hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴692P延長路線消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴692P延長路線消息

CTB690 發表於 2017-8-5 22:18 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2017-8-5 18:17
將藍隧道通車之後我可以肯定690同694一定唔會改行,因為仲有將隧轉乘站同啓田道客要搭,改行將藍隧道咁佢 ...

自私啲講句,690同694屬於將軍澳過海線,佢係咪要唔理將軍澳班客,反而要理左藍田藍客先?呢樣你點講都講唔通,特別係690,夜晚同早繁靠寶林打爆一架車,藍田只係佔10幾個客
alan2011super3 發表於 2017-8-5 23:21 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2017-8-5 13:18
自私啲講句,690同694屬於將軍澳過海線,佢係咪要唔理將軍澳班客,反而要理左藍田藍客先?呢樣你點講都講 ...

694調番轉
朝早會畀啟田商場條龍打爆架車

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
CTB690 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
CTB690 發表於 2017-8-6 00:23 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2017-8-5 23:21
694調番轉
朝早會畀啟田商場條龍打爆架車

呢件事已經唔係新鮮事
castanopsis 發表於 2017-8-6 03:31 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2017-8-3 09:45
290 將南朝朝早都有廿幾個客 你係咪又覺得將南支持起成條線?
早繁先得個30條友 再對比下觀塘個堆過海巴  ...

我又唔係要692P坑口直出,坑口上唔滿仲有尚德
坑口作為頭站區如果上30個,真係咁失禮?
而你提到觀塘堆過海線,堆線收9.8仲要行車時間仲長過692P,回本門檻其實好高,692P坐得滿分分鐘好賺過619頂閘

當然,692P有價值既前提,係要有客
問題係你坑口開又唔經厚德個站,又要兜調景嶺,唔停舊灣仔警署,仲要開車時間鬼咁遲
我對延長後既692P客量絕對唔樂觀

但你問我,692P係唔係注定無得賺錢,我非常非常肯定咁答你,絕對唔係
蝕錢純粹係巴士公司無心做

GW4866 發表於 2017-8-6 03:34 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2017-8-5 19:45
有A26咪可以囉,行上去比番條線將軍澳人啦
以前692一個尚德,坑口坐滿走人,間唔中頂閘走人
A29P得2班頂,其餘吉車就cut 剩3班囉
E22P大可全日,A29P其餘班次加落692P又好,加落796C又好
開A29X又好。四順理應同秀茂坪有相同交通配套
仲有條88又係運吉,改去康城,將北,安達臣,四順
唔好浪費資源放係垃圾公屋區到,四順都無,秀茂坪更不能再有
南韓金仔 發表於 2017-8-5 17:04
張個波推落客既責任,而唔係巴士公司,運吉責任到?
先唔講691,693年代,巴士公司掠水掠到好過份
到今日港鐵經常壞,價又加到比巴士線更貴
Quota制出現。現時取消692P唔太合理。
692P定線唔去改,剩係加290系
A29,290定線睇下邊個估到咁好客
A29P定線692级客量,A29價,班次74A級
要Cut 就用A29P
秀茂坪沒資格有2條A

城巴睬你都傻啦...唔做A線走去做E線全日...
由A線變E線佢收少幾多蚊...

同埋秀茂坪邊有兩條A線?

雖然我都唔認同A26兜上去做安秀道(即係安達臣呀,唔係秀茂坪)
但叫中秀什至曉光街果d拖住喼行上安秀道搭車有無離譜咗d?

而同屬將軍澳既康翠唔通搭返E22A慢遊全個將軍澳半個鐘呀?

講返正題,根本將軍澳山下過海搭鐵係全勝
頂盡都係繁時做兩三班,理順埋走線,加班就免啦
打開門,行出去,去遠啲!
castanopsis 發表於 2017-8-6 03:39 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-8-3 22:33
擺邊都無人搭架啦。

呢o的咁既垃圾線都仲要俾人憑弔多半年先歸西,

都仲係未有人答到我
如果692系相對地鐵完全無吸引力,點解692當年坑口早繁可以上到30個甚至更多?
692+692P平均開緊7分鐘分鐘一班過海,客量雖然係唔好,但開15/20絕對坐得滿架車出城
692P做唔到當年692坑口班客,究竟係因為無得做,定巴士公司無心做?
castanopsis 發表於 2017-8-6 04:13 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-8-5 10:20
692P唔斬
始終有條尾係度唔好睇

其實乘客取向已經好明顯
兜坑口只係叫一班
認為兜坑口會多人的人死左條心4 p( d" z- e& N( p; \$ y

近年D巴迷成日話地鐵通車巴士CUT線,間接迫人搭港鐵0 m: N  t6 v) x7 [
但事實根本係乘客自己決定搭車方式,唔存在被迫搭港鐵, |/ J0 C( J$ o# q

所以亦都係近年,地鐵通車後,保巴派輸到貼地既原因4 y! g; @& q/ F0 K
[/quote

咁樣兜坑口,站位又唔掂,仲要20分鐘都未必上到公路,當然唔會多咗人啦,預咗
我想講既係,呢個完全唔係乘客取向問題
純粹係巴士公司唔信有得做,唔想條線做起搞到難cut線而已

根本692/P既討論,甚至大部分巴士迷既取態,可以以四隻字概括之:人云亦云
成班人聽到巴士公司話條線點差點差,又見到同地鐵重疊,就好自然咁覺得條線係垃圾,早cut早著

作為一個當年692常客/坑口居民,我見到既情況係——

1. 宜家692P除咗第一班之外客量確實好差,尤其後面兩班(開車時間太遲)
2. 692其實兩繁係有客,唔係多到企人頂閘,但亦絕對唔會好似796S咁吉車,而且有客既時間其實長過694呢類通勤線
3. 692早繁客量其實好過692P唔少,原因係因為坑口遠較調景嶺多客,而且巴士最有吸引力既灣仔北,692P食唔到
4. 692/P當年早繁開車海好明顯分薄咗塊餅,尚德開到個位數字班次絕對無必要
5. 692取消後,692P無吸納到692班客,成件事可以理解成692P搶走692部分客源,但本身692P無獨市客
6. 692P調景嶺站位由調景嶺站搬到彩明之後,客量仲差咗,以前調景嶺站其實就算第二三班都上到一班人,宜家調景嶺已經無價值

只可以話,巴士塊餅係夠大去養起至少兩三班692
但偏偏巴士公司選擇留692P,做最少客既區、選最差既站位、開喺唔理想既開車時間,搞到692P客量咁鬼差
ma212223 發表於 2017-8-6 09:38 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-6 03:31
我又唔係要692P坑口直出,坑口上唔滿仲有尚德
坑口作為頭站區如果上30個,真係咁失禮?
而你提到觀塘堆過 ...

有錢賺又點?

692P入中環呢啲繁忙地區
載得果50-60客根本係浪費珍貴嘅中環quota同埋道路容量
快快手free 返啲中環quota俾980X 981P 982X
等980X加班唔使再減680X車
然後兩巴谷大唔入繁忙地區嘅798/A/B同埋290/A/B/X好過

一出RDP   要去鵝頸橋?
 樓主| FBI2 發表於 2017-8-6 10:00 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2017-8-6 09:38
有錢賺又點?

692P入中環呢啲繁忙地區

咁要叫柴小取消左條18X,590先囉.
放工時間交易廣場冇人排590,真係慘慘豬,未有南港時,起碼排70-80人.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
南韓金仔 發表於 2017-8-6 11:36 | 顯示全部樓層