hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴B1線短程分段改用八達通付款 (22.7.2017生效) ...
開啟左側

[服務調整] 九巴B1線短程分段改用八達通付款 (22.7.2017生效)

limited 發表於 2017-7-20 01:05 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2017-7-19 18:11
B1 元朗公園之後 set 做落車比多 $1.2 同埋元朗上車去天水圍嘅八仔客落車回贈 $1.2 咪得囉 ...
...

八達通當然易處理, 我提出的問題係現金客的安排
若天水圍落車位位俾$1.2的話, 元朗上車係咪先付$3.1? 又新街上車元朗警署落車係咪收$3.1就算?

busnrail_fans 發表於 2017-7-20 01:33 | 顯示全部樓層
講開落車門裝八達通機其實九巴喺三年半之前試驗過呢樣野

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=821084&extra=page%3D1&page=1
不過唔知點解最後不了了之.....
kei_hk 發表於 2017-7-20 10:36 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-7-19 21:58
馬路一定有路燈﹙ok,少部分鄉郊道路無,但邊段係有巴士行?﹚,有路燈你話有無電網?
至於臨時搬站,唔 ...

街燈的電網一定可供其他用途?

如果成條街的街燈﹐全部自己獨立自動開關(根據時間制/光暗感應)﹐你的說法完全無問題。

但如果街燈係經過街燈配電箱﹐一條主線再分支駁晒所有(一大區域/成條馬路)的街燈﹐在適當時間(根據時間制/光暗感應)才會供電去這條線路﹐街燈才會有電力供應。
這時候﹐這個街燈電網便不能作其他用途﹐因為唔係24小時都有電力供應。

你有無見過同一條街的街燈﹐不同位置的燈係有先後次序開燈/關燈?
如果無﹐代表係由配電箱出一條主線駁晒一堆街燈。配電箱供電便全部一齊開燈(唔計個別橙柱自己故障/跳制)﹐停些供電便全部一齊關燈。

至於道路工程臨時搬站﹐你真係可保證可以即搬站即有電力供應?
你可保證負責工程項目﹐臨時遷移的項目﹐會包括埋巴士站的電力供應?
搵外勤拎流動八達通機頂檔? 這位外勤真係多謝你﹐如果要一段長時間(以星期計算)﹐這幾位外勤人員.......

s3n370 發表於 2017-7-20 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-7-20 10:36
街燈的電網一定可供其他用途?

如果成條街的街燈﹐全部自己獨立自動開關(根據時間制/光暗感應)﹐你的說法 ...

响日間惡劣天氣下,路燈會唔會著呢?
電力公司可用資產計電費,會唔會連少少預留都唔做,連俾電低功率嘅八達通機都無?
就算係搬個站牌,都可以預先搬定,先至改站。
如果呢點真係問題,咁安全攸關嘅交通燈,一樣要有電有信號先著咁係點處理呢?同樣原理又可唔可以應用到無安全問題嘅八達通機?
所有野,包括電力同測試,預備好先搬站,又有乜困難呢?
就算係應對爆水管/冧山泥呢類突發事件,亦唔可以短期解決,你有無見過擺雪糕筒嘅閃燈?佢地係靠乜供電?

以上講嘅就算唔係做開,出街觀察下都唔難搵到解決方法。
磚家最叻嘅就係將自己唔識嘅野,夾硬作野吹到係世紀難題。
呢D磚業知識真係拍馬都追唔到
kitarolo 發表於 2017-7-20 13:20 | 顯示全部樓層

#30:派人定期用
職員卡登入並以專用
儀器收集數據(類似小巴
或嶼巴模式)或內置了附
SIM卡的數據機傳去中央
結算,兩種模式任由營運商
選擇,就算販賣機始終都要
人手補充貨物,後者仲可以
同時監察貨物是否賣完。

#32:已早有討論
我都係重覆咗好多
「其他人都諗到嘅弊處」
所以重點係雙向分段嘅路線
係九巴拆線效益太低,有其他
短途的代替品(小巴、輕鐵等)
又容量不足,再唔係就好似73A、
77K縮線才設下車拍卡雙向分段。

#34:越講越亂……
交通燈=街燈?可否
詳細說明一下?應該
一個24小時供電,一個
係環境夠暗先有電到?
kei_hk 發表於 2017-7-20 14:01 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-7-20 13:02
响日間惡劣天氣下,路燈會唔會著呢?
電力公司可用資產計電費,會唔會連少少預留都唔做,連俾電低功率嘅 ...

街燈的配電箱係有光暗感應的﹐所以日間惡劣天氣都會著的。
同埋﹐日間會定期檢查都係在配電箱人手開燈(供電)﹐再坐車巡一轉睇下有無邊支唔著/需要換燈泡﹐再安排跟進。

這些唔係是否預留問題﹐而係電路需求設計問題。

不論臨時搬站﹐還是永久搬站。
你可以講用電池供電﹐但係人手支援便多﹐日日派人去換電﹐唔夠一條固定電力可靠﹐臨時性搬站都還可以﹐但不是長遠的處理方法。

CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 14:21 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-7-20 13:20
#30:派人定期用
職員卡登入並以專用
儀器收集數據(類似小巴

有關街燈嘅問題,google搵到份路政署文件:http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/panels/tp/papers/tp0325cb1-1170-1-c.pdf,內容有提及街燈之運作,每組街燈由一個路旁控制箱(英文叫Public Lighting Control Cubicle,PLCC)負責供電,箱內的感光控制器會負責開關街燈,合理嘅推測應該係個箱係24小時有電到,而每次獨立街燈就要喺感光控制器開啟時先會有電到著燈

交通燈情況類似,一樣係每組交通燈由一個路旁控制箱供電,箱內同樣設有開關,警察做人流管制時便會用到

詳細情況係咪真係咁就要睇官方份手冊:https://www.hyd.gov.hk/en/publications_and_publicity/publications/technical_document/public_lighting_design_manual/doc/PLDM2016.pdf

然而,巴士公司能否使用街燈電網安裝八達通機,與個別每支街燈是否24小時有電到並無關係,只要有個24小時有電到嘅電箱,就可以用街燈電網嘅管道拉條獨立電線連接八達通機同埋電箱,電費只要喺個電箱入面加多一個電錶就計到

至於臨時搬站,處理方式可以有好多種,上面有人提及流動八達通機、電池供電、用返車上八達通機都係解決方法,真係解決唔到咪出通告暫停分段收費囉

kei_hk 發表於 2017-7-20 15:20 | 顯示全部樓層
然而,巴士公司能否使用街燈電網安裝八達通機,與個別每支街燈是否24小時有電到並無關係,只要有個24小時有電到嘅電箱,就可以用街燈電網嘅管道拉條獨立電線連接八達通機同埋電箱,電費只要喺個電箱入面加多一個電錶就計到

至於臨時搬站,處理方式可以有好多種,上面有人提及流動八達通機、電池供電、用返車上八達通機都係解決方法,真係解決唔到咪出通告暫停分段收費囉

問題就係街燈的電箱 去 街燈﹐係唔係24小時有電到?

街燈燈柱本身係有 "漏電安全制" 的﹐以防漏電 及 維修時確保斷電。
不過﹐唔係自動性去開關的﹐亦即是講﹐正常開關街燈並不是在街燈本身處理。

只不過係街燈配電箱探測到要開燈的時間﹐才會自己開制供電給相關電路(電線)﹐令到這條電路所有街燈都有電﹐從而自己著燈。
而這條電路﹐唔會24小時都有電﹐於是便不可用這條電路去駁電錶﹐用作其他用途。

不是24小時有電到﹐街燈的電網便不能做其他用途。
但可以由電箱拉多條獨立線去供電﹐再安裝電錶便可計算電費。

註 : 我指的街燈電網係電箱至街燈﹐唔包電箱前的供電網絡。

*********************************************************************************

分段問題﹐如果你話出通告話某些原因﹐不能提供分段﹐巴士公司係輸硬﹐準備做退款工作。
分段係經政府審批的﹐係法定收費﹐不能多收/少收車費的。(不包括乘客自己多付車費)

既然你都講得出 "用番巴士上面一部"﹐點解仲要攪這樣多野﹐要在巴士站加部八達通機?
電力係一個主要因素﹐尚有其他運作情況/問題﹐令到巴士站放八達通機係一件麻煩事(巴士公司角度)。

CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 15:59 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-7-20 15:20
問題就係街燈的電箱 去 街燈﹐係唔係24小時有電到?

我都講明係另外拉條電線接駁八達通機同埋街燈電箱,咁街燈係咪24小時有電到又有乜關係呢?

分段係經政府審批的﹐係法定收費﹐不能多收/少收車費的。

如果用30X嗰種「回贈」呢?係咪一定要跟足?

就算一定要比分段,巴士公司大可以話臨時搬站無搬到部八達通機,你要享用分段照樣可以行去原本個站位度拍卡,甚至可以叫你去沿線其他車站度拍卡,呢個情況巴士公司照樣盡咗義務提供方法比你享用分段,你享唔享用到係另一回事

既然你都講得出 "用番巴士上面一部"﹐點解仲要攪這樣多野﹐要在巴士站加部八達通機?

我同其他版友之所以提出要在加部八達通機,係為咗方便乘客享用分段,唔駛特登行去車頭拍卡,同時巴士亦都唔會因為乘客在車頭輪候拍卡而妨礙其他乘客上車及拖慢車程,但係有人憂慮車上設置八達通機會導致逃票,因此我就提議改於車站設置八達通機,希望既可以方便乘客,亦都解決巴士公司嘅憂慮,如果巴士公司認為唔值得搞嘅,咁咪維持現狀囉

「用番巴士上面一部」只係我針對臨時搬站所提出嘅臨時解決方法,同應唔應該於車站設置八達通機並無關係,其他站照樣可以用返落車拍卡,你就執住我呢句問我「點解仲要攪這樣多嘢」,係咪一個有建設性嘅態度呢?

你成日執住人哋一段論述嘅一個細節話有問題,但係又唔提出解決方法,人哋提出解決方法你又話有其他問題,我哋大部份人都唔係專業人士,只能夠提出一個大體嘅建議,細節嘅嘢好難諗到十全十美,你就次次執住人哋啲細節去ban人,咁樣人哋好難同你有一個建設性嘅討論,唔止今次,上次講石排街個路口已經係咁

我哋提出建議都係希望改善巴士服務,有時雖然得個大方向,但係細節嘅嘢可以之後慢慢解決,唔應該因為某啲細節而放棄個大方向
kei_hk 發表於 2017-7-20 16:12 | 顯示全部樓層

CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 15:59
我都講明係另外拉條電線接駁八達通機同埋街燈電箱,咁街燈係咪24小時有電到又有乜關係呢?
...

關乎個電箱是否屬於街燈電網一部份﹐我角度係不計算在內。

所以﹐馬路唔一定有電網便是此原因。

而電箱又可以在老遠的地方﹐電力公司是否會為巴士公司拉獨立線﹐所花的時間又要幾耐﹐又係另一回事。