hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 高鐵西九龍總站的位置和命名的情況
開啟左側

高鐵西九龍總站的位置和命名的情況

ryandroid 發表於 2017-7-19 21:21 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-7-19 19:47
咁睇,羅湖分岔線的預留位,就咁極速地被浪費掉……

我又唔係咁睇
高鐵只係取代直通車
但羅湖分岔綫可以短途來往羅湖同西九龍
幫東鐵吸走啲過境客

高鐵通車之後政府應該會將佢擺上檯
只係起條地底隧道加通風槽
可能五十億都唔使

如果可以吸走大量羅湖客
咁應該冇咁多人反對
反正高鐵唔起都起咗
唔起埋羅湖分岔綫就搵自己笨
jpoon 發表於 2017-7-20 02:08 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-7-19 21:21
我又唔係咁睇
高鐵只係取代直通車
但羅湖分岔綫可以短途來往羅湖同西九龍

雖則將堆直通車搬晒去西九龍可以令成條東鐵綫畀返東鐵列車用,減少12轉9影響,但國鐵行果段會唔會拖慢高鐵?

http://jpoon9394.blogspot.com/
DIH 發表於 2017-7-20 09:52 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-7-20 02:08
雖則將堆直通車搬晒去西九龍可以令成條東鐵綫畀返東鐵列車用,減少12轉9影響,但國鐵行果段會唔會拖慢高 ...

Kaix講的唔知係唔係呢個:
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2016/0730/3351972.html
但我睇好似係方便廣深線向東去贛州方向,如下圖所示:

廣州南 廣州東
|   |
|  |\
| --|-----贛州
|/  |/
|   |
|   |
深圳北 深圳東、深圳、羅湖

廣州東往西九龍要有紅色聯絡線,從報道內容看不到有這個安排。
如以上觀察正確,羅湖聯絡線仍然有可能會起。
車輛方面用CRH1或同級就可以,長途則會全高鐵。
ryandroid 發表於 2017-7-20 21:46 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2017-7-20 02:08
雖則將堆直通車搬晒去西九龍可以令成條東鐵綫畀返東鐵列車用,減少12轉9影響,但國鐵行果段會唔會拖慢高 ...

取消廣九直通車將廣深線拉埋去西九龍高鐵站做總站

用返CRH1車

咁西九龍就可以有車停廣深線沿途各站
唔使再局限只去廣州
ryandroid 發表於 2017-7-21 03:27 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-7-20 09:52
Kaix講的唔知係唔係呢個:
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2016/0730/3351972.html
但我睇好似係方 ...

環評寫咗塘廈疏解區有兩條聯絡綫
東南聯絡綫係(東面)贛深高鐵轉(南面)廣深綫
博羅北>惠州北>仲愷>平湖>深圳東>深圳
西北聯絡綫係(西面)贛深高鐵轉(北面)廣深綫
常平>樟木頭>塘廈>光明城>深圳北

在赣深客专与广深Ⅰ、Ⅱ线交汇处设塘厦疏解区,赣深客专与广深Ⅰ、Ⅱ线间的东南联络线(引入深圳东站、深圳站方向)长 2.101km,南东联络线长 2.216km;广深Ⅰ、Ⅱ线与赣深客专间的西北联络线(引入广州站方向)长 1.386km,北西联络线长 1.583km,联络线共长 7.286km

如果係博羅北>惠州北>樟木頭>常平嘅話
應該叫做東北/北東聯絡綫
而不是西北/北西聯絡綫

而赣洲/河源/惠州北來回廣州係靠廣汕高鐵
廣汕高鐵工程包括咗「贛深客專惠州北站至廣汕客專廣州方向上下行客車聯絡綫」
即係赣洲/河源搭高鐵
可以經惠州北>博羅>羅浮山>增城南>廣州東站
直達廣州火車站
而唔使特登兜落去樟木頭、常平

另外廣汕高鐵工程亦預留咗「贛深客專塘廈站至廣汕客專汕尾方向上下行客車聯絡綫」
加埋廣汕高鐵工程包括咗嘅「廣汕至廈深聯絡綫」嘅話
西九龍可以搭高鐵
經福田>深圳北>光明城>塘廈>仲愷>惠城南
或者深圳>深圳東>平湖>仲愷>惠城南
直達汕尾、廈門、杭州、上海
而唔使喺深圳北高鐵站轉車

到時無論西九龍去樟木頭/常平/廣州/長沙/武漢/鄭洲、廈門/福州/杭州/上海、河源/贛州/南昌
都可以經深圳火車站或深圳北高鐵站直達上述目的地

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
DIH + 1 + 5 多謝解答

查看全部評分

AV385 發表於 2017-7-21 11:49 | 顯示全部樓層
icecone 發表於 2017-7-19 01:21
西九龍站係九龍站以東
大家唔覺得係一個坐話?

你唔係真係以為改個名叫李嘉誠,你就真係李嘉誠
改個名叫Smart,你就真係Smart ar?
呢個世界大把機場都唔係向真正所屬城市裡面,咁又需要嘈嗎?
就算他日呢個站叫香港,我就唔信有人會因為個站唔向香港島而投訴或改乘其他交通工具
地方名從來都會因時日而變,今時今日既地方名,五十年前又有幾多個係一樣
有d地方甚至先有建築,後因該建築而改變地方名。一個名,真的有需要咁執著嗎?
如果真係要分得咁清楚,不如所有地方都改用經緯度改名啦,保證冇死錯人
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
Kaix 發表於 2017-7-21 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2017-7-21 11:49
你唔係真係以為改個名叫李嘉誠,你就真係李嘉誠
改個名叫Smart,你就真係Smart ar?
呢個世界大把機場都唔 ...

你所提的例子同九龍站/西九龍站之爭冇乜關係,因為九龍站/西九龍站之爭不在於錯地名,兩個站獨立去睇的話站名係完全冇問題
機鐵九龍站的確係在九龍,亦係唯一在九龍的車站,機鐵乘客去九龍大部分地方都係在九龍站落車

國鐵西九龍站亦的確在西九龍區,亦係國鐵九龍站的西面

但若以全系統及乘客角度去睇,九龍站/西九龍站/柯士甸站的命名係完全唔理想,閣下係留意交通的香港人當然唔會覺得混亂,但其他香港人知道去西九龍站要在柯士甸站/九龍站落車的在於少數,仲要因應身處地區,去西九龍站的落車站又會唔同,港島/大嶼山黎的用九龍站,尖沙咀/東九龍黎的用柯士甸站,對一般香港人黎講已經夠混亂,更何況係對香港地方零認知的遊客?

日本在北陸新幹線同北海道新幹線通車時都將交匯的當地鐵路站改名,例如脇野田站改稱上越妙高站,渡島大野站改稱新函館北斗站
DIH 發表於 2017-7-21 14:07 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2017-7-21 13:39
你所提的例子同九龍站/西九龍站之爭冇乜關係,因為九龍站/西九龍站之爭不在於錯地名,兩個站獨立去睇的話 ...

港鐵當年明知隔籬會起高鐵但叫個站做「柯士甸」真係拗爆頭。
(南昌站都怪架,唔係南昌街又未到南昌邨,睇返附近環境,叫「築地」丫嘛。

達者為先,跟機鐵統一叫「九龍」就最方便,反正現在「九龍」不能pinpoint到一個特定地方,唔會混淆,一聽「九龍站」就知係呢個位。為免乘搭本地線時有混淆,西鐵可以用「九龍(柯士甸)」。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
leochill + 1 簡單易明

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-21 14:25 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2017-7-21 13:39
你所提的例子同九龍站/西九龍站之爭冇乜關係,因為九龍站/西九龍站之爭不在於錯地名,兩個站獨立去睇的話 ...

如果我係遊客只要知道個站名就得啦
理得你叫九龍定西九龍定柯士甸?

啱啱去完鹿兒島
鹿児島中央駅vs鹿児島駅咪又係咁
我只要知道鹿児島中央駅先係搭新幹線已經得啦
佢叫東南西北鹿児島駅都係咁搭
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
proschebus 發表於 2017-7-21 15:50 | 顯示全部樓層

高鐵站我認為稱九龍比較恰當,因為同機鐵九龍站相連,其實又唔需要又東又西啦

至於西鐵個柯士甸站個人認為可以不改,因為如改名「九龍」會有乘客誤以為同一個站可以免出閘轉東涌線

其實柯士甸站應該叫「官涌」更為貼切
九鐵動力 拓新領域