hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰系列]四順三寶(23/23M/26M)重組建議 ...
開啟左側

[世界大戰系列]四順三寶(23/23M/26M)重組建議

10598C 發表於 2017-7-23 17:39 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-23 15:02
順天落觀塘會有改善
順天彩虹如果想改善既拉29M到順天即可
無需要條線落到觀塘咁遠

我都知順天落彩虹有27 所以我已經特登講明彩虹轉車站 27係彩虹站行過去彩虹轉車站又遠得制
而29M拉去順天 班次應該cut好多

而229M要落觀塘有好多原因 第一 係因為係同23合拼 而且去觀塘碼頭 第二 係順應返順利要求 保留經順利邨道特快落觀塘

如果順利肯兜埋順天落觀塘 同時地又唔介意冇左去觀塘碼頭嘅車嘅話(BBI 93A補償) 亦都接受換大車比29M作為29M唔加車延長去順天嘅籌碼(即拉疏班次) 咁229M直程冇需要開添
EX-TL 發表於 2017-7-23 19:20 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-23 16:41
坪石行過去彩虹轉車站太遠啦

我就唔明搞埋條29M有咩問題 事實係而家29M根本坐唔滿 非繁更加係吉車遊街

29M非繁吉車遊街, 撞鬼牙?!
10598C 發表於 2017-7-23 19:45 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-23 19:20
29M非繁吉車遊街, 撞鬼牙?!

人人標準唔同掛 我覺得幾吉下囉

順利方向可能好啲 但係新蒲崗方向就算唔係吉車都一定坐唔滿一半窗口位
lwb701 發表於 2017-7-23 21:23 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-7-23 14:57
你數漏左四順往返牛頭角站/創紀之城一帶

果個位偏偏有唔少人返工,而 23M 619 速度相若,但 619 貴一截 ...

無話數唔數漏,事實係部車落到裕民坊已經倒左半車人走。
你講呢兩個站佔幾多人足夠支撐呢條線?
留得低果D絕大部份都係山腳上車返牛頭角,係大把路線替代。
加上坐咩線對果堆$2客都無影響。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
 樓主| Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-23 21:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-23 17:39
我都知順天落彩虹有27 所以我已經特登講明彩虹轉車站 27係彩虹站行過去彩虹轉車站又遠得制
而29M拉去順天 ...

如果aim彩虹轉車既咁當然無好方便既服務但你條229M都10-20分鐘一班
同29M拉去順天無分別甚或咁講更差

而家四條線夾埋廿二部車
當每條線100分鐘一轉既都去左廿部車
想開埋類26B又要多架車
預鬆D直頭用盡晒所有車都做唔到你諗既短途車
咁計原29M班次唔穩又要疏左
價又要加下
好難過到地區bo...

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2017-7-23 22:32 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-7-23 21:23
無話數唔數漏,事實係部車落到裕民坊已經倒左半車人走。
你講呢兩個站佔幾多人足夠支撐呢條線?
留得低果 ...

你講到好似一個站支撐唔起成條線

但事實係成條線根本無一個站支撐得起成條線,不過創紀/牛頭角站加物華街/裕民坊咪夠客囉

咁係咪唔使理班四順往返創紀之城果頭的返工客先?果個站真係 $2 客為主?你自己去視察下先啦

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-7-23 22:39 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-23 16:41
坪石行過去彩虹轉車站太遠啦

我就唔明搞埋條29M有咩問題 事實係而家29M根本坐唔滿 非繁更加少人坐

根本係得你一個屈 29M 唔夠客,但如果真係唔夠客,點解可以全日大部分時間做個位數班次?
同一時間,觀塘區其他區內/駁腳線,非繁條條 15-20 分一班,甚至繁忙時間都係 15-20 分一班,213M 除外

對順利邨而言,搞人條 29M 等同殺人父母,呢個係常識

根本唔係我撩交嗌,反而係你俾你自己框框限死左,仲要無視 29M 實際客量。
無錯而家 26M 29M 都去到彩虹,但咁點解就代表一定要兩條線合併埋一齊?
九巴個 23+26M 方案都無搞到 29M 啦…

10598C 發表於 2017-7-23 22:43 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-23 21:31
如果aim彩虹轉車既咁當然無好方便既服務但你條229M都10-20分鐘一班
同29M拉去順天無分別甚或咁講更差

但係有一樣走唔甩嘅野係彩雲應該會堅持要有一架去觀塘嘅車(26M) 我自己睇法係不如將彩觀比埋29M做啦 考慮到29M本身密車問題 所以一部分29M就開返原有短棍咁解

一係咁樣
229M都照樣開 內容不變 都係觀塘碼頭↺新蒲崗 可以考慮四美街做定時點 全日10-20分鐘一班 過利康後直行順利邨道做順利特快落觀塘(同時亦都加快229M回車)

唔開226M 改開223M 樂華↺順利 同現時23M相同 但係改為順時針途經四順 過利康後行利安道經順天

29M班次改為15-20分鐘一班

相信咁做應該夠車開短棍(29M) 亦都可以由229M延長去取代26M彩觀客 順利客亦都冇受影響咁多

觀塘方向嘅順利客全部都係利安道東行 而彩虹轉車站嘅客全部都係西行

唯一問題係觀塘特快返順天少左一個選擇(223M改做最後經順天) 不過大部分人都係回程 慢少少可能都冇咁介意 要特快仍然可以搭229M
S3BL100 發表於 2017-7-23 22:49 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-23 15:35
全世界失憶, 漏左條14H!

我正正想講呢樣野…

無錯 14H 得一個鐘一班,但係開左個頭,說明左
四順觀塘區內線,唔一定只可以去樂華同觀塘碼頭

當日順天、順安都支持 23+26M,實際四順係 2:1 支持,
但順利個女人就搵埋成班扮獨立議員拉隊反對,造成反對多過支持的假象,最終拉倒方案

而佢反對的理由,不外乎係得返 15 分一班 23M 落山

14H 太疏同埋藍田油塘兜路係問題,但以 14H 作藍本,
有 23+26M 合理班次分流晒順天落山客的前提下,
四順有條件可以做到類 14H 物體 + 23M 非繁各 20 分鐘一班,
雖然差過而家少少,但平均 10 分鐘一班車,又可以叫兩飛,
仲要有全日油塘車做甜頭,其實唔差得過而家

雖然結果都係三條線做四順,但呢個係無辦法之中的辦法,
加上 23+26M = 26A 整體密過 23 26M 各自兩條線,已經改善左和樂邨上山的班次問題

可以參考下我舊年的建議
當時我係用一條 23A 做 14H 功能,不過做晒油塘鯉魚門道,而唔做啟田、平田一帶。
如果想啟田都有醫院線的話,基於我上年呢個建議的框架,
可以將 213B 改做 15B 唔入安達,秀茂坪道直行連德道落平田總站

S3BL100 發表於 2017-7-23 22:55 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-23 22:43
但係有一樣走唔甩嘅野係彩雲應該會堅持要有一架去觀塘嘅車(26M) 我自己睇法係不如將彩觀比埋29M做啦 考慮 ...

為合併而合併,真係好有趣,但明明 29M 係回車快好多果條,兼且唔受觀塘塞車影響

而且 229M 路程長過 26A (= 23+26M),入一入新蒲崗,
想做返你心目中班次,應該要比起 26A 用多兩部車

但兩部車擺返落 29M,已經可以做返同而家 29M 差唔多的班次

咁點解夾硬要 229M+29M 做呢個效果根本唔會好到去邊的聯合班次,而唔係 29M+26A 算數?