hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴投標路線的先天優勢
開啟左側

[其他] 九巴投標路線的先天優勢

hadboy5 發表於 2017-7-10 17:51 | 顯示全部樓層

CliveTo@FB 發表於 2017-7-10 17:36
目前情況嚟睇,九巴投290系同埋安達臣都可以叫做成功,而結果論,九巴玩咁大真係值得嘅
從另一角度睇,九 ...

啓德果條若老九有興趣投的話純粹係怕插旗搶中段的分段客姐,元朗果條相信荃灣線會大家鬥搶,始終城巴投到可以接駁969,但當然轉乘優勢係咪一蚊先再算
三巴合一 發表於 2017-7-10 17:54 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-7-10 18:04 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-7-10 17:54
好多線都好有前景,好多線都可以儲客,唔見九巴死去做?

好多條線咁無前景咯,好多線根本儲唔到客,亦不見九巴唔做喎,只係又得佢死磨,好似閣下的愛線咁囉
27131118 發表於 2017-7-10 18:33 | 顯示全部樓層

河灣西 發表於 2017-7-10 13:35
係新巴城巴自己將間公司搞到不倫不類,唔多肯增加投資,如預報到站、壯大車隊、車隊維修、人力資源投資(看 ...

所以我唔明白點解有人要將老運講到好似明益某啲巴士公司咁
招標啲好處就係確保公平競爭,而且低價者得對普羅大眾有好處
起碼唔會好似由巴士公司直接申請開線咁
有機會俾巴士公司獅子開大口明搶錢咁囉
053h4 發表於 2017-7-10 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2017-7-10 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層

招標嘅路線大部分位於九巴地區專營權所在嘅九龍及新界區
只服務港島區(即新巴城巴地區專營權所在地)嘅招標線近年近乎零
而招標線往往對現有路線做成競爭

明明九巴無啦啦要投放大量(甚至過多)資源去確保九龍地區嘅市佔
竟然走去話對新城唔公平

依地區專營權嘅話
九巴根本唔洗無啦啦搵多70部車去守住本身屬於自己嘅地頭

053h4 發表於 2017-7-10 19:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HR1377 發表於 2017-7-10 20:41 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2017-7-10 17:50
休息亭站長亭呢家野
新城想加個亭都要等到2046先批
Size唔岩唔合地政口味又要發還重審

九巴在港島區整站亭供九巴車長拍卡,為聯營過海線九巴時段提供ETA
DM17 發表於 2017-7-10 20:49 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-7-10 20:41
九巴在港島區整站亭供九巴車長拍卡,為聯營過海線九巴時段提供ETA

聯營線除左307去603個站亭拍卡
其他站頭(已知港澳,香港站同跑馬地有)既站亭都冇九巴車長用過
都係繼續搵新城站長mark數 (307係先mark數後再拍卡)

史上空前最強大戰!
brianlhm 發表於 2017-7-10 20:58 | 顯示全部樓層

如果quota有得買當初就唔使賣車走啦
仲有九記自己有九龍咁多線, 做BBI已經玩晒
新城290收6蚊都唔夠玩啦

成日都話港島冇招標
港島有新區咩?
全部都係拆出嚟,邊使招