hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 46X改行和宜合道石梨段的可行性
開啟左側

[問題] 46X改行和宜合道石梨段的可行性

GW4866 發表於 2017-7-18 13:10 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2017-7-18 01:04
再唔係加返個城隧線←→32, 36B嘅轉乘優惠囉
32, 36B往荃灣方向,補第二程差價轉城隧線往新東方向,技術 ...

我地係要一條城隧線而唔係一條駁腳線,明未好無?

你條駁腳線依然係無乜用,我落荃灣搭返31/235唔好?
來往梨木樹有32/36B/40P
梨木樹落荃灣又有幾條線選擇
打開門,行出去,去遠啲!
busnrail_fans 發表於 2017-7-18 15:50 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-7-18 13:10
我地係要一條城隧線而唔係一條駁腳線,明未好無?

你條駁腳線依然係無乜用,我落荃灣搭返31/235唔好?

我喺最初嘅reply開始,都係base on而家城隧/欖隧/屯公線轉駁腳車入東北葵/梨木樹,都係冇相鄰轉車站/過對面馬路轉乘嘅角度分析件事
ricky 發表於 2017-7-19 10:27 | 顯示全部樓層
不如開多一條城隧線,都係由美孚開出,經青山公路鍾山台、麗瑤、業成街、和宜合道、(安蔭)、梨木樹入沙田。
46X本身已經要行整條荔景山道,若果仲要兜入和宜合道,真係趕客,葵興葵芳班乘只會轉投本身客量甚高的47X。
前荃葵青區居民
Andrew999 發表於 2017-7-19 16:15 | 顯示全部樓層

如果唔拉46X/46P, 拉43X得唔得呢?來回加停沙田新城市
馬鞍山總站不變,另一邊總站擺華景山莊or 華員邨

往馬鞍山方向,跟36B/32行
往華景山莊or 華員邨方向,城隧後跟40P行
ate214 發表於 2017-7-19 16:58 | 顯示全部樓層
Andrew999 發表於 2017-7-19 16:15
如果唔拉46X/46P, 拉43X得唔得呢?來回加停沙田新城市

好地地扯石圍角出城隧網絡為乜
而且43X仲負責緊32B取消後既反向客源
入沙市就更加係趕客,除左寧泰路唔會再有馬鞍山客
CliveTo@FB 發表於 2017-7-19 17:55 | 顯示全部樓層
Andrew999 發表於 2017-7-19 16:15

華景山莊or華員邨有位擺總站咩?
你咁拉走條43X唔落荃灣,仲要加停沙市,馬鞍山唔ban至奇,石圍角都肯定唔會同意