hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求93A延長至郵輪碼頭
開啟左側

[路線計劃/RPP] 西貢區議員要求93A延長至郵輪碼頭

Kiha401 發表於 2017-7-16 21:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

「建議將第 93A 號線延伸至啟德郵輪碼頭,
並進行廣泛的地區諮詢以完善有關路線」

背景: 將軍澳北區山上屋苑包括康盛花園,景明苑及翠林邨一直以來承受交通運輸不足的情況影響,
即使港鐵將軍澳線開通以來,上述屋苑未能受惠於港鐵的便利,情況未有改善。
第 93A 號線是山上居民的主要的交通工具之一,但由路線缺乏規劃,客源極為狹窄,
班次過份疏落,令乘客被迫轉乘其他交通工具,進一步減少乘客量。

有見及此,吾等建議將第 93A 號線延伸至啟德郵輪碼頭,
原用由寶林總站至觀塘碼頭,再途徑觀塘海濱公園、海濱道、承昌道至啟德郵輪碼頭巴士總站。
首先若將路線延伸至海濱道,可方便往來近觀塘碼頭工商區的上班的巿民。
此外,啓德郵輪碼頭公園佔地二萬三千平方米,設有多項靜態設施,
包括中央草坪、觀景平台、水景花園及噴泉廣場等,可供巿民消閒玩樂。

再者,展望將來,位於承昌道的香港兒童醫院將於 2018 年落成啟用,
屆時第 93A 號即可接載市民往來該兒童醫院,客量將可進一步提升。
延伸路線不單可開拓新的客源,增加乘客量,長遠亦可令班次重回正常水平。
此外,於研究路線時希望進行廣泛的地區諮詢以完善有關路線。
動議措辭:「建議將第 93A 號線延伸至啟德郵輪碼頭,並進行廣泛的地區諮詢以完善有關路線」
動議人: 林少忠
和議人: 呂文光 范國威 黎銘澤 鍾錦麟 梁里

=====================================

唔知5R太貴定係客源本身就少,搞咗兩年都係半個鐘一班車。
93A入去到底可以開多個客源,定走入去一齊蝕呢?

EX-TL 發表於 2017-7-16 22:13 | 顯示全部樓層
羅列入面有幾大, 有乜野設施, 呢啲根本唔係賣點, 咪當運輸署同政府傻啦!

碼頭至海濱一段係有咁多人支持到交通, 15A就唔駛改行觀塘道, 將北93K唔係已經落實行九龍灣商貿區嗎? 海濱道有93K仲建議93A拉入去重疊係咩玩法, 都未計咁樣拉長條線肯肯定要加價.

兒童醫院可以係賣點, 但應該拉一條本身已經做緊醫院嘅線去做, 無謂搞多一條醫院線出來.

作咁多嘢就係想93A加番班次去合理水平, 但我睇唔出若果落實, 班次可以有幾咁合理.

一係就93K寶達直落碼頭, 再跟T277去九龍灣, 93A行觀塘道, 93A先有運行, 否則用車同車費增加, 但班次唔見得會增加.

這樣改法會令到apm冇車去馬頭圍, 乘客可能介意得番11X去偉恆昌, 應該要沙中線通車後至可以咁改法.
JX9097 發表於 2017-7-16 22:42 | 顯示全部樓層
93A拉去渡輪碼頭得一個結果
全日劃一45分鐘,收費$7.5

因為九巴肯肯定唔會加車兼唔加價地去做

區議員黌成,九巴即刻拉線又點話
ccicoltd 發表於 2017-7-16 23:53 | 顯示全部樓層

先從觀塘碼頭搭一條橋過去再說
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
S3BL100 發表於 2017-7-16 23:58 | 顯示全部樓層
阿林生真係好得意,次次都以山上交通不足為由要求呢樣果樣

無錯山上交通係不足,但問題係佢個 approach,同無的放矢無分別

一時爭取呢條線,一時爭取果條線,完全無 focus,
完全話唔到俾人聽,自己個區最需要D咩,然後鍥而不捨作出針對性行動

最好笑係上次發神經爭取 93K 入大角咀。
如果真係成事,將軍澳山上應該無可能有全日尖咀線

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
oldenglish + 10 英雄所見略同
10598C + 1 + 10 都唔知林生想點

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
jpoon 發表於 2017-7-17 00:15 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-16 22:13
一係就93K寶達直落碼頭, 再跟T277去九龍灣, 93A行觀塘道, 93A先有運行, 否則用車同車費增加, 但班次唔見得會增加.
這樣改法會令到apm冇車去馬頭圍, 乘客可能介意得番11X去偉恆昌, 應該要沙中線通車後至可以咁改法.

apm行前D已經有11B/14/15/17(想行少D17可以響裕民坊搭,唔怕貴仲有101)到馬頭圍了,仲有油佐紅小間唔中會停apm撈客
http://jpoon9394.blogspot.com/
284 發表於 2017-7-17 01:58 來自手機 | 顯示全部樓層

93A根本冇客,早就應該要摺埋 (至少轉兩味)!
10598C 發表於 2017-7-17 08:25 | 顯示全部樓層
咁搞仲衰過唔搞 隨時九巴唔加車做 拉疏班次仲大幅加價林議員啲思維次次都東一忽西一忽次次要求嘅野都九唔搭八

其實93A 95M呢類線客量真係咁低 到而家都仲未減剩30分鐘一班已經偷笑

93A 95M不如齊齊減到30分鐘聯合15分鐘一班出觀塘算啦

再唔係 符合返啲議員嘅口味 可以將95M延長去坑口北 另一邊延長去郵輪碼頭 改叫298H 一口氣做曬三四間醫院 93A就順應林議員要求延長去九龍灣商貿區 繼續同106重疊(當然減班就後話啦)
#曲線要講明
Choi 發表於 2017-7-17 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層
93k直接縮去郵輪碼頭
HR1377 發表於 2017-7-17 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2017-7-17 09:38
93k直接縮去郵輪碼頭

土瓜灣上路去油麻地、旺角可以搭什麼車?