hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴投標路線的先天優勢
開啟左側

[其他] 九巴投標路線的先天優勢

kay 發表於 2017-7-10 11:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前大家討論過不少九巴優勢,
主要是BBI,但今次本人想提出觀點
就是九巴規模的優勢.

由290/A到88,粗略統計過有70部巴士需要調配

而根據三巴路線數量(2012-2016)
新巴:87-91
城巴:103-110
九巴:377-394

而根據三巴車隊數量(2012-2016)
新巴:710-722
城巴:933-958
九巴:3820-3920

假設這70部巴士,由現有路線分擔
新巴接近需要每條線要減一車,還未計一堆路線班次減無可減,亦不能重組的路線,以及運吉要求直接取消路線
城巴情況亦好不了多少

相反九巴有不少水位,加上2013年前,以加價代替減班/重組

就算新城合併,規模實力都不能與九巴相比

在這情況下,新創建可調配巴士能力理應較九巴低
九巴亦有本錢去以本傷人,開出比標書更優厚條款,反正舊區路線仍可不斷減班

其實這樣的招標是否公平?
世界很簡單 人類很複雜
leefung 發表於 2017-7-10 11:36 | 顯示全部樓層

好似新線會加Quota...
只係九巴順便Cut車調資源開...
名正言順將資源放係有用既地方上

新城輸既地方除了價錢,最大既可能係BBI
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-10 11:44 | 顯示全部樓層
290/290A應該新城是但一間都應該食得落
安達臣有心要做既話其實新城係唔係可以合營去投呢?

不過之後仲有幾條路線有得投
新城重點投一兩條既無理由投唔到
除非佢份標唔得
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| kay 發表於 2017-7-10 11:47 | 顯示全部樓層

leefung 發表於 2017-7-10 11:36
好似新線會加Quota...
只係九巴順便Cut車調資源開...
名正言順將資源放係有用既地方上

但近年大家都覺得係有份抽舊區資源去新區
再講,兩間公司基數不同,BBI都係九巴SURE WIN

咁幾個因素加埋,九巴有先天優勢推論更有條件成立

新創建連輸幾次既死因,似乎唔係自己水皮,而係對手太強
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| kay 發表於 2017-7-10 11:54 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-10 11:44
290/290A應該新城是但一間都應該食得落
安達臣有心要做既話其實新城係唔係可以合營去投呢?

290/A標書要求各30分
九巴咬大到各20分,已經講係要投放接近30部車

如果有得加QUOTA還好,但無既話,點嘔呢30部車都係問題
就算嘔一半,15部,都係九巴易嘔過新巴/城巴

新巴/城巴以往做重組太多,已經唔容易再抽走巴士

再講,安達臣枝標,九巴都係咬大,兩味變全日

如果九巴鋪鋪都咬大,招標形同虛設

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
leochill + 1 招標形同虛設

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
lwb701 發表於 2017-7-10 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
當年九巴加價就話人賺到盡,呢家多左資源出黎改善服務又話人地以本傷人,我覺得講唔過囉。不如話柴小自己當年玩油價玩出事,商業政策出事,又係到自己閹割自己先啦
limited 發表於 2017-7-10 12:14 | 顯示全部樓層

巴士車隊加Quota可以用錢買, 但落標時落咩班次都要考慮車長短缺問題, 新城尤其明顯
故現時環境與新城當年投到西九龍線時有好大分別

單頭路線理論上有得爭, 但論新線潛質, 除左油荃外今年RDP個幾條都麻麻地
尤其郵輪碼頭至又一城, 新城唔知會唔會有"796B症候群"
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-10 12:26 | 顯示全部樓層
當初290系都係行廿一架車
而同一時間港島線西延通車都有兩三個月
手頭上又未必真係無車無人出標

當然我認同九巴每區減兩架車都已經有一大堆車
Which is 新城比較難做到

但係當年港島線西延同南港島線投入
都算叫俾左空間新城投標

到今年度有幾條線投標的話
老九應該都玩唔到條條煲到咁大的話
其實新城又未必玩唔到

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GK3258 發表於 2017-7-10 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
老實講啱啱四條線如果都玩煲大其實好危險,唔知九巴仲夠唔夠膽咁玩。不過站乘客角度,公唔公平好似唔重要,反正開線價平班次密就已經係招標獨有優點。本身堆線都落九巴袋,依家仲有得減價,叫做好過原本添。
FBI2 發表於 2017-7-10 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層

都係怪新城策劃部hea投路線,老冠都進取過佢