hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 30x 同234x 在荃灣區的服務範圍
開啟左側

30x 同234x 在荃灣區的服務範圍

Ricky403 發表於 2017-7-17 10:18 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-7-17 00:52
最多234x來回繞經愉景新城總站做埋荃景花園,來回直行大涌道,但上d荃威同荃灣中心果堆一定另一條線做... ...

愉城有$2機
入愉城巴總,搶到客機會唔大,尤其去程
同時去程慢咗少少,麗城應該會要求加密班次做補償

我會考慮荃景圍>柴灣角>麗城>海興路式走線,荃市用另一條線做
一黎其實所謂祈德尊客倉,一至五喺個站等車班客多數係柴灣角行天橋走落黎,出九龍改停荃景圍天橋+柴灣角街對大部分柴灣角,尤其而家新嘅三幢寫字樓都比較方便
星期六日就比較多行街客 (多數行荃灣廣場/荃新/吉之島),呢堆客除咗祈德尊個站外,去西站總站/如心/大河道相信都會肯搭
荃市條線走線其實彈性好大,不過平日非繁一定大部分開20,星期六日就可能加下柯打執下表嘗試做多啲15
.
S3BL100 發表於 2017-7-17 22:35 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-7-17 01:11
我又唔系咁淋喎...

我要救30x既話,首先我會改number,例如:239x,洗一洗腦先...

其實我覺得咁行唔會比起一條由美孚掃到落油尖旺快幾多,
不過荃威去長沙灣坐 30 慢成倍,似乎就唔係幾合理⋯

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-7-17 22:40 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-7-17 10:18
愉城有$2機
入愉城巴總,搶到客機會唔大,尤其去程
同時去程慢咗少少,麗城應該會要求加密班次做補償

你個方向我都有諗過,有考慮過整條 32X 象山或梨木樹
經石圍角、大河道天橋、楊屋道、荃灣路走,不過最後計唔掂數

同埋如果荃威兜麗城再海興路走,你諗唔諗住拆多條西廊特快?

不過最後都係車從何來的問題。
我上面 30X 234X 各自分拆的方案,我再計過下數,
39A 簡化西站方向走線、30 兩邊縮、234A 變兩味、34M 變兩味後,可能都需要再額外加多 1-2 部車先掂⋯

不過食埋深井尖咀、荃威尖咀,可能係佢地肯做的最大誘因

peterkwan 發表於 2017-7-18 00:26 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-7-17 01:11
我又唔系咁淋喎...

我要救30x既話,首先我會改number,例如:239x,洗一洗腦先...

荃威 碌30 去長美? 搭依家條 30 去長美咁晒時間, 我做咩唔搭地鐵, 甚至係 58M > 36A or 61M > 36A/37? 58M 轉 36A 仲平過快過依家條 30, 61M > 36A/37 都只係比 30 貴 3 毫子, 除非你話將 30 唔經荔景山既啫. 另美孚回程我又可以用 $5.6搭 40 > 39M.
Ravenclaw 發表於 2017-7-18 00:31 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-17 22:35
其實我覺得咁行唔會比起一條由美孚掃到落油尖旺快幾多,
不過荃威去長沙灣坐 30 慢成倍,似乎就唔係幾合 ...

荃灣路同大涌道好容易塞車,下繁尤其是...

唔好用35x做參考,35x同35A只系差果一段仔公路,當然差別細...

荃景圍落山直行青山公路,數下少幾多枝燈,當然葵涌道交界系飛橋...

G大神話眾安街去薩凡納10分,巴士當加2分,12分到SSP,30x荃灣站計,食下果頭堆垃圾燈,唔知7分上唔上到公路呢...

眾安街下一站就華員村(optional)架啦...

239x設計只系專心搞翻好荃景圍對外同黃埔流水,仲可以cut一部車...

唔想碌30?加個40 BBI囉...

早上開239P,往觀碼既,跟現時30x行法去MEIFOO,再跟40去東九,收$8.9做翻長沙灣客算啦
HN745 發表於 2017-7-18 00:56 | 顯示全部樓層
唔知幾時先有線會用到沙咀道天橋呢

peterkwan 發表於 2017-7-18 10:02 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2017-7-18 00:56
唔知幾時先有線會用到沙咀道天橋呢

R934 咪用過囉.
peterkwan 發表於 2017-7-18 10:36 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-7-18 00:31

唔好用35x做參考,35x同35A只系差果一段仔公路,當然差別細.. ...

忽發奇想,既然九巴可以轉乘港島綠小,可以考慮埋將依家條 30 廢物利用,改行葵涌道跟 40 (即不經荔景山及興芳路,荃灣區路線不變) 去美孚,再跟依家 33A/37 出旺角, 荔景山一帶可以用新 30 轉乘 91/93/90M (當然唔止一蚊咁少), 那就可以考慮放走 30X 改特快或同 234X 重組。

S3BL100 發表於 2017-7-18 11:43 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2017-7-18 10:36
忽發奇想,既然九巴可以轉乘港島綠小,可以考慮埋將依家條 30 廢物利用,改行葵涌道跟 40 (即不經荔景山 ...

記得有版友提過,30 重組的最大阻力,除左瑪嘉烈外,就係荔景山來往沙咀道戴蹸趾診所

呢個位已經大大局限左想像空間…

反而我諗緊 30 咁樣縮短
做愉景新城往返荔枝角循環,呢種行法可以 3 部車做到 30 分一班,減到兩部車出來,好過無

荃威來往葵芳,去程可以 39M 轉葵芳 M 線,回程 40 轉 30X/39A/39M

如果再加埋 39A 西站方向荃灣站後直接右轉大河道,做無限循環的話,
又可以減多部,連 30X 本身 11 部車,已經可以全日拆兩條基本班次 20 分一班,
一條美孚掃落大角咀,一條西廊直落旺角去尖東麼地道,甚至其中一條兩繁或者可以谷到 15 分班

當然黃埔問題就要另外重組解決…

S3BL100 發表於 2017-7-18 11:50 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-7-18 00:31

唔好用35x做參考,35x同35A只系差果一段仔公路,當然差別細.. ...

咪住先…

既然 35X 同 35A 差別少,咁你條 239X 爬完青公後,蝴蝶谷落返去長沙灣,
都唔會比起大埔道落慢得幾多

但係爬青公落長沙灣,實際比起行葵涌道不停站,甚至大窩口轉入德士古道(回程荃富街)
都唔會有咩分別,分分鐘後者仲快

即係如果搞到咁,做唔做長沙灣,行車時間都已經唔係好大分別

差果幾分鐘,點解唔做埋?

反而真係差別比較大的係來回跑西廊…