hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰系列]四順三寶(23/23M/26M)重組建議 ...
開啟左側

[世界大戰系列]四順三寶(23/23M/26M)重組建議

EX-TL 發表於 2017-7-26 18:45 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-26 18:11
唔知我新嘅建議有咩咁大嘅問題會令到閣下無言?願聞其詳喎

淨係我引用你嗰段第一句已經同事實有出入, 咁仲有咩好講!
10598C 發表於 2017-7-26 20:38 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-26 18:45
淨係我引用你嗰段第一句已經同事實有出入, 咁仲有咩好講!

其實我本身係針對返有其他版友話29M一站打爆而作出回應 我係話29M好難頂閘 亦有其他版友冇睇曬巴典段字同我之前所講嘅野 就話我扭曲個source嘅意思
其實個source都寫住新蒲崗段客唔錯 而順利彩虹段比較差(唔係代表完全冇人搭)
我只係咁啱冇解釋得好清楚啫 造成誤會 唔好意思
不過如果你由頭睇到嚟呢度我相信你應該知我嘅standpoint同我嘅
咁多人問我 我冇理由次次都咁長氣由頭講起架
我亦都suppose所有人回覆之前都有由頭睇起成個帖囉

10598C 發表於 2017-7-26 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2017-7-26 17:11
關於用車既問題,上面JX9097兄都提過:

係既,最近一帶道路已經做左改善工程,但仲有一個問題,就係新蒲崗 ...

其實296M都行緊長車...等等 乜違泊唔係應該搵警察嘅咩 點解要巴士公司用細車嚟就啲犯法嘅人呢?(當然叫警zha嚟有冇用就另一件事啦)

彩轉姐係彩虹轉車站/紅萼樓同丹鳳樓(九巴叫佢做彩虹轉車站)

我固然知27去到彩虹站 但係搭27係彩虹站行去紅萼樓果邊就真心遠囉
當順利有6-8分鐘接近邨巴走線嘅一毫轉乘線
而順天一係就15分鐘一班又要落觀塘嘅23M(四順落觀塘轉西北線一定唔夠落彩虹直接 23M仲要順天上車之後兜一個大圈先落觀塘)
一係就捱290A有等於冇嘅轉乘優惠(優惠後4.6 仲貴過我搭冇優惠嘅26M落去彩轉) 又疏
我整26A有轉乘優惠都只係想比返順天有好少少嘅交通轉乘啫...

而做定時點嘅線而家好多都有 好似88X呢啲預左塞車嘅 有定時點就叫做有好過冇咁解囉 26A同理囉

咁跟返慣例呢 定時點過左就梗系當普通站咁停完就走 同樣地 同88X一樣

至於班客駛唔駛坐好耐其實睇巴士公司點定嘅啫
況且大部分本身已經係車上嘅客都會係順天客
順利客通常都會搭223M(啫係改為來回程途徑順利邨道 順時針經順利嘅23M)
基本上順天落一批 而且都係回程 起碼冇去程咁趕時間
咁係順天做定時點就係方便班順天客唔睇ETA落嚟搭車
唔好講到批順天客咁賤 可以唔理佢地交通需求
講到好似順利客就係皇帝 順天班客就係蟻民
gu9434@24 發表於 2017-7-27 22:44 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-26 21:10
其實296M都行緊長車...等等 乜違泊唔係應該搵警察嘅咩 點解要巴士公司用細車嚟就啲犯法嘅人呢?(當然叫 ...
我整26A有轉乘優惠都只係想比返順天有好少少嘅交通轉乘啫...

這個咪就係29M唔會拉長既原因...
29M已經開壞左個頭 其本上係免費落山駁車..仲要做埋順天加順安?

真心講 如果個建議早一年講..可能仲有些少機會
現家有齊290A/安泰214/88 大部份地方都玩到
九記基本上唔會再俾咩著數順天..
10598C 發表於 2017-7-27 23:11 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-7-27 22:44
這個咪就係29M唔會拉長既原因...
29M已經開壞左個頭 其本上係免費落山駁車..仲要做埋順天加順安?

你係從巴士公司角度諗 咁我係從居民角度諗啫 我都係為順天交通著想啫...

290A個優惠咪虛有其名 實質只係另一部落彩轉冇優惠嘅26M...

即係咁 隔離條順利就可以一毫落去轉乘大西北線 而順天班蟻民就要要焗住落觀塘兜圈 再唔係就額外畀多四蚊落去彩虹轉車 就算行幾步路上安泰都要額外畀多三蚊

啫係我想講呢 唔駛再emphasize條29M唔會延長 最多係講26A 我後面都冇再建議29M延長囉... 畢竟呢次重組之後對順天好處根本唔多 到時候佢地落觀塘嘅車少左(得返26A) 去彩虹站又唔駛條26A 咁佢地實反對架 咁做轉乘優惠當比少少甜頭順天唔過分啊