hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 53 減班及修改雙向分段付款方法
開啟左側

[服務調整] 九巴 53 減班及修改雙向分段付款方法

KG1428 發表於 2017-7-13 23:41 | 顯示全部樓層

DEL
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
kks 發表於 2017-7-14 00:41 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-7-13 20:49
我戥星期六起,D正直司機慘……
荃灣西上車,十個有8個都係現金分段客,($2客撇開)
如果「執正」俾現金$4.9 ...

其實屯轉轉乘出九龍同入屯門既 logic 係唔同的
出荃灣九龍既系統 logic 就真係補差價
所以亦唔可能出現可以 $4.9 三聖出荃灣既問題

但入屯門方向,佢個system logic 係第二程免費(或如果係上 53/59M/60M/66M/68A 就補付0.7),而唔係用「補差價logic」
因為我試過在青龍頭上52X ($7.8 分段區間) ,之後轉 59X 係收 $0.0,即係我最後用左 $7.8 (低過 $8.4) 就由青龍頭返左屯碼

但果陣 59X 同其他非 M 線都仲未有 $8.4 分段
唔知設立左 $8.4 分段 logic 會唔會唔同左,搵個星期實測完再更新大家
miklcct 發表於 2017-7-14 00:48 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2017-7-14 00:41
所以亦唔可能出現可 ...

我由青龍頭返屯門都係搭52X轉58M,全程6.4
進智公交
lsc04d11 發表於 2017-7-14 05:58 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-7-14 00:48
我由青龍頭返屯門都係搭52X轉58M,全程6.4

宜家大把深井客都係上車去轉車站,免費轉其他線,就係唔知53會唔會係跟荃灣價……定係學52X咁?咁咪$4.9由青龍頭返洪水橋(63X計,最遠),到時真係同K51轉輕鐵有得揮。(仲要係大欖止步BO),釣魚客咪……單向平咁多都正啦。

我成日都話,深井去元朗,一係紅VAN,一係上左架52X先,如果53跟住黎,都起碼上車拍左卡,下一站落即刻截佢,平過直接搭。
如果上左52X先,53有排未黎,仲可以去轉車站上68A,63X(藍地後)/67M(何福堂後),當然廈村就……死等啦。
HR1377 發表於 2017-7-14 08:10 | 顯示全部樓層
AV230-HC2110 發表於 2017-7-13 20:39
昨日去搭已經趕咗幾個客走,正常應該1815有班車喺西站開,點知有架E400喺度又唔係開,等到後車都返,跟著係 ...

根本53唔夠時間跑,一塞車有機會脫班
alsonchc 發表於 2017-7-14 08:48 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-7-13 14:51
唔整核突佢點樣趕客?

少部車係煙幕, 趕客先係主因
理性討論+互相尊重
exspeed 發表於 2017-7-14 09:26 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2017-7-13 22:00
可唔可以唔用代價形容。拉均少三班啫,又唔係一個鐘少三班。俾足時間人食飯好啲。將心比心
...

當然人人都想抖足一粒鐘,但凡事有兩面,
遇著間縮骨既老九,司機就得咁多,唯有搵
蝕錢線開刀,減完又減
kei_hk 發表於 2017-7-14 10:17 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-7-13 20:49
我戥星期六起,D正直司機慘……
荃灣西上車,十個有8個都係現金分段客,($2客撇開)
如果「執正」俾現金$4.9 ...

最大問題只係出現於剛剛轉分段制度(八達通雙向分段)﹐初期(特別係頭幾日)的確一班熟客要時間適應﹐只要巴士公司向司機表明﹐叫司機提醒乘客下次用八達通﹐無需即時補回現金差額便可。

當然﹐這個乘客適應期要設限期﹐例如1個月。照計乜野熟客都應該得悉要八達通去使用雙向分段﹐唔會再用現金支付。

最重要的係﹐九巴需要在巴士的落車門﹐長期展示「下車拍卡」安排的通告﹐令到所有乘客都容易得悉雙向分段的安排。
如果可以﹐在報站內加入這個資訊便更好﹐對於生客係好重要的。
這一方面﹐對面海的公司似乎做得唔夠。

S3BL343@66 發表於 2017-7-14 11:44 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2017-7-14 00:41
所以亦唔可能出現可 ...

假如我係市中心坐 58M 番良景,係虹橋轉 960 番建生
又係咪只比 58M 果程車?
魔雪巴士頻道 發表於 2017-7-14 12:46 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-7-14 10:17
最大問題只係出現於剛剛轉分段制度(八達通雙向分段)﹐初期(特別係頭幾日)的確一班熟客要時間適應﹐只要 ...

搭過赤柱堆線就知,新城係有報站提人落車拍卡
不過就長篇大論,不知所云,冇乜人留意
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel