hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 30x 同234x 在荃灣區的服務範圍
開啟左側

30x 同234x 在荃灣區的服務範圍

peterkwan 發表於 2017-7-16 18:37 | 顯示全部樓層

pc5322 發表於 2017-7-16 15:48
其實肯加嘅話淨係39M同34M都已經夠
始終兩條線都唔算疏車

當年除左 30X <> 234X 外, 其實仲有 30X <> 34M, 不過最終都係比尐區議員反對而作罷.
Ravenclaw 發表於 2017-7-16 23:57 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2017-7-16 13:41
30X 依家減班後同 234X 差唔多客量 (有時仲好客過 234X, 試過 234X 行前返荃灣, 234X 去到祈德尊都坐唔滿 ...

1. 234x冇經加士居道,要穩定班次容易得多,好做過30x...
2. 將來去荃灣經尖碼,預計多左往荃灣既行街客(唔care快慢既)同海港城Office友(想放工攪攪豬既),客量有上升既空間(有少少潛力),相反30x系衰落中既路線...
3. 名氣問題:30x出名臭,荃景圍基本上只當39M系巴士黎,反而234x西約d人仲buy d...
4. 30x做左d累事位,果個叫大河道,又要做祈得尊又要做呢個位即系趕客,總站上幾耐先走人? 但你甩唔到,你好難找條線補位...

30x名又臭,班次又難穩定,仲要個獨市位系一個d人唔鐘意佢既位黎...

30x+234x現時既服務範圍唔見得可以養到2條靚既線,所以,我會選擇做好一條,主力一條,副既一條...

30x真系要救要大改,因為要重新build-up個reputation,好煩...
GW4866 發表於 2017-7-16 23:57 | 顯示全部樓層
一次過回哂

首先唔太建議區內轉,一黎兩條線疏車
二黎兩線去程站位唔太夾,最近都要八咪半(中染新城)<>大涌道福來邨
所以建議快線落一落美孚比人轉,大量深水埗車選擇
當順便做埋新界各區轉乘快線出旺角,話唔定63X可以甩走返

而30X 234X之中宜家比較支持後者改快
因為前者已經比人拎咗去做212替代,亦預視都唔再可能拎去改行尖沙咀

234X去程經唔經市中心問題,一但改經西約果邊就會嘈車程長咗
就算九龍段快咗都係咁話,最多打和返
要睇你點衡量
打開門,行出去,去遠啲!
Ricky403 發表於 2017-7-17 00:04 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2017-7-16 13:41
30X 依家減班後同 234X 差唔多客量 (有時仲好客過 234X, 試過 234X 行前返荃灣, 234X 去到祈德尊都坐唔滿 ...

你咁講,只係乘載率相若姐

實際個量要乘番班次
而家234X每個鐘比30X開多一班,點都係234X多客啲

況且我見到呢兩條線嘅情況就同你見到嘅相反
直情搭過22:00尖麼班234X,荃市四站 (祈德尊-永康樓) 落成37個
以往晚間荃市都冇幾可咁多客

.
peterkwan 發表於 2017-7-17 00:16 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-7-16 23:57
1. 234x冇經加士居道,要穩定班次容易得多,好做過30x...
2. 將來去荃灣經尖碼,預計多左往荃灣既行街客( ...

尖沙咀唔好唔記得仲有西鐵, 15 分鐘左右已經返到荃灣西. 就算依家 234X 頭兩、三班車, 15 分鐘都只係去到旺角/太子, 頂晒籠去到楓樹街.
Ricky403 發表於 2017-7-17 00:23 | 顯示全部樓層

30X攪成咁真係多得早幾年班字軌長期「慢駛抗議唔夠時間跑」
而家淪落到上繁啲人衝哂去230X或者39M,大河道可以ASU窗口位都唔滿

不過2呢點有保留,港威有柯士甸站$2機,行去柯士甸站唔駛10分鐘,柯士甸站上車11-12分鐘就到荃灣西,又平又快,234X上車,坐底40分鐘先入到荃灣市,都係要行番出碼頭嗰陣,我就覺得呢度唔係做到好多客

30X而家攬埋QE上身,真係除非捷輝肯做小巴替代,或者6F兜入黃埔,唔係都好難撇甩加士居道

4個問題......其實荃灣區有好多頹線嘔到車,加埋楊屋道又話要類似238X行德士古道走人嘅九龍線,仲有個眾安街都多人行但冇出入九龍巴士 (得條到美孚嘅40),左砌右砌都可能開到條

至於邊面主,邊面副嘅問題,其實最好就荃景圍+柴灣角+麗城一條過做主,荃灣市做副......巴士喺荃景圍+柴灣角+麗城有着數好多
.
S3BL100 發表於 2017-7-17 00:31 | 顯示全部樓層

其實我覺得大家俾 30X 經加士居道兼且補 212 做 QE 的思維綁死左

要做呢個功能唔一定要搵 30X,同埋去荃灣方向都唔一定要行加士居道

最簡單,黃埔總站出來之後,直上紅磡站(唔得既話就跟 8A 上紅磡站),
然後經暢運道落,右轉漆咸道,左轉加士居道,已經避左紅隧口塞車位同死亡交叉

又或者(不過我唔太 prefer),黃埔總站後跟 8P 直上紅磡繞道,
然後右轉漆咸道南北行,再去加士居道,順手屎忽數做埋尖東往長沙灣道流水
(當然上面個方案都可以做埋紅磡站往長沙灣道

回程就改唔到路,但已經就快返到總站,問題唔大

我研究緊用 234X 做呢個功能,非繁廿分班,然後拆條 234E
深井/浪翠園經麗城、祈德尊行三幹直出尖沙咀,回程跟 280X 出連翔道

同時可以放生條 30X 落尖沙咀,可以再考慮拆兩條,一條太子調頭,一條來回西九廊,回程入尖碼

以現時車數就未必好夠,加埋荃威總站位置問題,
好大機會要搵兩至三條區內線祭旗或者變兩味,
呢部分我暫時未諗掂(但 234A 變兩味應該走唔甩),暫時只係有大方向

不過呢兩個重組,尤其是拆 234X,或者係九巴有誘因加車做的重組,
畢竟唔係巿區內陸線,巿區內陸線就話姐…

當然,如果佢地有車加,好可能會想擺落 934/934A/936 先

至於大河道問題,我而家傾向唔好再搵任何一條線九龍方向兜大河道。
反而如果 30X 拆得成,搵其中一條學類似 934A 行法,
去程大窩口上德士古道,回程頭站荃富街,用青山公路眾安街站頂左大河道佢,
或者會有驚喜,特別係荃富街果頭…

fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2017-7-17 00:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-7-17 00:23
30X攪成咁真係多得早幾年班字軌長期「慢駛抗議唔夠時間跑」
而家淪落到上繁啲人衝哂去230X或者39M,大 ...

最多234x來回繞經愉景新城總站做埋荃景花園,來回直行大涌道,但上d荃威同荃灣中心果堆一定另一條線做...
Ravenclaw 發表於 2017-7-17 01:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-17 00:31
其實我覺得大家俾 30X 經加士居道兼且補 212 做 QE 的思維綁死左

要做呢個功能唔一定要搵 30X,同埋去荃 ...

我又唔系咁淋喎...

我要救30x既話,首先我會改number,例如:239x,洗一洗腦先...

239x會玩半直通,主要新站位,眾安街站>華員村(optional)>薩凡立學院>北河街(長沙灣道),翻轉頭跟81入就可以啦...

黃埔繼續有車往來SSP,算數...

長美?荃威請碌30,黃埔請落地底...

沙咀道,全新服務喎,要另淋...
肥_仔 發表於 2017-7-17 01:46 | 顯示全部樓層

大河道南行一塞真係可以塞到冇眼睇㗎
要啲出市區車經過荃新天地附近即係想啲班甩得更犀利?
仲有荃灣嚟講就算去到楊屋道都仲係地龍嘅地頭