hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰系列]四順三寶(23/23M/26M)重組建議 ...
開啟左側

[世界大戰系列]四順三寶(23/23M/26M)重組建議

Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-18 14:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

安泰村入伙在即,順利三寶(23/23M/26)仍然未能夠成功重組,官方方案亦未見特別理想。
故建議另一方案希望較容易令四順區內達至共識之餘,同時可服務安達區新客源。

23: 觀塘碼頭-順利 (循環線)
改為順時針方向途經四順區,提供觀塘特快往區服務以及順天安達往觀塘服務。
-上午繁忙時間調整至每12-13分鐘一班,其餘班次維持不變。
-票價、派車均維持不變

23A: 樂華>順利>九龍灣
於上午繁忙時間提供四順前往九龍灣服務
-樂華開:0728/0748
-票價全程$4.9
-派車由23及23M抽調

23M: 樂華-順利 (循環線)
維持主要服務不變,可考慮縮短至牛頭角如日後需加強服務
-上午繁忙時間與23A聯合每10分鐘一班,其餘班次維持不變。
-票價、派車均維持不變

26M: 彩虹-觀塘(裕民坊) (循環線)
往彩虹走線維持不變,唯往觀塘方向改經順利輔助23M落山方向及加經裕民坊。
-加強班次至全日每20分鐘一班
-票價、派車均維持不變

Pros:
各山頭有辣有唔辣

Cons:
老九冇車減
班次穩定性問題繼續

歡迎討論

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
10598C 發表於 2017-7-18 23:13 | 顯示全部樓層
但係咁樣會令23出現而家26M嘅問題 即係站位唔統一

以下係我嘅意見
重組23, 23M, 26M及29M

23M及26M合拼為226M 彩虹↔樂華

彩虹方向跟現有23M 至順利消防局後改經新清 後跟26M往彩虹

樂華方向跟26M過基順學校後 跟26繞經順利消防局至利康樓 後直行順利邨道跟23M往樂華

彩虹↔彩雲↔順利消防局↔(←利安道)(→順利邨道)↔協和街↔牛頭角道↔樂華

23同29M合拼為229M 觀塘碼頭↺新蒲崗

新蒲崗方向跟現有23 至順利消防局後 跟29M往新蒲崗循環 回程跟29M至利康樓後 跟26M往協和街 再跟23往觀塘碼頭

觀塘碼頭↔協和街↔利安道↔消防局↔彩雲↔彩虹↺新蒲崗

29M改為繁時開(當做229M短棍特)

兩條全日線約為10-20分鐘一班車 可考慮進行聯合班次 無須加車

好處:
-統一四順往彩虹站之站位
-統一消防局及順利往觀塘之站位
-226M提供現有23及23M順利特快往觀塘之服務(經順利邨道)
-順天可乘229M往觀塘 站位更好 班次更頻密(相對26M) 路線更直接(相對23/M順天上車)
-仍然可以於協和街叫幾飛上去

壞處:
-里數較長 有加價危機
-順安往觀塘站位分散(鼓勵乘客乘搭226M 亦估計乘客會前往安頌樓乘搭此線)
-229M班次可能較29M疏 所以開29M(短棍特)

kay 發表於 2017-7-18 23:32 | 顯示全部樓層
其實九巴方案唔見得好大問題
三變二的確有好處

如果落山集中順時,上山逆時,可能更好

反正26M真係合併得成,繁時會開10分鐘一班
上山反而唔係問題

23M改做順時落山,落山班次加埋26M就變車海

上山全數比26M,落山23M+26M
世界很簡單 人類很複雜
LAK2 發表於 2017-7-19 23:24 | 顯示全部樓層

[有正常人出建議當然要鼎力支持]

同意kay兄所講, 23+26M合併後,
將23M改埋做順時落山, 就會主要站位都可以叫兩飛
問題可能只係順利村道順安個站無車落山

少少提外話, 一直覺得23M可以直上彩福, 換28B縮去樂華, 應該夾埋可以減一車
rusf101001 發表於 2017-7-19 23:50 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-7-19 23:24
[有正常人出建議當然要鼎力支持]

同意kay兄所講, 23+26M合併後,

順安邨入返利安道叫兩味la

唔係一向主張14B上樂華縮返走23M咩?
936收皮935全日
kmb71k 發表於 2017-7-20 00:42 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-7-19 23:24
少少提外話, 一直覺得23M可以直上彩福, 換28B縮去樂華, 應該夾埋可以減一車

28B無咗彩福, 客量肯定即時頹晒

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-20 15:48 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-7-18 23:32
其實九巴方案唔見得好大問題
三變二的確有好處

咁23+26M又唔係話好大問題
只係覺得23+26M論效率唔夠高
我就唔相信而家26M用80分鐘跑一單
26A又係用80分鐘跑一單
變相日後要用更多車做同一批客

同埋而家當雙順唔肯落山特快減一半班次時
我諗落山全部變慢時應該都唔會同意
如果肯既話當然做法都唔錯
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-20 15:57 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-18 23:13
但係咁樣會令23出現而家26M嘅問題 即係站位唔統一

以下係我嘅意見

其實唔統一又唔係問題
基本上已經預左雙順區繼續會用23M/26M落山

唔建議拉埋29M落水
主要原因係一放落觀塘以而家29M既班次
需要用既資源會多唔少

10598C 發表於 2017-7-21 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-20 15:57
其實唔統一又唔係問題
基本上已經預左雙順區繼續會用23M/26M落山

唔知係我理解錯誤定係點啦 我睇到嘅係23係順時針 23M維持逆時針 26M就變成先跟23停站 利康開始就不變

咁順利就一係23特快 一係26M 相反23M就會變成逆走果一個

我設計226M同229M目的係統一曬所有落彩虹嘅車 亦都方便順天順安落彩虹轉車

順利落觀塘就可以叫兩飛
順安就繼續可以特快落觀塘
順天直落觀塘嘅線就可以加密 好過而家26M半粒鐘一班 亦都快過23/M

我都明白29M密車嘅問題 或者可以開全日短棍順利↺新蒲崗去解決問題
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-21 14:07 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-21 12:23
唔知係我理解錯誤定係點啦 我睇到嘅係23係順時針 23M維持逆時針 26M就變成先跟23停站 利康開始就不變

咁 ...

上述建議係23M不變/23順時/26M往觀塘方向到順安後左轉跟返23M落山
所以順利順致可以繼續兩飛23M/26M落山
順天/安泰用23落山

229M一個好大既問題係四順落觀塘班次會極度唔穩定
而就算229M開短棍亦都好難夾班次