組中取消70X,將所屬車輛併入277X(見2013-2014年度北區巴士路線發展計劃),
同時縮短至藍田站以加密班次
另外以373A全日補償上水的對外線

但在區域性重組實行後,
上水人強烈爭取復辦上水往九龍東的巴士服務
結果又從277X抽出部分資源先後開辦277P、277E
後者誕生後,277X下繁因回車問題班次崩潰,
出現班次相隔20、30分鐘的情況(可參見劉國勳FACEBOOK)
大批乘客不滿、
以行政指令解決277X問題(尤以下繁登車的方面)至此失敗

之後九巴以額外資源穩定277X下繁班次,
但下繁277X表訂班次亦比行政指令推行前差

常備TCU 出行唔洗怕
rusf101001 發表於 2017-7-8 23:17 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2017-7-8 23:08
TD當年打算在區域性重組中取消70X,將所屬車輛併入277X(見2013-2014年度北區巴士路線發展計劃),
同時縮 ...

事實證明277E係成功
冇可能打劫上水人既資源去填粉嶺條數
277X要加班,唔該用額外資源

936收皮935全日
 樓主| Ads29 發表於 2017-7-9 04:12 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-7-8 09:10
佢有冇同時觀察277E?
佢個重點係大老山上唔到,定紅萼樓上唔到。

問了劉議員, 我整理如下: 

277E在1930-2100該時段在大老山隧道紀錄的班次,仍然維持平均約每20分鐘一班,並無脫班及飛站,部份班次得幾人企。
反而277X不符指定的6~8分鐘,出現明顯脫班,所有1932~2102的班次均客滿飛站。
我最感奇怪為何277X 277E一同行經觀塘道,但為何只有277X受大家所講的塞車影響呢?

另外,當日抵達大老山隧道678的班次都在正常15/20分鐘間距之內,可見觀塘繞道一帶的恆常性塞車未能充分解釋673前後車相隔67分鐘的理由。

brianso198 發表於 2017-7-9 08:44 | 顯示全部樓層
Ads29 發表於 2017-7-9 04:12
問了劉議員, 我整理如下: 

277E在1930-2100該時段在大老山隧道紀錄的班次,仍然維持平均約每20分鐘 ...

咁,
678同673上東廊個位一唔一樣先?

678西灣河上東廊係可以打尖但673上東廊係一定要陪塞仲要唔可以打尖,
呢個已經係好大分別...

從你呢段文字可以解釋到唔關將軍澳事但可能關港島區路況問題...

樓主| Ads29 發表於 2017-7-9 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層

回樓上:其實673過銅鑼灣後糖水道先上橋會唔會冇咁塞呢?
ccicoltd 發表於 2017-7-9 14:50 | 顯示全部樓層
Ads29 發表於 2017-7-9 14:16

糖水道上橋去不到東隧。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
brianso198 發表於 2017-7-9 17:22 | 顯示全部樓層
Ads29 發表於 2017-7-9 14:16

要跟601/619上,
而跟呢兩條線上的確可以打尖入東隧...

不過673咁做係咪好事好難講...

樓主| Ads29 發表於 2017-7-9 17:55 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2017-7-9 17:22
要跟601/619上,
而跟呢兩條線上的確可以打尖入東隧...

如果673糖水道落橋後,再渣華道跟601/619上橋又有無得諗呢?