hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴投標路線的先天優勢
開啟左側

[其他] 九巴投標路線的先天優勢

053h4 發表於 2017-7-10 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2017-7-10 21:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-7-10 21:12
8H拎去招標會係一個突破。重可以開條1H, 用龍運堆閒置的豪華車做

假若8H拎去招標,而九巴又不幸地中的話,102同106應該可以特快,而且可以順手做低81,82等英皇道大流水
Ricky403 發表於 2017-7-10 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層
最近幾條招標線其實有伏味  兩三條都踩中唔少塞車位  到時睇下九巴出咩標
Ricky403 發表於 2017-7-10 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層

其實當214九巴出標個班次都係繁時15非繁20嗰陣,新城對呢條線態度應該……
JC8385 發表於 2017-7-10 21:33 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2017-7-10 12:14
巴士車隊加Quota可以用錢買, 但落標時落咩班次都要考慮車長短缺問題, 新城尤其明顯
故現時環境與新城當年投 ...

油荃其實都真係好睇唔好食海皮商貿區始終都係兩繁位
油塘黃大仙係咪真係夠做全日先

反而元朗站果兩條叫做對於城巴投得過
反正繁忙時間服務,本身大西北有車pool
荃灣西果條叫做做完可以跳去930/X還好

當然九巴會唔會又玩全日就另計啦
CliveTo@FB 發表於 2017-7-10 21:40 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2017-7-10 21:33
油荃其實都真係好睇唔好食海皮商貿區始終都係兩繁位
油塘黃大仙係咪真係夠做全日先

我諗九巴最怕新城投到油荃之後開一大堆支線行觀塘道,又或用極低價/極頻密班次搶客,咁40,甚至38/42C就麻煩,所以估計都會落重本投油荃
另一方面,九巴投到之後可以同38/40/42C重組,有機會仲可以搞掂條40P

053h4 發表於 2017-7-10 21:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2017-7-10 22:17 | 顯示全部樓層

其實近幾年招標線,唔計 213M 真係新區,做得起既 214 290 290A,
都係地區嘈左 N 年但九巴都死唔肯開既線,呢單野係由新巴開 798 冷手執熱煎堆揭開序幕。

但呢三條線好客事實都係跌眼鏡架喎,
214 當中招標前都唔睇好佢行荔枝角道 + 南昌街,
290 290A 個個睇死上山趕客,結果 290 連村巴都做低埋,邊個開線前會估到條線玩到早繁 10 分 2 班,下繁直情一齊開個位數班次?

依家 290 系唔計外來柯打都派 29 部車,
講真當初新城投到,都未必食得落,30 部車幾乎佔左佢車隊 4-5%。

但黎緊既招標線已經變返西九龍組標咁既運吉亂畫線,當年新巴幾乎重新畫過晒組線黎做先做得住。
依家計埋 88 安達全枝標圍埋計應該已經肯定係要蝕錢,290/290A 有賺但都好睇唔好食旺丁唔旺財,
之後o的牛潭尾荃灣西、郵輪碼頭又一城,真係邊個做邊個死,即管睇下九巴係咪繼續收其他線車俾佢載空。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| kay 發表於 2017-7-10 22:43 | 顯示全部樓層
點解會有呢個觀點
係因為早年有大型小巴公司以同樣手法投標
按金比突,寫好標書,再不停抽其他線小巴車輛
最後比佢投晒D線,其他細公司嘈,運吉先更改遊戲規則

今日九巴的行徑有相似

再講,如果投完返黎,真係有新QUOTA
其實照道理,入標班次應該可以更密
新創建頂多都係輸BBI/ETA

但睇返九巴車隊數字
本身由三千九跌到三千八
再上三千九,似乎運吉無比新QUOTA,只係巴士公司唔認為要用晒

不過最大個兩枝標完左,先黎改遊戲規則都無用
新界東北/洪水橋 招標與否未知

但新創建無把握機會出走,唔通真係靠A車吊鹽水咩

世界很簡單 人類很複雜
lwb701 發表於 2017-7-11 08:53 | 顯示全部樓層

九巴係油價最貴果幾年不停連續加價,
仲記唔記得2012年果陣提出申請加8.5%車費(最後好似批左4%)
呢家油價同當時比回落我諗都起碼一半,自己袋多左嘅同時,
都會識得諗點先可以提高客量又比到乘客要嘅野:
ETA , 充電 , WIFI 呢d其實好簡單嘅野
自從有左ETA之後好多頹線都儲到班肯睇時間而等嘅客

相反新巴城巴果陣個個比曬Like又話識玩燃油對沖,唔洗加價仲有回饋…
結果自己埋下計時炸彈,玩出禍。
或者你會講去到今時今日,將南/港島堆線都仲係咁平,始終得益者係乘客…
問題就係你原本果啲線個價嘅水平仲係幾年前個水平,
當你呢家一條新線係想定一個岩2017年嘅定價果陣,
相差之大,出到黎個觀感咪差囉。

同埋睇返九龍半島係多左班客,佢地寧願比貴一兩蚊,肯睇ETA預時間坐「劣水特快線」都唔肯坐慢慢碌嘅流水線。
真心最趕果班人,一早落左地下迫鐵,坐得巴士果班人嘅要求,係舒適得黎,時間上唔會太慢已經岩水心。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地