hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 以前有好多特快線,搞到變晒做特慢
開啟左側

以前有好多特快線,搞到變晒做特慢

miklcct 發表於 2017-7-18 23:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴70嘅前身19開辦嗰陣係特快線,由上水開出,全程沿大埔公路直出獅子山隧道,過獅隧後沿窩打老道直達佐敦道碼頭,只需一小時左右就行完全程。

該新增路綫經獅子山隧道行駛,由佐敦道碼頭至上水行車時間約一小時,較諸以往快捷,減少十二分鐘左右

但係呢條線之後就越兜越多地方,1971年已經兜聯和墟,到1982年兜埋大埔墟、禾輋同沙田圍,到1992年以後再兜埋太和同運頭塘,結果最後兜到太迂迴取消收場。

除咗70之外,亦有唔少路線有同樣情況,越兜越多地方。好似N241最初開線叫241S嗰陣,行完青衣之後就行高速公路特快直出美孚,之後就行44嗰條路去旺角火車站,除咗行經青衣南之外服務範圍同44分別唔大。但係呢條線之後又兜青山道取代206S、又兜荔景、搞到啲人都唔係太願意再搭啦。

85K最初開線嗰陣就係由恆安邨特快直出富安花園,但係1997年之後就越兜越多地方,而家變成咗由86K取代當初85K嘅角色。

68A情況都一樣,當初係朗屏直出屯門,唔經元朗市,之後搞搞下兜完元朗市之餘兜埋洪福邨,搞到朗屏啲客都唔太願意再搭啦。

N969改道重離譜,好好地行洪福邨入天水圍就好啦,係都要兜埋屏山。

點解啲巴士路線下下要兜路趕客?啲線越搞就越臭,搞到啲人搭晒鐵先安落。
進智公交
284 發表於 2017-7-19 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層
85K都畀你形容為「特快」真係笑咗
Choi 發表於 2017-7-19 01:11 來自手機 | 顯示全部樓層
點夠東西快線被建議兜落電車路精彩?將僅有$8都趕走埋,都唔肯承認當年錯誤取消快線。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
KMBAP1 + 10 $8 特快線兜電車路真喺睬佢都傻.

查看全部評分

TankKingEH9697 發表於 2017-7-19 10:11 | 顯示全部樓層

要大包圍就係咁 N260簡直係表表者屯門全包宴

坦克王EH 9697
 樓主| miklcct 發表於 2017-7-19 10:33 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2017-7-19 01:11
點夠東西快線被建議兜落電車路精彩?將僅有$8都趕走埋,都唔肯承認當年錯誤取消快線。 ...

呢下真係精彩啦,重要唔行東區走廊整個5.2分段即係變相18復活,唔使再旨意有客西環上車啦。

進智公交
PKD32 發表於 2017-7-19 10:45 | 顯示全部樓層
咁有部分快線因為有更快嘅路,要開新線,令舊線變成慢線,點計?
89 VS 89X
74A VS 74X
Choi 發表於 2017-7-19 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-7-19 10:33
呢下真係精彩啦,重要唔行東區走廊整個5.2分段即係變相18復活,唔使再旨意有客西環上車啦。

...

有,$2客去大會堂囉
 樓主| miklcct 發表於 2017-7-19 10:45 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-7-19 10:11
要大包圍就係咁 N260簡直係表表者屯門全包宴

N260都未算精彩呀,起碼無行到富泰嗰段青山公路,而係喺屯門公路設站當做咗,更加無喺屯門至荃灣之間行下路。同樣道理N241都唔大必要兜上荔景山,行下面葵涌道整荔景邨同葵涌交匯處兩個站當做咗都得啦。
另外至於喺屯門公路工程期間N962無比人乘機拉埋落深井我真係覺得出奇啦。N962本身已經要兜入大欖涌,咁與其返轉頭上高速不如慳里數直行深井好過啦。又話者等睇將來N30(S)到洪水橋發展嗰陣又為咗慳里數拉埋落洪水橋。嗱呢啲唔係兜路呀,只係順路經過整站咋。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2017-7-19 10:51 | 顯示全部樓層
PKD32 發表於 2017-7-19 10:45
咁有部分快線因為有更快嘅路,要開新線,令舊線變成慢線,點計?
89 VS 89X
74A VS 74X

89而家都重係快線,沙田市中心直出九龍,快過89X。
至於74A呢,唯一兜路嘅地方係運頭塘,其實喺熱狗年代都重係好好地,可以話係大埔公路沿線出九龍嘅快線(同70、72差唔多),只係因為中大火車學生優惠連同全冷加價先變成咁。當年74A呢等路線非繁忙時間都只係19至20分鐘一班,而家求其一條路線都閒閒地20分鐘一班。
進智公交
homanho 發表於 2017-7-19 13:57 | 顯示全部樓層

284 發表於 2017-7-19 00:55
85K都畀你形容為「特快」真係笑咗

85K定位根本唔係特快線

不過85K能稱得上「特快」係因為當年車手太多
江湖傳聞當年9分鐘行晒既紀錄,到底係真定假?

JJ 6360 ATS17