hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴B1線短程分段改用八達通付款 (22.7.2017生效) ...
開啟左側

[服務調整] 九巴B1線短程分段改用八達通付款 (22.7.2017生效)

CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 16:34 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-7-20 16:12
關乎個電箱是否屬於街燈電網一部份﹐我角度係不計算在內。

所以﹐馬路唔一定有電網便是此原因。

我上面已經指出根據路政署嘅講法,街燈電網由一個電箱供電,街燈嘅開關(感光掣/時間掣)設於該電箱內,好明顯有街燈就會有個電箱24小時有電,條馬路有街燈又點會無供電呢?

就算拉線牽涉成本及時間,係咪一定代表加裝八達通機唔值得做呢?我上面都講咗你次次都執著於一啲細節而去ban人個建議,人哋好難同你繼續討論落去
kei_hk 發表於 2017-7-20 16:53 | 顯示全部樓層
CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 16:34
我上面已經指出根據路政署嘅講法,街燈電網由一個電箱供電,街燈嘅開關(感光掣/時間掣)設於該電箱內, ...

個電箱在街頭﹐由另一條街供電。
之後出一條街燈線﹐一直去到街尾﹐為成條街的街燈供電。
成條街只有一個街燈電箱。

究竟﹐這條路在唔額外拉線的情況下﹐叫唔叫做有電力供應給巴士站?
*日間無需要街燈的時間﹐這條電線係無電的。

你成日執住人哋一段論述嘅一個細節話有問題,但係又唔提出解決方法,人哋提出解決方法你又話有其他問題,我哋大部份人都唔係專業人士,只能夠提出一個大體嘅建議,細節嘅嘢好難諗到十全十美,你就次次執住人哋啲細節去ban人,咁樣人哋好難同你有一個建設性嘅討論,唔止今次,上次講石排街個路口已經係咁

而家我最初係提出電力供應係其中一個問題﹐有人質疑馬路是否一定有電力供應﹐我才加以講解。

現實你都講了﹐電箱係有電﹐但係唔係成條路一定24小時有電? (即係剛剛提供的例子)

巴士站放八達通機唔係太行得通係事實﹐因為除了電力供應之外﹐仲有其他細節問題。
有些事﹐勉強無幸福。

此問題有無其他方法? 我有無提議過?  自己睇#25

s3n370 發表於 2017-7-20 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-7-20 13:20
#30:派人定期用
職員卡登入並以專用
儀器收集數據(類似小巴

你所講24小時有電,同天暗先有電個電字,係電流(current)
而小弟所講有電到個電字,係電源(power source)
原文好明顯係講緊電源
CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 17:45 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-7-20 16:53
究竟﹐這條路在唔額外拉線的情況下﹐叫唔叫做有電力供應給巴士站?

有此至終都無人話過要用街燈條電線供電俾部八達通機,因為無論安全上定電費計算上都唔可行,s3n370喺#30、#34、#43都係話利用街燈嘅供電系統(即係個電箱)拉線供電予八達通機,至於係咪成條路24小時有電流通過並無關係,好多時路邊做工程都係咁樣攞電,會見到有條電線由街燈條柱度出嚟
就算用巴士站上蓋嘅電源都係要拉線供電俾部八達通機,我唔明白你討論唔額外拉線的情況有乜嘢意義

此問題有無其他方法? 我有無提議過?  自己睇#25

你喺#25提出嘅係落車門裝八達通機同樣係一個可行方法,但係亦都已經有人提出咁樣會有機會導致逃票,同時會拖慢車程,咁係咪又要話有細節問題唔應該做,勉強無幸福?

好多版友提出嘅建議有問題係事實,但唔代表個建議一定唔可行,嗰啲細節問題亦都有機會解決,我哋討論就係為咗解決呢啲問題,呢個亦都係討論區之所以存在嘅原因,如果一切建議都因為有問題而要被ban,咁我諗呢個討論區亦都唔需要再存在

kei_hk 發表於 2017-7-20 17:57 | 顯示全部樓層
CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 17:45
有此至終都無人話過要用街燈條電線供電俾部八達通機,因為無論安全上定電費計算上都唔可行,s3n370喺#30、 ...
有此至終都無人話過要用街燈條電線供電俾部八達通機,因為無論安全上定電費計算上都唔可行,s3n370喺#30、#34、#43都係話利用街燈嘅供電系統(即係個電箱)拉線供電予八達通機,至於係咪成條路24小時有電流通過並無關係,好多時路邊做工程都係咁樣攞電,會見到有條電線由街燈條柱度出嚟就算用巴士站上蓋嘅電源都係要拉線供電俾部八達通機,我唔明白你討論唔額外拉線的情況有乜嘢意義6 I
這咪出於大家對 "電網" 的定義分歧﹐我上面講了係唔包電箱﹐你及他都包了電箱。

無額外的電線由電箱拖出來﹐何來有電力24小時供應?

好多版友提出嘅建議有問題係事實,但唔代表個建議一定唔可行,嗰啲細節問題亦都有機會解決,我哋討論就係為咗解決呢啲問題,呢個亦都係討論區之所以存在嘅原因,如果一切建議都因為有問題而要被ban,咁我諗呢個討論區亦都唔需要再存在
此問題上根本沒有什麼完美方法﹐最快最簡單係前門上落拍卡﹐其次係落門加部機。

車站係最煩的事﹐以商業角度去考慮﹐唔會係一開始便用此方法。

以上係大家都講出的情況﹐你又有無其他真係可行的方法?

s3n370 發表於 2017-7-20 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-7-20 16:12
關乎個電箱是否屬於街燈電網一部份﹐我角度係不計算在內。

所以﹐馬路唔一定有電網便是此原因。

馬路無電網,街燈又點會有電呢?
同埋,剩係街燈一樣野會用電?
你所講只係點由電力公司條大蛇再派俾街燈。用呢點去拗根本係混淆視聽死雞撐飯蓋。

電力公司係有責任,為任何人士供電﹙偏遠離島除外﹚,只要肯俾電費就得。你話會唔會唔肯拉俾九巴?
s3n370 發表於 2017-7-20 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層

CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 16:34
我上面已經指出根據路政署嘅講法,街燈電網由一個電箱供電,街燈嘅開關(感光掣/時間掣)設於該電箱內, ...

與其話此君為拗而拗,根本係好多野唔清唔楚估估下,但用磚業口吻吹到天花龍鳳。
而偏偏係錯多過乜,甚至全篇文全錯都不計其數
呢十幾年來有無數師兄踢爆過。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
dogdog002 + 1 + 10 英雄所見略同 (想加夠你100)

查看全部評分

s3n370 發表於 2017-7-20 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層
CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 17:45
有此至終都無人話過要用街燈條電線供電俾部八達通機,因為無論安全上定電費計算上都唔可行,s3n370喺#30、 ...

其實唔可能直駁街燈電線,因為街燈有自己電錶,係政府俾電費
一定係用番電力公司電纜再分支
CliveTo@FB 發表於 2017-7-20 21:33 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-7-20 21:30
其實唔可能直駁街燈電線,因為街燈有自己電錶,係政府俾電費
一定係用番電力公司電纜再分支 ...

由始至終都冇人講過要直駁街燈電線攞電比部八達通機,係佢自己攞街燈唔係24小時有電喺度講之嘛
T-LRT迷 發表於 2017-7-21 01:55 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-7-19 20:13
這些車站環境係點我唔知,但必須面對電力供應問題,其次車站是否有足夠安全空間供乘客拍卡,又唔阻其他 ...

我係B1常客,可以答你B1係天水圍嘅幾個分站都係千禧年代巴士站上蓋(天慈總站除外)
時間能磨掉熱忱