hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴74A調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴74A調整班次

OTIS401 發表於 2017-7-12 02:05 | 顯示全部樓層

deep3@italk 發表於 2017-7-11 17:52
而家有ETA, 有心要搭其實唔難預時間, 九巴未必蝕.
我反而覺得假日某d 時段可以加密少少班次, 有幾次星期 ...

呢條線如果冇ETA嘅話應該晨早摺左

HT408 發表於 2017-7-12 06:40 來自手機 | 顯示全部樓層
PZ8988 發表於 2017-7-12 01:55
改到噤不如取消佢把啦
中大沿線加48X、88X、89、269D等行源禾路的路線轉乘

74A行大涌橋路,加源禾路轉乘有咩用?
kitarolo 發表於 2017-7-12 06:40 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-7-11 15:19
只要增加89,89B與
72,72A BBI已經可以取消74A

除了74A, 74D應該取消埋

聽聞就係未傾好
麗豪酒店、富豪花園
來往埔公嘅轉乘咋(入咗
啟業而成條斬,整到九龍灣
上埔公要轉車兩次共三程,
步行到觀塘道就大量密車線)
乙明邨、曾大屋已有72A,將條
28K改成經翠榕橋、大涌橋路、
沙田鄉事會路再返回原線/循環點,
就要睇下小巴營辦商是否願意。

74A當年入得啟業本來
估計有新客源未致於再
減班,無奈中途站繼續地
兜路,轉型成特快(配合啟德
發展區)應該未能趕及已摺線。
以現水平真係上下繁都俾多佢。

重返觀碼我睇就算吧,縮到彩虹
就隨時減價,呢類線最好就係可
減里數不到上一級而維持原價。

攞批車換青沙全日線更好
再加埋你提議嘅轉乘,將72
加密至非繁的最疏時段都不超
過20分鐘一班,原則上不用加車
或最多只需加一車。

74D就兩睇啦
太和客要經科學園
來往觀塘,但全部班次
不經新蒲崗及鑽石山,
當留返條大老山至科學園
嘅轉乘線,但應補加觀碼>三渡坑
雙向分段(下車前再次拍卡回值)
HR1377 發表於 2017-7-12 07:51 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-7-12 06:40
聽聞就係未傾好
麗豪酒店、富豪花園
來往埔公嘅轉乘咋(改入

麗豪、富豪只要增設284/83K與72,72A BBI已經搞掂。

啟業搵15A/28B與新界線BHI

至於74X飛鑽石山、新蒲崗其實將d客推哂俾75X。

至74D, 九巴曾經搵73A繞經科學園,但最後不了了之
Choi 發表於 2017-7-12 07:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ME19andG316 發表於 2017-7-12 02:02
尤記得仲有benz時代, 74A有段時期竟然最密班次去到12- 13分鐘一班,  果時撞正中大放學, 又執89剩下既,  小 ...

遲早變另一條70。掉番轉如果今日70健在,可能全日五架車開60分鐘一班。
kitarolo 發表於 2017-7-12 08:57 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-7-12 07:51
麗豪、富豪只要增設284/83K與72,72A BBI已經搞掂。

啟業搵15A/28B與新界線BHI

非同站上落嘅轉乘
好大機會被反對(問題
係仲要唔係去得遠,大埔
去將軍澳之類都話願意行
數百米轉乘)83K首先唔知
新城市廣場循環點,是否需重
新付車資,有啲人會過對面馬路
而唔兜大圈,284在方向而言行緊
倒頭路,勸小巴28K改經仲實際。

一直都係有聲音係由埔公
四線抽車入科學園而唔係
從74X抽車、而75X老問題
係九龍城至橫頭磡客量麻麻
加密全線去做新蒲崗/鑽石山
變咗效益唔高(除非特別班由
紅萼樓起載算係勉強可行)亦
無可能加到去74X咁密,主因係
黃大仙區反對少咗條密車線去
大埔,274X亦應在紅萼樓上隧道
而唔係過啟業就上,去避開塞車。
HR1377 發表於 2017-7-12 09:04 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-7-12 08:57
非同站上落嘅轉乘
好大機會被反對(問題
係仲要唔係去得遠,大埔

既然28K反對,不如將72A改經翠榕橋去富豪、麗豪一帶,增設72和72A BBI互轉。
PZ8988 發表於 2017-7-12 09:43 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-7-12 06:40
74A行大涌橋路,加源禾路轉乘有咩用?

用72去轉源禾路堆線

72A改行大涌橋路
limited 發表於 2017-7-12 10:04 | 顯示全部樓層
PZ8988 發表於 2017-7-12 09:43
用72去轉源禾路堆線

72A改行大涌橋路

這是最簡單的處理方法
只是九巴願唔願意俾72雙向分段
kitarolo 發表於 2017-7-12 10:16 | 顯示全部樓層

limited 發表於 2017-7-12 10:04
這是最簡單的處理方法
只是九巴願唔願意俾72雙向分段

我庸人自擾,咁係最簡單……

72由美桃樓開始返太和
收$7.8,而太和上車到帝都
酒店或之前再拍卡就回值$1.8
(参考73A由三渡坑往愉翠園都係
收$7.8)如果可以換取成條74A取消,
「我諗」九巴好樂意收少$1.8。