hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 香港曼谷CP值最高的商務艙?
開啟左側

香港曼谷CP值最高的商務艙?

老豆 發表於 2017-7-15 23:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

斯里蘭卡航空,已經停飛香港曼谷段,我係佢臨停飛之前有幸坐返轉我係臨出發前一個星期先出機票,但令我驚訝既係票價仍然係咁低!
佢既航班時間我其實好鐘意,不過我發覺佢CMB-BKK-HKG航班與航班之間相距時間太短
只要第一段有小DELAY,就會造成骨牌效應,打後全部都會DELAY。

先唔好講斯里蘭卡航空服務點,只要提佢係屬於ONE WORLD,係貴賓室呢方面已經贏曬。
雖然無論香港定曼谷,地勤都唔會提你可以用ONE WORLD成員既貴賓室;
香港會點你去PLAZA PREMIUM LOUNGE,曼谷會點你去MIRACLE LOUNGE

上機有帶位,有WELCOME DRINK

座位有枕頭有被

起飛前TAKE ORDER
坐我隔離窗口位有個内地女人,完全不能以英文溝通
佢個仔坐ECON,所以起飛前就係商務艙想幫手點個餐先走
個仔同個空姐講 "Can i take the order for her now?"
而個空姐態度係極惡劣咁say NO
係多次say NO,要later
我明白個仔D英文都唔好得去邊,亦冇講清楚點解想而家take order
但係呢位空姐都唔應該用呢種態度去回應乘客

係航程中,都可見所有FA對呢個完全無法溝通既女人既態度同其他人係唔同
至少可以見到FA對住我同對呢個女人既態度已經完全唔同
佢地係完全無視呢個女人,見到call light就行埋去直接熄左佢然後掉頭走

起飛後先送上飲品

晚餐主食部分選擇左咖喱,辣,但係好好食!
CABIN MANAGER 行過見到我食咖喱但係冇比到水我
就搭曬膊頭好關心我咁問我要唔要杯水

抵達曼谷時,落機需要手持BOARDING PASS (上機後絕不能扔掉)
落機會有職員檢查,見到BUSINESS CLASS PAX就會提供一張快速通關證
因為當晚呢個時段排普通通關都冇人,所以都費時行多幾步去快速通關果度

至於回程,曼谷機場地勤職員相當HEA底,其中一件行李甚至可以唔記得貼PRIORITY TAG
真係唔嘈佢都唔得
一樣會有快速通關證

一樣可以用國泰貴賓室

熱食選擇唔少,飲品選擇都唔少
輕食就幾乎冇
座位尚算足夠
點講都一定好過MIRACLE LOUNGE

回程座位多左一個枕頭,一樣有WELCOME DRINK
雖然得果汁,但係如果要香檳一樣可以提出要求

今次起飛後先TAKE ORDER
食物味道比去程差

餐後酒

**總結**
斯里蘭卡航空FA服務態度其實比我想象中差,笑容大部分時間欠奉
大部分人語氣唔算客氣,唔會以你個姓稱呼你,
但亦唔會加多句"SIR"係前面,會直接問你"What do you want......"

電視熒幕起飛降落唔洗收好,座椅旁邊可以升降既扶手位都唔洗收好
安全帶冇人check你,座椅冇人理你係咪up-right position,玻璃杯未收好就LAND
over-head locker 唔會檢查關好未,總之就求求其其是是但但。

香檳永遠都會幫你斟滿,斟完見到個樽仲剩少少就掉頭返黎再斟埋佢
幫你refill 係唔會問你要唔要,自己走埋黎就斟
服務? 我唔知點形容好

雖然...... 我覺得UL服務真係好一般
但係... 呢個票價,有AM儲,有CX LOUNGE用,有1-2-1列既商務艙配置
娛樂系統OK,航班時間靚,如果on time,你落機仲可以選擇機鐵
主食質素都唔錯(雖然個appetizer真係完全差到言語無法表達),而甜品永遠都係水果之外
酒水選擇幾豐富,起碼支香檳係piper heidsieck...(香港航空...唉......)
所以CP值真係好高!
坦白講,要取消HKG-BKK呢段,真係十分可惜......

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
cruisesnet 發表於 2017-7-16 12:24 | 顯示全部樓層
CP值應該仍然係EK略勝一籌
 樓主| 老豆 發表於 2017-7-16 14:47 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2017-7-16 12:24
CP值應該仍然係EK略勝一籌

但係EK同UL個價位都差成$2000 HKD加上EK去程時間仲要幾夜下
以EK同TG個價位差唔多黎計,我覺得TG航班多仲划算
A380鐘唔鐘意就見仁見智,不過我覺得人多既商務艙冇着數
行李又等得耐,上機落機又耐

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
AL_29 發表於 2017-7-18 08:05 來自手機 | 顯示全部樓層

請問幾多錢?
 樓主| 老豆 發表於 2017-7-18 10:50 | 顯示全部樓層

$2400 HKD 連稅
AL_29 發表於 2017-7-21 20:22 | 顯示全部樓層

感覺上還可以
相比起TG近$4000,個人覺得TG唔太值呢個價

OTIS401 發表於 2017-7-21 20:48 | 顯示全部樓層

小弟十多年前因為航空公司超賣問題而坐過UL的商務位
印象中記得當時的晚餐只有冷盤供應...
 樓主| 老豆 發表於 2017-7-21 22:09 | 顯示全部樓層
AL_29 發表於 2017-7-21 20:22
感覺上還可以
相比起TG近$4000,個人覺得TG唔太值呢個價

TG呢層就...
你當用錢買時間囉
泰姐服務真係不敢恭維
AL_29 發表於 2017-7-26 20:17 | 顯示全部樓層
老豆 發表於 2017-7-21 22:09
TG呢層就...
你當用錢買時間囉
泰姐服務真係不敢恭維

服務略為比斯里蘭卡好d既

但硬件同catering就真係.....